Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Det blir nu intressant att se om svansen i fredags blir startskottet på nästa positiva trendfas, vilket mycket talar för med tanke på säsongen och den rådande trenden.”
Sedan lågpunkten förra fredagen med svansen som tog sats med kirurgisk precision vid 1460 har OMXS30 fram till veckostängningen i fredags stigit med 5,0 procent eller 73 punkter. Totalt blev förra veckans uppgång 4,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 6,0 procent.
Sex dagars uppgång med mer än 4,3 procent i en positiv marknadsfas har faktiskt bara inträffat 19 gånger sedan 2002 och vid 7 av dessa har kursen stått högre en vecka senare och vid 12 tillfällen lägre. Det går naturligtvis inte att dra några långtgående slutsatser med så få träffar men det kan vara bra att ha det med sig om man lockas jaga priset på nuvarande nivå, innan en hälsosam rekyl. Att gå emot driften uppåt är dock sällan en bra idé och brukar kosta mer än det smakar.
Volymen har sedan i tisdags varit högre än snittet och i fredags var det hela 34 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Primärtrenden lutar svagt uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,0 vilket säger oss att vi alltmer ska snegla åt trendföljande strategier och därmed agera på positiva fortsättningsformationer och utbrott som är kraftfulla men inte euforiska.
MACD har nu effektuerat en extremt positiv trampolin över nollan, vilket inte skett sedan början av februari 2015 men den gången avtog momentumet snabbt och tydligt vilket ännu inte är fallet.
Gummisnodden är extremt hårt spänd på ovansidan samtidigt som både torsdagens och fredagens stängningar skedde över det övre bollingerbandet. Detta utseende har vi bara sett vid 13 tillfällen sedan mitten av 2002 och vid 8 av dessa har kursen stått högre en vecka senare men även detta är för få träffar för att dra några slutsatser från.
Cykelindikatorn noteras nu kring 98 och det råder en negativ minidivergens som inte varit lika extrem mer än 50 gånger sedan mitten av 2002 och vid 29 av dessa har kursen stått lägre en vecka senare. En månad senare har dock kursen i 61 procent av dessa fall stått högre.
På ovansidan möter först 1544 följt av 1556 men framförallt taket i den stigande trendkanalen kring 1600.
På nedsidan har vi ett stöd vid 1514 följt av gapet kring 1505 och därefter 1490 och de tidigare utbrottsnivåerna.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1404 och sedan att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som tar över taktpinnen på längre sikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge MA-50 pekar upp och kursen håller sig ovanför.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv och rekyler är intressanta att agera på ner mot åtminstone 1460. Det som däremot bör beaktas är att uppgången just nu är lite väl euforisk för att vara helt perfekt men vi kan inte lägga värderingar i det så länge bottnarna bli högre och högre.
Sammanfattning: Den senaste veckans impulsartade uppgång under tilltagande volym är naturligtvis positiv och ska inte tolkas på något annat sätt även om tajmingen för att ta ny entré innan en rekyl är allt annat än bra. Jag har under flera veckor påtalat värdet av att även DAX och SP500 skulle stödja ett utbrott och nu har denna önskat gått i uppfyllelse. Rekyler är nu värda att agera på, även utbrott när det inte råder negativ minidivergens. Mycket talar nu för en uppgång mot kanaltaket i den rådande långsiktiga trendkanalen men naturligtvis kommer uppgången inte att ske utan andhämtningspauser.
Motstånd: 1544 / 1553 / 1576 / 1600
Stöd: 1514 / 1505 / 1490 / 1456