BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 9 – 2025

OMXS30: Flera korta säljsignaler effektuerade

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 har stigit med 49 procent det senaste halvåret och jag hittar 27 liknande tillfällen sedan 1987. Som jag skrivit de senaste veckorna har indexet noterats i en flagga och att en expansion från denna troligen skulle ske norrut och med tanke på den låga vollan hade förutsättningar för att bli kraftfull. Nu vet vi att indexet följde skolboken. Om det visar sig att den senaste lågpunkten vid 2604 punkteras utan att snabbt återtas ställer det in siktet mot MA-200 kring 2575 i första hand, en nivå som jag helst inte vill se punkteras. Även om det vi sett den senaste veckan varit positivt ska vi däremot vara medvetna om att indexet är överköpt och att det är en överhängande risk för en rekyl som eventuellt behöver täppa till torsdagens pattern gap.”

Den gångna veckan inleddes med två nya ATH-noteringar men redan i tisdags varnade den lilla candlen i ytterläget att köparna eventuellt var på väg att köra slut på bränsle. I onsdags varnade en bearish engulfing-liknande candle för att en rekyl kunde vara på väg att inledas. Än så länge har dock inte begränsningarna för denna candle passerats. Totalt steg OMXS30 med marginella 0,3 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 9,7 procent. I veckografen utvecklades veckan till en bearish shooting star.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde är svagt uppåtriktad. Den 6/2 effektuerades ett äkta gyllene kors. Trendfasindikatorn tog sig den 24 januari upp över +2 vilket innebär att vi uppmanas att handla indexet med positiva trendföljande strategier.

Volymen har hela den gångna veckan legat över snittet och i fredags hela 60 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är positiv sedan den 3 februari.

SMACD lämnade den 17/2 en köpsignal men saknar för tillfället riktning vilket varnar för att det kan bli skvalpigt den närmaste tiden.

Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 42 procent. Just nu är det 61 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 5,9 procent vilket är marginellt över snittet vid 5,6 procent.

På ovansidan möter närmast 2745 följt av 2759 och 2775.

På nedsidan möter närmast området vid 2710-2690 följt av 2684-2679 och 2650.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv.

Sammanfattning: Den gångna veckan inleddes positivt men redan i tisdags varnades vi för att köparna eventuellt var på väg att köra slut på bränsle. Efter den största nedgångsdagen hittills i år, när indexet i torsdag föll med 1,7 procent under onsdagen har inte köparna lyckats få till en stängning över marubozulinjen för onsdagens kursstapel, vilket innebär att säljarna håller i taktpinnen på kort sikt. Som jag skrivet sedan förra torsdagen kan gapet ner mot 2680 behöva täppas till. Om denna nivå punkteras utan att snabbt återtas hittar vi nästa nivån nedåt 2600 där vi hittar februarilägsta. Skulle nedgången bli så pass kraftig att årslägsta vid 2495 ger vika utan att snabbt återtas är det stor risk för att den positiva bilden elimineras, men där är vi inte – än. Nu väntar jag på en en positiv fortsättningsformation alternativt en turtle soup kring någon av de närmaste stödnivåerna som i så fall eliminerar den pågående rekylen. Än så länge är det mer som talar för att rekylen kommer bli köpvärd än att vi i veckan som gick såg den slutliga toppen av den rådande bullmarknaden.

Motstånd: 2745 / 2759 / 2775 / 2790-2810
Stöd: 2710-2690 / 2684-2679 / 2650

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 30-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 53%.

SP500: Sämsta börsdagen sedan den 18 december

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”I den negativa vågskålen placerar jag dels att flera korta momentumindikatorer är hårt spända på ovansidan med negativa divergenser samt att veckan avslutades med en doji i ett ytterläge. Även i positivt börsklimat, som nu, brukar rekyler på mellan 5-10 procent effektueras några gånger per år och den senaste var i början av december då vi bjöds på en ny ATH och en doji i ett ytterläge som följdes det av en rekyl på 5 procent. Redan en svag stängning under MA-20 riskerar att trigga en utmanande rekyl. Om en kommande rekyl blir så djup att årslägsta vid 5773 punkteras är risken stor för en nedgång mot novemberlägsta och MA-200 som möter upp kring5700. Säsongsmässigt har vi en stark period framför oss, vilket varit speciellt tydligt de år indexet befinner sig i ett positivt börsklimat, som nu.”

