Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Den senaste tidens uppgångsfas har säkert fått många att hamna i björnfällan och de har tvingats stoppa ut sig från positioner för nedgång. Även om det är dålig tajming att ta ny entré för uppgång är det inte aktuellt att leta positioner för något annat än uppgång – än. Den kommande veckan har OMXS30 historiskt stigit i ungefär 60 procent av fallen.”
I fredags skrev jag i mitt morgonbrev: ”För tillfället ser 1600-nivån svårpasserad ut och cykliskt är det en hel del som talar för en lågpunkt under den kommande veckan.”
Den gångna veckan präglades av flera nya ATH och avslutades med den högsta stängningen någonsin vid 1599,6. Sedan testet av den sekundära stigande motståndslinjen i onsdags och torsdags avslutades veckan starkt. Totalt steg OMXS30 med 1,6 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 9,2 procent.
1600-nivån som nu testas av, noteras strax ovanför taket i den långsikta trendkanal som varit intakt sedan uppgången startade 2009, och det finns en del som tyder på att nivån kan behöva testas ett par gånger innan vi får ett lyckat utbrott. Att indexet befinner sig på rekordnivåer är positivt och styrka föder som bekant styrka, men vi ska vara försiktiga med att bli alltför känslomässiga och drabbas av hybris. Risken för en stundande rekyl är stor, mycket stor.
Volymen i fredags var något lägre än i torsdags men trots det 13 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. I snitt har volymen den gångna veckan noterats 20 procent över snittet.
Bästa sektorer den gångna veckan har oljebolag och basråvaror varit. Den enda sektor som stängt på minus för veckan är konsumenttjänster. I fredags blev finans och verkstad de bästa sektorerna.
Totalt steg 319 aktier på Nasdaq OMX i fredags medan 219 stängde på minus. På OMXS30 steg 21 av de 30 ingående aktierna.
Högst omsatta aktier igår blev Volvo B, ABB följt av Nordea.
Bäst utveckling av OMXS30-aktierna den gångna veckan har Securitas, SSAB och Getinge haft med uppgångar kring 9-13 procent. Sämst har MTG och Handelsbanken gått.
Den långa trenden pekar upp och kursstaplarna befinner sig klart ovanför G-krafterna som är på plats för en fortsatt långsiktig uppgång. Den senaste veckan har jag varnat för att avståndet ner till primärtrenden inte varit lika stort sedan april 2010. Det blir intressant att se om uppgången som just nu är mer än 12 procent sedan lågpunkten den 15 januari har kraft att fortsätta utan en andhämtningspaus. Historiskt när kursen stigit lika mycket har det i knappt 60 procent av fallen inneburit lägre noteringar en vecka senare.
Historiskt har däremot den kommande femdagarsperioden stigit i ungefär 60 procent av fallen. Med detta vill jag egentligen bara påpeka att det är mycket svårbedömt för tillfället.
På ovansidan möter 1600 följt av 1620 som motstånd och på nedsidan möter först 1572 följt av 1560 men framförallt gapet mellan 1533 och 1524.
På lång sikt är jag positiv och anser fortfarande att rekyler är köpvärda men att det är inte är något bra läge för entré just nu. Så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som inför veckan noteras kring 1433, talar mer för fortsatt uppgång på sikt. G-krafterna är på plats sedan snart en månad tillbaks. Det är dock angeläget att 1420 inte punkteras med tydlighet inom en alltför snar framtid.
På medellång sikt (veckor till månader) utgör 50-dagars medelvärde en psykologisk vattendelare och jag ser det som positivt så länge kursen håller sig kvar ovanför den medellånga sentimentsnivån och medelvärdet samtidigt pekar upp.
På kort sikt är jag neutral till nya positioner efter de senaste tre veckornas kraftfulla uppgång. Vi bör inte jaga priset i slutet av en cykel utan istället vänta på en rekyl där vi studerar var och på vilket sätt köparna kommer tillbaks innan nya positioner för uppgång tas. Något annat än köp är för tillfället inte aktuellt.
Veckan som kommer bjuder bland annat på KPI-statistik från Kina, Norge och Sverige, preliminära BNP-siffror från euroområdet och amerikansk detaljhandel. Bank of England publicerar ny inflationsrapport och Riksbanken lämnar räntebesked och penningpolitisk rapport.
Endast två av de senaste 16 dagarna har stängt på minus och uppgången som ser lodrät ut när vi zoomar ut prisgrafen har inte varit lika kraftfull sedan mars 2000, mätt med lutningen på de korta medelvärdena. Trots denna eufori saknar vi tecken på att indexet har toppat och fortsätter därför att navigera för uppgång. Den första indikationen på att en betydande rekyl kan vara i antågande får vi om kursen punkterar den stigande sekundära stödlinjen som inför veckostarten möter upp vid 1576.
Motstånd: 1600 / 1607 / 1614 / 1622 / 1634 / 1654
Stöd: 1596 / 1576 / 1567 / 1556 / 1533 / 1525
Du kan handla OMXS30 med följande minisar från BNP Paribas:
Uppgång: MINILONG OMX BNP41 med en häv kring 3,4 och en stop loss på 1146.
Nedgång: MINISHRT OMX BNP127 med en häv kring 4,1 och en stop loss på 1951.