BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 46

OMXS30: Högsta stängningen sedan 7 september

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”De senaste två veckorna har OMXS30 jobbat med att försöka ta ut cloud span b (den röda molnlinjen) men än så länge inte lyckats. Närmast på ovansidan möter därefter den fallande motståndslinjen som förbinder de lägre topparna sedan mitten av augusti och motståndet kring 2350-nivån upp. Förutsättningarna är än så länge goda för att avslutningen på året blir positivt och att vi kommer att bjudas på nya rekordnoteringar. De amerikanska ledande börsindexen och den tyska börsen är överköpta och en rekyl för dessa rycker närmare. Risken finns att de närmaste veckorna blir skvalpiga innan vi i slutet av november kommer att bjudas på positivare tongångar men redan om den fallande motståndslinjen passeras kan nästa trendben vara inlett. Om det visar sig 2275 ger vika ökar risken för ett omtag kring MA-200 vid 2250 eller den senaste lågpunkten vid 2200.”

Både cloud span b och den fallande motståndslinjen som jag skrev om för en vecka sedan har nu passerats och indexet stängde föregående veckan med den högsta stängningen sedan den 7 september. Veckan inleddes med små candlar kring cloud span b och utbrottet i torsdags stärkte riskaptiten. Totalt steg OMXS30 med 1,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 26 procent. Den fortsättningsformation vi bjöds på i torsdags bekräftades i fredags av en bullish separating line. Siktet är nu inställt mot ATH-området kring 2400.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Den 27 juli 2020 skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras i zonen där vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel.

Volymen den gångna veckan har noterats under det dagliga snittet fram till i fredags då den tilltog och noterades 4 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen passerade i fredags bekräftelsenivån från den 19 oktober och därmed tolkar jag den som positiv.

Antal aktier på OMXSPI som steg i fredags uppgick till 56 procent. Just nu är det 68 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200 vilket är något högre än för en vecka sedan. En nivå under 60 anser som bräcklig och under 50 som svag is. Som du säkert sett på diagrammen i slutet av detta analysbrev är det åter grönt sedan en vecka tillbaka för bredden/isen i alla rutorna.

På ovansidan möter närmast 2370-2376 följt av 2387 och hela zonen kring 2396-2413.

På nedsidan hittar vi först stöd vid 2356 följt av 2348 samt den fallande stödlinjen som tidigare var ett motstånd som nu möter upp kring 2335

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: Passeringen av den senaste toppen från slutet av oktober vid 2354 innebär att indexet åter noterar högre bottnar följt av högre toppar och nu har ställt in siktet mot den senaste ATH-nivån som möter upp strax över 2400-nivån. En passering av 2400 ställer in siktet mot i första hand 2600. Jag sade för tre veckor sedan att SMACD utvecklade en positiv trampolin men att det vore önskvärt med en mer påtaglig divergens, vilket vi nu ser. Förmodligen kommer inte inte uppgången mot ATH-nivån från mitten av augusti att ske utan andhämtningspauser men så länge inte fib 50% för den senaste swingen punkteras med tydlighet är det ny högre högsta som siktas. Inför veckostarten hittar vi den senaste 50%-nivån vid 2320 och ner till det området behöver vi inte fundera utan kan agera som köpare vid positiva fortsättningsformationer. Skulle däremot en rekyl bli så kraftig att 2275 punkteras ökar risken för en nedgång mot i första hand MA-200 vid 2255 men eventuellt 2200. Om oktoberlägsta vid 2200 punkteras utan att snabbt återtas äventyras det positiva långsiktiga sentimentet.

Motstånd: 2370-2376 / 2387 / 2398-2404 / 2413
Stöd: 2356 / 2348 / 2335 / 2328-2325 / 2304-2296

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 84+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 46%.

SP500: Veckan avslutades med en bullish above the stomach

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Föregående vecka var den femte i rad med uppgångar och en liknande uppgångssvit har vi inte sett sedan juni/juli 2020. Den gången inleddes en knapp fyra veckor lång rekyl tills 20-veckors medelvärde fick indet att vända upp. Det är mycket som talar för att vi inom kort kommer bjudas på någon form av pausformation men historien talar för att det kan räcka med en konsolidering för att ackumulera upp en del av obalansen som uppstått efter de fem senaste veckornas impulsartade uppgång. I samband med rekyler eller konsolideringar köper vi i nuvarande börsklimat fortsättningsformationer för uppgång. Redan om en rekyl når ner till det senaste stödet vid 4600 borde det vara gott om köpare men nästa nivå kring 4550 vet vi utifrån pris/volym att det är goda förutsättningar för ett återtest och nya uppgångar. Skulle inte denna nivå locka tillbaka köparna hittar vi nästa intressanta nivå vid 4500 följt av 4450 där standard line möter upp. Trendfasindikatorn rekommenderar oss för tillfället att köpa hälsosamma rekyler så fort de elimineras med positiva fortsättningsformationer och än så länge ser jag ingen anledning att frångå detta. Att gå kort även om indexet är överköpt är inget som lockar.”