Den gångna veckan inleddes med en ny rekordnotering vid 6147 men i torsdags bjöds vi på en bearish harami som bekräftades i fredags efter rekordhöga inflationsförväntningar och ett sämre konsumentförtroende än väntat. Totalt backade indexet med 1,7 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 2,2 procent. I veckografen bildades en bearish engulfing vilket historiskt efter uppgångar varit anledningar till försiktighet.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen hos 200-dagars medelvärde, pekar fortfarande uppåt och priset befinner sig över primärtrenden. Trendfasindikatorn befinner sig sedan den 15/8 i den positiva trenddelen och i början av januari såg vi indikatorn ”doppa tårna” i jämviktspendlingszonen.

Volymen igår var lägre än i onsdags men noterades 1 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortsatt positiv.

SMACD lämnade i fredags ett negativt kors, det första sedan den 11 december.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) skrivs nu till 60 procent och antal aktier över MA-50 noteras bara kring 53 procent. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent.

VIX (den förväntade vollan) noterade i början av veckan små förändringar men efter fredagens nedställ på börsen blev det totalt en uppgång med 23 procentenheter den gångna veckan och nu noteras VIX vid 18,2. Jag vill i positiva trender gärna se VIX mellan 17- och 10.

Bredden mellan bollingerbanden noteras kring 2,7 procent vilket är klart lägre än snittet vid 5,4 procent.

I den positiva vågskålen:
– Tog 2/11-2023 tillbaka MA-200
– Trendfasindikatorn noteras i den positiva delen
– Gyllene kors 2/2-2023 (eliminerar dödskorset från 14/3-2022)
– Återtog den 15/1 standard line (som dock utmanas nu)
– Nytt ATH vid 6147 i onsdags

I den negativa vågskålen:
– Överköpt i vecko- och månadsgrafen
– Stigande kil de senaste månaderna
– Bearish engulfing i veckografen

På ovansidan möter närmast 6050 följt av 6080 och området vid 6090-6110 samt ATH-noteringen vid 6147.

På nedsidan möter närmast området vid 6010-5990 följt av 5965 och februarilägsta vid 5924.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: Veckan avslutades med en bekräftad bearish harami efter att konsumentförtroendet kommit in sämre än väntat och inflationsförväntningarna nu är uppe på den högsta nivån sedan 1995. I fredags tilltog nedgången så att både EMA-8 och MA-20 gav vika. Nu testas MA-50 och standard line vilket tillsammans med den psykologiska 6000-nivån är intressant stöd. Det jag inte vill se, till att börja med, är att fredagens lägsta vid 5924 punkteras utan att snabbt återtas. Om denna lågpunkt punkteras innebär det att både MA-50 och standard line gett vika och att golvet i den stigande kanalen testas av. Skulle sedan årslägsta vid 5773 ge vika kommer den långsikt positiva trenden att hotas. Nu väntar jag på en en positiv fortsättningsformation alternativt en turtle soup kring någon av de närmaste stödnivåerna. Än så länge är det mer som talar för att rekylen kommer bli köpvärd, snarare än att vi i veckan som gick såg den slutliga toppen av den rådande bullmarknaden.

Motstånd: 6050 / 6080 / 6090-6110 / 6147
Stöd: 6010-5990 / 5965 / 5924 / 5910-5890

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 57-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 57%.

DAX: Inväntar positiv fortsättningsformation vid stöd

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Med en uppgång på nästan 15 procent sedan lågpunkten inför julrallyt innebär det att rekylrisken är stor. Det är naturligtvis positivt att G-krafterna är på plats men divergensen mellan MA-20 och MA-200 skapar en spänning som borde leda till en rekyl inom kort.”

Den gångna veckan inleddes med tre nya ATH-noteringar men redan i tisdags varnade en doji i ytterläge för att köparna eventuellt var på väg att köra slut på bränsle. I onsdags effektuerades en bearish engulfing som nu inlett den rekyl vi räknade med skulle komma. Totalt backade DAX med 1,0 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 12,0 procent.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200, pekar uppåt. G-krafterna är på plats för en varaktig uppgång (sorterade i storleksordning och pekar upp). Trendfasindikatorn noteras sedan den 26 augusti i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier men noteras nu på en nivå där det varnas för att en långsiktig topp riskerar att utvecklas.

Volymbalansen är positiv sedan den 30 januari.

SMACD lämnade onsdags ett högt negativt kors efter en tid med negativ divergens.

Vollan är högre än snittet och har varit det sedan mitten av januari.

