Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Den negativa volymbalansen och tendenser till allt lägre signifikanta toppar som följs av lägre lägsta indikerar osäkerhet och en begynnande pessism. I samband med säsongmässigt starka perioder, som nu, då uppgångar uteblir även om edgen är bra, innebär det inte sällan att en tillgång ”rullar över” i en allt mer negativ utveckling. Skulle det nu visa sig att förra veckans högsta blir en ny lägre topp och oktoberlägsta punkteras ökar sannolikheten för att vi är på väg in en mer varaktig nedgångsfas. Det som skulle få detta att istället bli positivt är om primärtrenden tas ut, helst med kraft och nästa signifikanta lågpunkt blir högre än den senaste bör man så smått vända på klacken igen.”
Den gångna veckan resulterade i 3-2 till säljarna. Det blev två uppgångsdagar under tisdagen och fredagen som bägge utvecklades till bullish haramiformationer. Totalt backade OMXS30 med 2,0 procent vilket innebär att nedgången sedan årsskiftet nu skrivs till 4,9 procent.
Ingen sektor stängde på plus för veckan och allra sämst gick teknikbolag som backade 5,6 procent följt av oljebolag som backade 4,9 procent.
Oktober blev en extremt kraftfull bearish harami och november noteras som en relativt lång röd candle med kursen i den nedre halvan. Inför veckoavslutningen noterades indexet kring oktoberlägsta och det nedre bollingerbandet vilket ledde till en uppstuds och i candleanalysen såg vi tecken på att säljarna tog en paus.
Historiskt har kursen stått högre vid 59 procent av fallen 5 dagar senare och snittutvecklingen har varit en uppgång med 0,7 procent. Det är lite speciellt med utvecklingen de närmaste 5 dagarna vid denna tidpunkt historiskt är att uppgångarna har varit kraftfullast de år när kursen befunnit sig under primärtrenden, som nu.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som negativ då medelvärdet sedan en månad tillbaks vridit av söderut och indexet noteras under detsamma. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -0,8 vilket innebär att vi ska vara beredda på fortsatt skvalpiga rörelser.
Nu närmar sig 50-dagars medelvärde primärtrenden, som lutar svagt nedåt, vilket innebär att vi är på väg att få ett äkta dödskors vilket jag bara kan hitta 6st sedan slutet av 1986 och i hälften av fallen har kursen stått högre respektive lägre en månad senare.
Dagsmomentum (RSI-14) noteras fallande under 50-nivån men det råder just nu en positiv divergens mot lutningen mellan lågpunkterna i prisgrafen (även om de senaste lågpunkterna lutar svagt uppåt).
Volymen den gångna veckan har varje dag noterats strax under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen noteras fortfarande under både bekräftelsenivån från mitten av september och tremånaderssnittet.
På ovansidan möter först 1510 följt av 1519 men framförallt området kring 1555-1565.
På nedsidan hittar vi närmast 14590 följt av 1483 och stödzonen mellan 1485-1474.
På lång sikt är jag nu svagt negativ och avvaktar de närmaste veckornas utveckling. Jag vill se köparna komma tillbaks, med tilltagande volym och ta ut MA-200 och årsmedelvärdet för att jag ska bli något mer positiv. Risken är fortsatt stor för skvalpiga rörelser.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och vill se att indexet åter etablerar sig över både 200- och 50-dagars medelvärde samt molnet.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ så länge indexet håller sig under 20-dagars medelvärde och inte lyckas prestera högre pivottoppar och därefter nya högre lägsta.
Sammanfattning: Undertonen är negativ både på kort- och lång sikt men den period vi går in i nu har historiskt varit stark både under bull- och bearmarknader. I fredags effektuerades en bullish harami kring oktoberlägsta och edgen är bra för en uppgång. Även om vi bjuds på en uppgång är risken stor för att detta leder till en ny lägre topp och i så fall talar mer för att oktoberlägsta på sikt kommer att punkteras. Att den kommande uppstudsen ska övergå till något mer än just en uppstuds är än så länge inte sannolikt, men så fort vi ser tecken på nya högre lägsta som följs av nya högre pivottoppar ska vi utvärdera vilka pusselbitar som väger tyngst för upp- eller nedgång. Det är just nu ett osäkert läge i flera ledande index, så även i OMXS30 och det leder inte sällan till skvalpiga rörelser och tvära kast vilket jag är beredd på.
Motstånd: 1507 / 1515 / 1531 / 1548-1552
Stöd: 1491 / 1482 / 1474 / 1465 / 1448