Teknisk analys OMXS30: I veckoanalysen den 17 november skrev jag: ”Historiskt har kommande vecka stigit i nästan 60 procent av fallen men de gånger så inte har varit fallet har vi vid ett flertal tillfällen sett kraftiga nedgångar”.
Den gångna veckan inleddes upp och en ny 14-årshögsta vid 1474,9 noterades i onsdags men därefter har vi bjudits på små kursstaplar. Veckan som helhet innebar dock en uppgång på ytterligare 1,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 9,6 procent.
De fem senaste månadsstaplarna har inneburit högre stängningar och både oktober och november stängde högt upp i kursstaplarna och klart ovanför årsmedelvärdet som inför månadsstarten noteras kring 1380. I veckografen inleddes veckan som sagt positivt men avslutades med att lämna tillbaks nästan hälften av uppgång till säljarna. I dagsgrafen råder en miniatyrkonsolidering mellan 1454 och 1475.
Volymen den senaste veckan har varit oregelbunden och ger ingen vägledning. I fredags var volymen marginellt lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bästa sektorer under veckan var finans och konsumenttjänster som steg 2,2 resptektive 2,1 procent. Sämst gick oljebolagen, verkstad och teknologi. Inte en helt tydlig bild, det gäller att få mer pusselbitar för att bilda sig en uppfattning om glaset börjar bli halvtomt eller ej. Det råder fortfarande en skaplig bredd och flertalet aktier stiger under uppgångsdagarna.
227 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus igår, 185 stängde på oförändrat medan 235 aktier stängde på minus.
Kinnevik, Swedish Match och Electrolux har alla stigit mer än 4 procent den gångna veckan och tillhör vinnarna. Sämst har det gått för Lundin Petroleum, Sandvik och Alfa Laval.
Den långa trenden pekar upp och noteras inför dagen kring 1376 medan vi hittar årsmedelvärdet vid 1380.
Punkteras 1454 får vi en kortsiktig säljsignal ner mot den stigande stödlinjen som inför veckostarten noteras vid 1437 medan ett utbrott upp över 1475 indikerar fortsatta uppgångar mot 1500-nivån.
MACD noteras i köp både de långa och korta tidsupplösningarna. Det råder dock en påtagligt negativ divergens i veckografen.
Dagsmomentum är stigande och noteras inför veckostarten kring 66 men en nedgång under 60 innebär en säljsignal eftersom bekräftelsenivån då punkterats.
Även om den kommande veckan inte stigit mer hälften av åren kan det vara värt att notera att uppgångarna vissa år varit kraftfulla. Det är dock ett mönster där veckan i nästan 70 procent av fallen varit negativ om året tidigare varit negativt. Den 2/12-2013 till den 9/12-2013 innebar en nedgång med 1,6 procent och fram till den 16 december förra året föll index med 2,7 procent.
På ovansidan bevakar jag nivån kring 1475 och därefter 1500-nivån och ATH vid 1555 som noterades vid IT-bubblan år 2000.
På nedsidan bevakar 1456 följt av nivån vid 8-dagars medelvärde och den stigande sekundära stödlinjen kring 1439 följt av toppen den 19 september vid 1424 men framförallt 1400-nivån som inte bör punkteras om det positiva sentimentet ska hålla i sig.
På lång sikt är jag positiv men uppgången är lite väl euforisk för att tilltala mig och för att den ska vara helt hälsosam.
På medellång sikt (veckor till månader) utgör 50-dagars medelvärde en psykologisk vattendelare och kursen befinner sig klart ovanför vilket hamnar i den positiva vågskålen men en liten varningstriangel då avståndet är spänt.
På kort sikt är jag neutral till nya positioner på nuvarande nivå även om vi inte fått någon bekräftelse på att indexet har toppat – än. Jag anser att uppgången varit väl kraftig på för kort tid och därmed blir det till att jaga priset och det är sällan en bra strategi. Om däremot onsdagens högsta vid 1475 tas ut är sannolikheten stor för ett rally där korta positioner ska täckas.
Idag bevakar jag ekonomisk statistik från Storbritannien kl 10:30 och humöret hos inköpscheferna i USA som presenteras kl 16:00.
Sedan lågpunkten den 16 oktober noterade vi fram till i onsdags en uppgång med hela 18,3 procent och när det skett historiskt har kursen stigit och fallit i ungefär 50 procent av fallen den närmaste veckan. För tillfället är jag tveksam till att ta nya positioner för uppgång på nuvarande nivå men när köparna visar sig i samband med rekyler är det åter intressant att kliva på tåget. Om vi studerar utvecklingen en månad fram i tiden de gånger indexet stigit lika mycket eller mer den senaste månaden har kursen stått högre i med i snitt 1,8 procent en månad senare. Som vanligt är inte historisk utveckling någon garanti för vad som komma skall. Kommande affärer är bara några få av alla de du gör, det handlar om statistik och psykologi – ett big numbers game.
Motstånd: 1467 / 1473 / 1485 / 1496
Stöd: 1456 / 1448 / 1439 / 1424
Du kan handla OMXS30 med följande minisar från BNP Paribas:
Uppgång: MINILONG OMX BP7 med en häv kring 3,2.
Nedgång: MINISHRT OMX BNP28 med en häv kring 3,5.