Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter 7 dagars nedgång bjöds vi i fredags på en högre stängning än dagen innan men det blev inte mer än en bullish harami. Nu närmar sig stödområdet kring 1700 där golvet i den stigande kanalen möter upp tillsammans med 50-dagars medelvärde och nollzonen hos SMACD. Ett första tecken på att köparna kan vara på väg tillbaks får vi om de lyckas få till en dagsstängning som är högre än föregående dags högsta. Så länge inte standard line (den bruna streckade linjen) tas tillbaks noteras indexet under sentimentsnivån för de senaste 26 handelsdagarna. För tillfället tycker jag utseendet är svårbedömt och visuellt ser det lite ”toppigt” ut. Fib 50% för nedgången sedan ATH-noteringen hittar vi kring 1746 och det tolkar jag som en vattendelare på kort sikt. Positiva fortsättningsformationer där dagsstängningen sker över föregående dags högsta ser jag som värda att haka på.”
Den gångna veckan inleddes med ett försök att ta ut standard line, vilket misslyckades och de följande dagarna präglades av små, men svagt fallande noteringar. Totalt steg dock veckan med 0,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 22,8 procent. I veckografen utvecklades veckan till en negativ reversal, som om den effektuerats från en högre nivå hade inneburit att det varit en shooting star, men så blev det inte riktigt.
Efter de sju dagars konstanta nedgång som jag pratade om för en vecka sedan var alltså edgen bra för en uppstuds. Om det vi bjöds på under tisdagen var hela uppstudsen tolkar jag det som svaghet.
När OMXS30 senast hälsade på hos MA-200 i början av oktober blev det startskottet på en uppgång som den 21 oktober bröt upp från en fyra år gammal konsolidering med tydlighet. Därefter har vi bjudits på ett antal nya ATH-noteringar som har följts av en pausformation. En månad efter utbrottet hade indexet rekylerat ner till 1710-nivån som än så länge står pall. På ovansidan möter nu ett tufft första motståndsområde upp vid standardline och 1750. Om det visar sig att 1700-nivån punkteras ökar risken för en nedgång ner mot 1670-1650.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som positiv. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +0,8. Vi bör nu vara beredda på att det kan bli en period med skvalpiga rörelser och tvära kast.
Volymen har bortsett från i tisdags noterats under snittet. Volymbalansen har mattats av och håller nu på att testa av tremånaderssnittet som om det punkteras är en negativ pusselbit.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1746 följt av 1750 men framförallt ATH-noteringen vid 1780.
På nedsidan hittar vi närmast 1713-1711 följt av 1700-nivån där både MA-50 och golvet i den stigande kanalen möter upp.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral så länge inte varken EMA-8 eller MA-20 tas tillbaks och följs av nya högre lågpunkter.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 19 av de 33 senaste åren (58%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +0,9 procent. Indexet har stigit 4 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 1,2 procent lägre.
Sammanfattning: December har historiskt varit känd som en stark månad men har de senaste tio åren inte tillhört toppmånaderna. Om volymbalansen fortsätter försvagas ökar risken för att 1700-nivån punkteras och att rekylen ställer in siktet mot 200-dagars medelvärde. Det jag nu vill se, kring kanalgolvet, är en positiv fortsättningsformation som leder till att siktet åter ställs in mot ATH-nivån vid 1780. För tillfället tycker jag utseendet är svårbedömt och visuellt ser det lite ”toppigt” ut. Sentimentsnivån för den pågående tradingrangen hittar vi kring standardline vid 1746 som är en nivå där upp- eller nedgången tar vid.
Motstånd: 1742 / 1748 / 1767 / 1780
Stöd: 1721 / 1711 / 1700 / 1691 / 1670
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 53.