Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Den positiva divergensen kring den fallande stödlinjen talar för att en uppstuds ligger bland korten. Så länge uppgångarna avtar och vänder ner innan ens den senaste pivottoppen nåtts är tecken på svaghet. Det är i dagsläget större risk för fortsatta nedgångar än en bestående vändning uppåt. För att jag ska bli något mer positiv vill jag se primärtrenden och årsmedelvärdet tas ut. Det faktum att vi säsongsmässigt befinner oss i en tid då börsen brukar prestera bra, samtidigt som OMXS30 befinner sig i ett översålt läge, men ändå inte lyckas locka till sig tillräckligt med köpare för att driva indexet uppåt ser jag som ett svaghetstecken.”
Den gångna veckan inleddes, inte oväntat, uppåt men redan när 1500-nivån närmade sig blottade köparna sina svaga händer. Avslutningen på veckan präglades åter av ett större sälj- än köpintresse. Totalt steg dock OMXS30 med 1,2 procent den gångna veckan vilket innebär att nedgången hittills i år reducerats till 6,7 procent. För OMXS30:s del är det inte helt ovanligt att de första två veckorna i december utvecklas svagt då det oftare varit så än motsatsen. Däremot har 72 procent av den kommande 7-dagarsperioden (till första eller andra handelsdagen efter jul) inneburit uppgångar. De 12 år som OMXS30 noterats under 200-dagars medelvärde sedan 1986 har 7 av dessa inneburit uppgångar.
De bästa sektorerna den gångna veckan blev telekom, basråvaror och teknik. Sämst gick oljebolag och konsumentprodukter.
Det är ett mycket osäkert läge och när indexet inte stiger, trots en bra edge utan uppgångarna bara blir andhämtningspauser i nedgångarna är det en varningssignal. Så länge begränsningarna jag markerat i den rådande tradingrangen inte tas ut eller punkteras ska vi vara beredd på tvära kast och slagig handel och inte förrän vi får ett utbrott från denna kommer bilden att ha förutsättningar att bli tydligare.
Än så länge noteras december som en ny negativ månad och det krävs en uppgång på nästan 7 procent för månaden ska stänga över årsmedelvärdet. I veckografen ser vi ännu inga tecken på att momentumet för nedgång är på väg att mattas av.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som negativ då medelvärdet sedan en månad tillbaks vridit av söderut och indexet noteras under detsamma. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -0,8 vilket säger oss att vi ska vara kortsiktiga då risken för tvära kast är stor.
50-dagars medelvärde punkterade den 20 november primärtrenden och effektuerade ett äkta dödskors. När indexet tyngs av ett dödskors har snittavkastningen historiskt varit betydligt lägre per dag än vid positiva marknadsfaser.
Volymen den gångna veckan har bortsett från i onsdags varit lägre än det dagliga snittet. Volymbalansen noteras fortfarande under både bekräftelsenivån från mitten av september och tremånaderssnittet.
Det har sedan slutet av augusti varit dålig bredd (få aktier som lyfter uppgångsdagarna). Den gångna veckan är det 52 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg. Sedan årsskiftet är det 39 procent av dessa som noteras för uppgång.
På ovansidan möter först nivån kring 20-dagars medelvärde vid 1482 följt av zonen vid 1500-1506 men framförallt ät det den senaste pivottoppen kring 1544 som tilldrar sig mitt största intresse.
På nedsidan hittar vi närmast 1467 följt av 1459 men den viktigaste nivån i närtid på nedsidan är förra måndagens lägsta vid 1435.
På lång sikt är jag fortsatt negativ och vill se att köparna kommer tillbaks med tilltagande volym och tar tillbaks både MA-200 och årsmedelvärdet för att jag ska bli något mer positiv till indexet. Risken är dock fortsatt stor för skvalpiga rörelser och tjurfällor.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och vill se att indexet åter etablerar sig över först och främst 50-dagars medelvärde utan att följas av en ny lägre lågpunkt än förra veckans lägsta.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag inställd på mer nedgång men självklart kommer inte det att ske utan kraftiga uppstudsar och falska utbrott, precis som det brukar vara under bearmarknader.
Sammanfattning: Lägre toppar och bottnar är ett tecken på att köparna saknar tillräckligt med riskaptit för att driva indexet vidare uppåt. När en aktie eller ett index fångas i en tradingrange är det ett resultat av osäkerhet, hos både köpare och säljare. Just nu fångas OMXS30 i en range som är 7,5 procent och som vanligt är det stor chans/risk för att det innanför denna range blir slagig handel med tvära kast när placerarkollektivet slängs mellan hopp och oro. När volymbalansen är negativ vilket innebär att det är betydligt större säljtryck under nedgångsdagarna än köptryck under uppgångsdagarna blir effekten lite som att trycka ner en kork i vatten. Bara en liten paus eller att man tappar taget om korken gör att den fjädrar upp med förhållandevis stor kraft. På samma sätt är med ett litet köptryck och ett stort säljtryck som nu. Om säljarna bara tar en kortsiktig andhämtningspaus blir det inte sällan kraftiga uppstudsar någon eller några dagar, ofta betydligt kraftigare än under positiva marknadsfaser.
Tekniskt och säsongsmässigt talar dock mycket för att vi borde få någon eller ett par veckors uppgång, men om det istället skulle visa sig att mönstret med lägre toppar och bottnar håller i sig är det en indikation på att vi sett en långsiktig topp.
Motstånd: 1483 / 1494 / 1500-1506 / 1519 / 1540
Stöd: 1467 / 1459 / 1448 / 1435 / 1424 / 1401
Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 76 och edgen för uppgång är med det inte lika bra inför denna vecka som för en vecka sedan.