Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Som jag skrev i början av november skulle det vara positivt om priset etablerade sig över standard line och så blev det. Nu utmanas 200-dagars medelvärde som kan vara ett tufft motstånd, speciellt när det saknar lutning. Det kan behövas något eller ett par omtag innan nivån mjukats upp så att den passeras men om den passeras direkt vill jag varna för att det är stor risk för ett falskt utbrott. Indexet är översålt och befinner sig under den senaste signifikanta toppen vid 2236 och framförallt noteras det i en stor konsolidering mellan junitoppen vid 2325 och oktoberlägsta vid 2035. Risken är alltså stor för tvära kast när stöd- och motstånd innanför dessa nivåer testas av. Om priset inleder en rekyl från nuvarande nivå är det önskvärt att den inte blir varken för djup eller långvarig. Enligt mina regler är det kortsiktig handel som gäller och för tillfället bör man köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler, tills vollan dragit ihop sig. På nedsidan är det angeläget att området kring den platta standard line vid 2135 respekteras och att indexet inom en inte alltför lång tid tar ut den senaste mest signifikanta toppen vid 2236. Om det istället visar sig att området kring standard line ger vika, utan att snabbt återtas, ökar risken för en nedgång mot oktoberlägsta vid 2035 och om även denna nivå punkteras kan det hota bullmarknaden. Mitt huvudspår är att 2236 kommer passeras snarare än att 2037 kommer punkteras men det är mycket som talar för att det kan bli guppigt på vägen under tiden som isen håller på att frysa till (antal aktier som noteras i positivt aktieklimat).”
Den gångna veckan inleddes med ett par försök att bryta upp över nollan och i onsdags lyckades det. De senaste dagarna har indexet handlats innanför begränsningen för lagerstapeln från den 12 oktober som markerar den senaste signifikanta toppen. Totalt steg indexet med 1,4 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 9,1 procent. I veckografen var det den andra veckan i rad som stängde på plus och i månadsgrafen noteras november än så länge som en fyrticksformation. Sedan lågpunkten i oktober har indexet stigit med 9,5 procent vilket skapar en del obalans och spänningar.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde saknar i stort sett lutning. Den 15/9 effekturades ett dödskors (MA-50 skar ner genom MA-200). Trendfasindikatorn noteras nu i zonen där vi uppmanas vara beredda på tvära kast och slagig handel men närmar sig den övre delen av jämviktspendlingszonen.
Volymen har bortsett från i tisdags och onsdags noterats under snittet. Volymbalansen bröt i fredags, för första gången sedan 7 juni upp över tremånaderssnittet vilket är en positiv pusselbit. Nu vore det bra om inte nya lägre lägsta effektueras.
SMACD lämnade den 3/11 ett lågt positivt kors vilket är positivt och i mitten av november passerades även nollzonen vilket är ytterligare en pusselbit som indikerar ett positivt medellångsiktigt trendskifte.
Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 56 procent. Just nu är det 53 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.
Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 9,7 procent vilket är högre än snittet som noteras vid 5,5 och den högsta vollan sedan slutet av mars. Vi ser nu tecken på att vollan börjar dra ihop sig och det blir intressant att se vad som följer i prisgrafen.
På ovansidan möter närmast zonen mellan 2232-2236 följt av 2285 och zonen kring 2290-2310 samt den senaste signifikanta toppen vid 2236.
På nedsidan möter närmast zonen mellan 2213-2190 följt av 2167 och 2156.
På lång sikt är jag neutral till svagt positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.
Sammanfattning: Även om risken för tvära kast och slagig handel är stor är vi inne i en period som historiskt varit positiv. Den brukar följas av en nedgång som inleds första eller andra veckan i december fram till några dagar innan jul då julrallyt brukar ta vid. Än så länge stämmer åtminstone rytmen bra överens med den historiska utvecklingen. Flera av de korta momentumindikatorerna är nu hårt spända på ovansidan, med negativa minidivergenser och det är mycket som talar för att en rekyl eller konsolidering närmar sig men än så länge har vi ingen signal om att en topp träffats. Både priset och lagging line noteras nu över cloud span b samtidigt som priset är överköpt. Vid en rekyl från nuvarande nivå ser det redan vid nivån 2200-2180 ut att stå köpare och vänta på att få vara med i julrallyt. De senaste pausformationerna sedan lågpunkten vid 2037 har varit relativt kortvariga, vilket är positivt och än så länge har vi inga indikationer på ett förändrat mer negativt scenario. Än så länge talar mer för att köparna kommer att suga upp ett eventuellt säljtryck innan det blir ohälsosamt (djupare än 2125). Om vi inte bjuds på en rekyl utan priset drar upp direkt genom 2236 är det ett styrkebesked men samtidigt ökar risken för en senare mer utmanande rekyl. Mitt huvudspår är att 2236 kommer passeras snarare än att 2037 kommer punkteras men helst vill jag först se ett eller par hälsosamma omtag, för att momentumet ska vara hälsosamt när utbrottet effektueras.
Motstånd: 2232-2236 / 2256 / 2265 / 2285 / 2290-2310
Stöd: 2213-2190 / 2167 / 2156 / 2142
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 89+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 45%.