Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 är kortsiktigt överköpt och risken har ökat för en stundande rekyl. Så länge dagsstängningarna sker över golvet i den stigande kilen ska vi dock vara försiktiga med att navigera för något annat än uppgång. Den kommande rekylen kommer att bli intressant ur flera perspektiv men framförallt för att se hur djup den blir och med vilken kraft (volym) den effektueras. Det gäller som vanligt att inte färgas för mycket av det vi just nu ser i grafen utan istället göra vår hemläxa. De gånger OMXS30 stigit lika mycket som de senaste 6 veckorna sedan 1986 har kursen i 69 procent av fallen (38 av 55) fortsatt upp även den kommande veckan.”
Den gångna veckan inleddes med små rörelser kring motståndsnivån strax under 1600. Efter att för sjätte gången sedan årsskiftet testat av den korta sentimentsnivån kring EMA-8 avslutades veckan med en ny relativt kraftig grön candle. Totalt steg OMXS30 med 0,3 procent veckan som gick vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 12,8 procent.
För snart två veckor sedan bröt OMXS30 upp över 200-dagars medelvärde. Många, inklusive undertecknad, använder bland annat kursens läge i förhållande till MA-200 och lutningen på medelvärdet som en indikation på den rådande långsiktiga trenden. När 200-dagars medelvärde saknar lutning är det ett resultat av det råder osäkerhet vilket i sin tur ofta leder till skvalpiga rörelser runt omkring nivån.
Sedan slutet av 1986 kan jag hitta 113 tillfällen där priset skurit upp över MA-200 och om man då köper indexet för att sedan behålla det tills priset skär ner under medelvärdet har 27 av dessa (endast 24%) lett till vinster. Det kanske låter som en dålig strategi men faktum är att vinsterna är så pass mycket större än förlusterna att strategin trots det hade varit lönsam. Hitration tar däremot stryk vid de tillfällen medelvärdet är platt och kursen slår fram och tillbaks vilket leder till ett stort antal mindre förluster. Nu är risken stor för att vi går mot en sådan period. Snittavkastningen per dag när priset befinner sig över MA-200 har varit 0,20 procent per dag (motsvarar 51% årsavkastning). När kursen befinner sig under MA-200 har den genomsnittliga dagliga avkastningen historiskt varit -0,02 procent per dag.
Än så länge stiger OMXS30 över både de korta- och längre medelvärdena som jag bevakar. En första indikation på att en rekyl, värd namnet, kan vara på väg att inledas skulle en dagsstängning under EMA-8 vara och det har vi inte sett sedan den 3 januari.
När %PO (Price Oscillatorn) noteras på extremt höga eller låga nivåer är det alltid intressant att studera köp- och säljsignaler. Nu är %PO uppe på den högsta nivån sedan mars 2015 och flera gånger tidigare har vi bjudits på höga säljsignaler i mars (2012, 2010) men självklart även andra tider på året (oktober 2011, augusti 2009, maj 2009 och april 2007). Vid flera av de historiska träffarna har vi sett toppar bildas. Man ska dock vara försiktig med att dra några långtgående slutsatser av några få träffar som ovan, men vi vet att detta är ett mönster som ofta leder till tydliga toppar även när tester görs på större datamängder.
%PO-linjen har de senaste dagarna närmat sig EMA-9 och det ska bli intressant att se om vi bjuds på ett negativt medelvärdeskors eller om det istället utvecklas till en positiv trampolin.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde, tolkar jag för tillfället som neutral. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +0,2 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara kortsiktiga med både positioner för upp- och nedgång.
Volymen från i onsdags föregående vecka noterades mycket tack vare Swedbank långt över det dagliga snittet men jag ser det än så länge som en avvikelse.
På ovansidan möter först 1591 följt av 1600-nivån och 1626.
På nedsidan hittar vi närmast 1572 följt av 1567 och 1556 men framförallt den senaste lågpunkten vid 1524.
På lång sikt är jag svagt positiv och kommer att vara så tills 200-dagars medelvärde punkteras.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras utan att snabbt återtas.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv och kommer vara det tills jag ser att indexet vänder ner under 20-dagars medelvärde med viss reservation för sättet det sker på.
Historiskt har de kommande två vekorna utvecklats skvalpigt och förutsättningarna för detta ser ut att vara goda även i år.
Sammanfattning: Det blir nu spännande att se om det bjuds på någon rekyl, värd namnet, eller om OMXS30 istället kommer att gå in i en konsolidering/kontraktion, vilket är vanligt efter en tid med kraftiga uppgångar. Så länge inte en rekyl får indexet att etablera sig under den senaste rekylens lägsta vid 1524 ser jag goda förutsättningar för ytterligare uppgångar mot septembertoppen kring 1680. Så länge vi inte får några tecken på att indexet toppat är minsta motståndet att följa med bussen åt det håll den är skyltad och det är norrut.
Motstånd: 1591 / 1596 / 1603 / 1622 / 1642
Stöd: 1576 / 1572 / 1567 / 1556 / 1524
Cykelindikatorn noteras inför veckodagen kring 87.