Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Historiskt har den kommande femdagarsperioden fallit i 70 procent av fallen. Edgen för uppgång börjar bli bra och cykliskt är det ok att ta nya positioner för uppgång när vi får positiva omslags- eller fortsättningsformationer.”
Föregående vecka inleddes upp, i tre timmar, men redan vid lunch förra måndagen markerades veckans högsta vid 1505 och därefter är det säljarna som dominerat. Nedgången den gångna veckan skrivs till hela 5,7 procent och de senaste 20 åren har vi inte sett lika kraftiga nedgångar på en vecka mer än i snitt en gång per år. Senast vi såg en lika kraftig nedgång var i september i år och dessförinnan juni 2012 och i samband ECB-stödet till Grekland i oktober 2011. Årets uppgång har nu helt eliminerats och sedan årsskiftet har kursen nu fallit med 4,3 procent.
I månasgrafen noteras december än så länge till den sämsta månaden sedan augusti 2011. Placerarkollektivet är framförallt oroliga för två saker (enligt mig) och det är det stundande Fed-beskedet och att flera av världens börsindex uppvisar påtaglig svaghet. Inte heller på råvarusidan är det enkelt att hitta någon säker tillflyktsplats. När oron är stor blir alla tillgångar en källa till likviditet och det leder inte sällan till nervositet och i ett senare skede panik. VIX har ”spikat” i fredags och det kan antingen som de senaste två tillfällena när vi sett samma utseende innebära att en botten är på väg att mejslas ut. Fortsätter VIX upp och förbi 30 och ännu högre är det inte långt kvar till att paniken breder ut sig.
Vidare skrev jag inför den 3 december: ”De små boxarna och tilltagande svansarna på ovansidan kring 1540-nivån indikerar att det kan behövar minst något omtag till innan ett utbrott, som är värt att följa, effektueras.”
De två senaste veckornas kraftiga och tilltagande nedgång har fått alla momentumindikatorer att slå i botten och viktiga stödnivåer har punkterats under förhållandevis stor volym. Volymen den gångna veckan har bortsett från i tisdags och torsdags noterats klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Totalt steg endast 17 procent av de aktier jag dagligen bevakar den gångna veckan. Som jag skrev även förra veckan har bredden blivit allt sämre den senaste månaden vilket är ett tecken på att isen börjar bli tunnare. Det är helt enkelt allt färre aktier som bär uppgångarna. Bästa sektorer igår blev oljebolag och kraftbolag. Sämsta sektorer den gångna veckan har verkstad, och konsumentprodukter varit. Den enda sektor som stigit den gångna veckan är defensiva kraftbolag.
Redan förra veckan påpekade jag att momentumindikatorerna kommit ner på nivåer där edgen började tala för uppgång, men än så länge har vi inte sett minsta tecken på att köparna är sugna på att ta sig tillbaks i matchen.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden stigit i lite mer än hälften av fallen och varje år de senaste fem åren har perioden från den 14 december och en vecka framåt inneburit högre noteringar för index.
Riktningen och läget på 200-dagars medelvärde som jag använder för att peka ut den långa trenden indikerar nu en allt större sannolikhet för att en långsiktig nedtrend är på väg att inledas. Trendfasindikatorn noterar -1,6 på en tiograding oscillerande skala och det innebär att vi allt mer kan börja snegla åt trendföljande strategier.
MACD lämnade en säljsignal den 3 december och momentumet för nedgång har därefter tilltagit. I början av föregående vecka punkterades även nollinjen och inte helt ovätat har det triggat nedgångstakten.
Gummisnodden har varit lika hårt spänd vid 34 gånger sedan början av 2001 och vid 19 av dessa har kursen stått högre en vecka senare.
Cykelindikatorn är nu nere på en nivå där sannolikheten talar för att vi kan förvänta oss en vändning uppåt. Som vanligt måste vi dock invänta tecken på att köparna vågar sig tillbaks.
På ovansidan möter först 1420 och 1435 men det är angeläget för fortsättningen att 1458 tas ut inom en inte alltför avlägsen tid.
På nedsidan bevakar jag den stigande stödlinjen som är intakt från hösten 2011 som möter upp vid 1400 och därefter 1370-nivån.
På lång sikt börjar jag nu alltmer svänga över till att bli inställd på en långsiktig nedtrendsfas och för att åter bli positiv vill jag se både att årsmedelvärdet och primärtrenden tas ut och vänder upp.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag inställd på fortsatt nedgång så länge kursen noteras under MA-50.
På kort sikt (dagar till veckor) är OMXS30 översålt och edgen talar för att en uppstuds är nära förestående. Så länge inte någon av de närmaste motståndsområdena tas ut är dock risken stor för att en uppgång blir kortvarig.
Sammanfattning: Indexet är kraftigt översålt på kort sikt och mycket talar för att en uppstuds är nära förestående. Så länge inte viktiga nivåer återtas, då tänker jag framförallt på 1458, är risken stor för att uppstudsarna bli kortvariga och tjurfällor innan nedgången fortsätter.
Motstånd: 1423 / 1445 / 1458 / 1478 / 1512
Stöd: 1390 / 1378 / 1370 / 1345 / 1311
Du kan handla OMXS30 med följande minisar från BNP Paribas:
Uppgång: MINILONG OMX BNP47 med en häv kring 5,5 och en stop loss på 1173.
Nedgång: MINISHRT OMX BNP155 med en häv kring 4,9 och en stop loss på 1655.