Sammanfattning: Trots den politiska osäkerheten och det knepiga valresultatet igår är de tekniska förutsättningarna goda för att även framtiden ska bli positiv för den tyska börsen. DAX har befunnit sig i en stigande trend sedan slutet av augusti men Trendfasindikatorn har varnat för att en negativ bekräftad candlesticksformation kan trigga en rekyl som kan bli utmanande. Det var inte förrän i torsdags som en sådan kom på plats och nu blir det intressant att se hur långt ner rekylen behöver för att locka fram köparna igen. Sedan förra torsdagen har jag varnat för att gapet ner mot 22150 kan behövas täppas till och nu är det mindre än en procent kvar tills dess. Om det visar sig att standard line som inför veckostarten noteras kring 21830 punkteras utan att snabbt återtas ställs siktet in mog februarilägsta vid 21250 och håller inte heller den nivån ställs hoppet till decemberlägsta vid 19650 som är ”strecket i sanden”. Mitt huvudspår är att köparna tar över taktpinnen innan rekylen punkterat zonen 21800-21450.

Motstånd: 22675 / 22760 / 22815 / 22935
Stöd: 22150 / 21970 / 21690 / 21520

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 11-.
– Next day forecast indikerar att det är 52 procents chans för uppgång under måndagen.

EQT: Testar det nedre rapportstödet

Teknisk analys EQT: Agerade man direkt efter föregående analys fick man med sig runt 2,3 procent x hävstången och inväntar man istället en positiv fortsättningsformation kring det nedre stödet i samband med rapportgapet är man fortfarande åskådare.

Den långa trenden som representeras av lutningen på 200-dagars medelvärde saknar i stort sett lutning men visar lite tecken på att vrida upp igen. Trendfasindikatorn tog sig i samband med rapporten för en månad sedan upp i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier.

Volymbalansen är positiv sedan den 20 december.

SMACD lämnade ett negativt kors den 12 februari och varnade därmed för en rekyl eller konsolidering, vilket är det vi sett.

Bredden mellan bollingerbanden är nere på 6,5 procent och jag hittar bara 8 tillfällen när priset är över MA-200 som det inträffat vid tidigare. Priset har vi varje av dessa tillfällen stigit på både en veckas och en månads sikt men det är för få tillfällen för att dra några slutsatser av.

Sammanfattning: En passering upp för standard line vid 359 kronor, gärna med ett gap eller stängning med en stark candle över nivån, kommer troligen vara köpvärd. Det kan i dessa fall vara en god idé att agera med ex.vis en minifuture så att man har full koll på risk och nödutgången. När/om 367 kronor nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (2% range) efter att 375 kronor nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras strax under entréstapeln eller gapets lägsta.

Motstånd: 359 / 367 / 385 / 395-405
Stöd: 349 / 338 / 329 / 306

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 7-.

Novo Nordisk B: Trippelbotten med högre lågpunkter

Teknisk analys Novo Nordisk B: Det skulle ta fram till den 18 februari innan en candle som skar upp genom EMA-8 stängde i den övre delen. I fredags passerades även standard line och MA-20 med en positiv fortsättningsformation. Nu testas MA-50 av och ett icebreak genom nivån blir ytterligare en pusselbit att lägga till pusslet.

Den långa trenden som jag använder bla riktningen på MA-200 för att identifiera pekar nedåt. Trendfasindikatorn noteras sedan början av oktober i den negativa delen där vi varnats för att mer nedsida är att vänta. Nu har däremot Trendfasindikatorn varit nere och vänt vid området kring -7 och historiskt har vändningar upp från denna nivå ofta varit startskottet för kommande positiva mer långsiktiga trender.

Volymbalansen är negativ.

SMACD lämnade i torsdags ett positivt kors eller snarare tog indikatorn fart upp med en positiv trampolin.

Sammanfattning: Detta kan bli ett intressant turnaround-case men redan nu kan det vara intressant att ta sig in i aktien. En passering upp genom MA-50, gärna med en stark stängning, kommer vara ytterligare en pusselbit som talar för att vi sett en botten. När/om 689 DKK nås flyttas lämpligen stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och trailas så dag för dag tills nivån punkteras och då stängs positionen direkt (vänta inte på en dagsstängning). Om vi bjuds på en lång candle under dagen (2% range) efter att 689 DKK nåtts/passerats stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Den initiala stoppen placeras vid 594 DKK.

Motstånd: 652 / 662 / 687 / 695-705
Stöd: 605-595 / 565 / 550 / 526

Cykelindikatorn noteras inför dagen vid 94+.