Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Allt fler pusselbitar faller på plats och den gångna veckan har även en av de viktigaste, nämligen volymbalansen svängt över till att vara positiv. Som jag sagt många gånger är inte en rekyl inledd förrän vi får en bekräftad negativ omslagsformation, vilket vi ännu inte fått. Även om jag vill se ett ännu tydligare mönster för volymbalansen är det första gången sedan slutet av april som vi ser prisutvecklingen korrelera med just volymbalansen. Nu utmanas sommartopparna från juni och juli samtidigt som flera av momentumindikatorerna är spända på ovansidan. Bredden mellan bollingerbanden skrivs inför veckostarten till 7,9 vilket är klart högre än snittet vid 5,7 och därför vill jag helst se att man tar position i samband med en fortsättningsformation som eliminerar en rekyl. Om vi bjuds på en rekyl anser jag den vara köpvärd ner mot den tidigare toppen vid 2235 som var den övre begränsningen i den tidigare korta tradingrangen. Skulle nedgången bli brant, med stora feta röda candlar under tilltagande volym kan det vara en god idé att se säljtrycket avta innan man agerar. Passeras junitoppen vid 2326 hittar vi nästa motståndsområdet kring 2400. I stigande trender när RSI-9 bryter upp över 80-nivån och sedan drar sig nedåt, men vänder tillbaka upp innan 50 punkteras, för att sedan åter ta ut 80 innebär att en så kallad RSI-extreme är på plats och det skulle vara en mycket positiv indikation om det inträffar i början av januari. I den bästa av världar kommer köparna tillbaka i den blåa stödzonen, eller tidigare, där bla det senaste utbrottet noterades och MA-200 möter upp.”
Efter ett inledande utbrott upp över junitoppen i måndags bjöds vi på en negativ omslagsformation som eliminerades av en positiv fortsättningsformation i torsdags och en veckostängning som var den högsta sedan första veckan i januari. Totalt steg OMXS30 med 3,2 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 16,8 procent. I veckografen blev det den femte veckan i rad som både stängde på plus och i den övre delen av veckostapeln.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde har så smått börjat vrida upp igen. Den 15/9 effekturades ett dödskors (MA-50 skar ner genom MA-200). Med den lutning som MA-50 har nu kommer dödskorset elimineras av ett gyllene kors i mellandagarna. Trendfasindikatorn tog sig den 4/12 upp i zonen där vi uppmanas att agera med trendföljande positiva strategier och det gäller fortfarande.
Volymen den gångna veckan har legat klart över snittet och tilltog under slutet av veckan vilket är som vanligt när det är häxfredag i december. Volymbalansen är positiv men jag hade önskat ett något tydligare utseende.
SMACD lämnade den 3/11 ett lågt positivt kors som fortfarande i spel även om momentumet avtagit de senaste två veckorna. Det är inte så långt kvar tills SMACD lämnar ett negativt kors eller en positiv trampolin.
Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 55 procent. Just nu är det 70 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.
Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 9,8 procent vilket är högre än snittet som noteras vid 5,8. När vollan drar ihop sig och det följs av en negativ candlesticksformation är det en signal om att en topp troligen är på väg att noteras.
På ovansidan möter närmast zonen mellan 2390-2410 följt av 2425 och därefter området mellan 2467-2476.
På nedsidan möter närmast 2352 föjt av 2343 och 2315 samt zonen mellan 2310-2290.
På lång sikt är jag svagt positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.
Sammanfattning: OMXS30 har nu stigit med över 17 procent sedan lågpunkten i oktober och det skapar naturligtvis spänningar. Flera av momentumindikatorerna varnar för att en rekyl rycker närmare men jag hoppas den kommer snart och inte blir för djup. Isen är nu tjock och de flesta aktier på både Stockholmsbörsen och i USA noteras i positiva trender. Volymbalansen är positiv (stort engagemang för uppgång). Utbud/efterfrågan har stärkts vilket vi kan se på hur många lagerstaplar (stängning under mitten av dagscandlen) vi fått sedan början av november. Endast 4 av de 34 dagarna har stängt som lagerstaplar vilket är ett tydligt besked om att köparna är alerta och snabbt tycker priset är tillräckligt lågt för att kliva på (RiskOn). Med tanke på den historiska statistiken och de aktiva köparna talar det mesta för att kommande rekyl kommer att bli kortvarig och inte alltför djup. Det jag inte vill se i samband med en rekyl är att volymen blir extrem och att stöd punkteras som om de inte finns samt att området vid 2200 inte respekteras. I den bästa av världar kommer en rekyl sugas upp innan 2200-nivån punkteras, gärna betydligt högre, där den följande uppgången sker med tilltagande volym. Om en rekyl/nedgång punkterar MA-200 ökar risken påtagligt för ett icke önskvärt tilltagande säljtryck. Den höga vollan och överköpta läget rekommenderar oss att invänta en rekyl följt av en positiv fortsättningsformation innan vi åter agerar som köpare av nya positioner.
Motstånd: 2390-2410 / 2425 / 2467-2476
Stöd: 2352 / 4343 / 2315 / 2310-2290
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 84-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 50%.