Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”I det långsiktiga perspektivet tolkar jag det fortfarande som att OMXS30 noteras i en upptrend. Om det däremot visar sig att indexet etablerar sig med både priset och lagging line under cloud span b ökar risken för att vi sett en långsiktig topp. Det är dock först om 2180 punkteras utan att snabbt återtas som vi bör ställa större krav på formationer än vanliga fortsättningsformationer. Det är i min värld positivt om köparna kommer tillbaka vid gapet från den 21 december men negativt om det punkteras. Historiskt har indexet utvecklats relativt svagt fram till månadsskiftet januari/februari då startskotten för vårrallyt brukar vara ett faktum.”
Den gångna veckan inleddes med en kraftig nedgång med nästan 4 procent, som punkterade MA-200 och cloud span b, men en viss inbromsning när 2200-nivån närmade sig. Resten av veckan har pendlat innanför förra måndagens candle och varit uppe och testat cloud span b utan att passera nivån. Hela veckan har noterats innanför begränsningarna som förra måndagens candle markerar, vilket är ett tydligt tecken på osäkerhet. Totalt backade OMXS30 2 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu uppgår till 6,3 procent. I månadsgrafen noteras januari som en dark cloud cover men i veckografen ser jag en hammerliknande positiv reversal.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är nu helt platt. Den 27 juli 2020 skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras nu i zonen där vi rekommenderas att agera med kortsiktiga strategier och mer defensivt än normalt. Trendfasindikatorn rekommenderar oss dessutom att agera mer i ”icke så genomlysta aktier” vilket med andra ord betyder mindre bolag.
Volymen har hela den gångna veckan noterats över snittet. Volymbalansen är fortfarande negativ.
Andelen aktier på OMXSPI som steg i fredags uppgick till 41 procent. Just nu är det bara 32 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. En nivå under 60 anser som bräcklig och under 50 tolkar jag som svag is.
Bredden mellan bollingerbanden noteras nu strax över 11 vilket är den högsta vollan sedan slutet av mars 2021.
På ovansidan möter närmast 2286 följt av zonen kring 2300 och 2340 som tilldrar sig mitt största intresse.
På nedsidan hittar vi först gapet mellan 2260-2250 följt av 2224-2211 och zonen kring 2200-2190.
På lång sikt är jag svagt neutral till svagt negativ.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.
Sammanfattning: De tre senaste dagarna har stängde i de övre delarna men torsdagen och fredagen stängde lägre än föregående dag. Detta utseendet kallar jag -2/+3 och vid de 8 tillfällen vi bjudits på det sedan 2001 har indexet stängt positivt dagen efter. Det är alltså goda förutsättningar för att veckan inleds positivt men det är först om 2340-nivån passeras som katten vaknar till liv och sannolikheten börjar tala för en fortsatt uppgång. Om det istället visar sig att priset vänder ner innan dess och punkterar förra måndagens lägsta tolkar jag den senaste veckan som en flaggformation för nedgång. Den som vet med sig att h*n har svårt att följa regler när det är skakigt och det känns som man trampar i vatten i ett gyttjehål kanske ska sätta sig på avbytarbänken ett tag tills utseendet blir tydligare.
Motstånd: 2286 / 2296-2300 / 2340
Stöd: 2260-2250 / 2224-2211 / 2200-2190
– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 53+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 88%.