Den gångna veckan inleddes med en extremt liten doji kring 4700-nivån och i tisdags inleddes rekylen som var väntad. I tisdags nåddes 4630 kring turning line som åtminstone tillfälligt sög upp säljtrycket. Veckan avslutadeds med en bullish above the stomach. Totalt backade indexet med 0,3 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 24,7 procent. I veckografen utvecklades veckan till en positiv hammerliknande reversal. Som jag skrev för en en vecka sedan innebär en rekyl som sugs upp snabbt att det underliggande sentimentet är starkt och fram till motsatsen bevisas är det just så jag tolkar fredagens positiva fortsättningscandle.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar tydligt uppåt. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet sedan dess lyfts av ett äkta gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras i zonen som rekommenderar oss att köpa rekyler i samband med fortsättningsformationer men att vara försiktiga med att jaga utbrott.

Volymen i fredags var högre än i torsdags men trots det 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är mycket positiv.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) uppgår nu till 76 procent. Isen tolkar jag som tjock och det är först under 60 som den börjar bli bräcklig.

VIX (den förväntade vollan) föll något den gångna veckan för att till slut stänga vid 16,3 vilket innebär en stängning precis under 20-dagars medelvärde vilket är svagt positivt.

Bredden mellan bollingerbanden noteras för tillfället strax under 6.

På ovansidan möter närmast 4694-4704 följt av området kring 4725 och 4748.

På nedsidan möter närmast 4667 följt av 4652-4648 och 4631 samt 4622.

I den positiva vågskålen:
– Nytt ATH vid 4719 den 5/11
– Högsta dagsstängningen någonsin vid 4702 den 8/11
– Noteras över årsmedelvärdet och MA-200 som stiger
– Inne i den positiva delen av året

I den negativa vågskålen:
– På längre sikt överköpt, överälskat och övervärderat
– Cykelmässig övertid (kortsiktigt)
– Negativa divergenser mot de korta momentumindikatorerna och bredden
– SMACD har vänt ner från en hög nivå

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: I alla hälsosamma rekyler bjuds vi på rekyler och ju kortare dessa är i tid och amplitud, desto starkare underliggande sentiment. Om fredagens bullish above the stomach var inledningen på nästa positiva trendben nådde rekylen inte ens ner till närmaste stödnivån och inte heller till 20-dagars medelvärde. Inför fredagen skrev jag att det var positivt att säljarna visade tecken på svagt självförtroende och fredagens positiva fortsättningsformation ger en hint om att undertonen kan vara mer positiv än jag tidigare trott. Denna tid på året har historiskt varit mycket positiv och även om det inte saknas orosmoln talar det mesta för att vi efter ett så pass positivt börsår kan se fram emot en bra avslutning av året. Det som kan få detta positiva utseende att elimineras vore en punktering av 4250 som inte snabbt återtas, men när och om så blir fallet återkommer jag till det. Nu navigerar vi vidare norrut tills vi får ett nytt tecken på att nästa rekyl kan vara inledd. Att gå kort även om indexet är överköpt är inget som lockar.

Motstånd: 4694-4704 / 4725 / 4748 / 4756
Stöd: 4652-4648 / 4631 / 4622 / 4604-4596

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 34-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 66%.

DAX: Osäkerhetscandlar med positiv underton

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter kraftfulla impulser med bra volym är det vanligaste att rekylerna blir kortvariga alternativt att en konsolidering kyler av överhettningen. En rekyl rycker troligen närmare men frågan är då om historien talar för att den kommer bli djup eller måttlig.”

Den gångna veckan inleddes med en liten doji strax under den senaste ATH-nivån vid 16085 och resten av veckan har präglats av små boxar och svansar på både ovan- och nedsidan. Det är ytterligare tecken på att indexet behöver kylas av men samtidigt är en utebliven rekyl när det ”borde” komma ett bevis på att det underliggande sentimentet är starkt. Totalt steg DAX med 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 17,3 procent och lade den sjätte gröna veckan i rad till handlingarna.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen hos MA-200 pekar upp. Indexet noteras över ichimokumolnet och trendfasindikatorn noteras i zonen där vi rekommenderas att köpa positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler.

Volymbalansen är tydligt positiv.

SMACD lämnade för en månad sedan ett positivt kors och för tre veckor sedan passerade indikatorn upp genom nollzonen och närmade sig zonen kring 15 men har de senaste dagarna mattats av.

Sammanfattning: Även om DAX fortfarande befinner sig i en upptrend indikerar de senaste små candlarna att köparna kan behöva en paus. Den positiva volymbalansen och den kortsiktig stigande trenden tillsammans med trendfasindikatorn indikerar att rekyler kommer vara köpvärda i samband med fortsättningsformationer. Det som eventuellt kan eliminera det positiva utseendet vore om indexet med tydlighet bryter ner under 14800 men redan om 15600 ger vika kan säljtrycket tillta. Eftersom jag inte har några indikationer på att upptrenden är hotad kommer jag fortsätta navigera för uppgång och företrädesvis köpa indexet i samband med rekyler. Det är mycket som talar för att vi kan gå in i en period med lite slagig handel men att köparna kommer tillbaka i slutet av månaden. Att gå kort är för tillfället inget som lockar.

Motstånd: 16130 / 16200 / 16450 / 17000 / 17150
Stöd: 16000-15970 / 15895 / 15800 / 15760

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 77+.
– Next day forecast indikerar att det är 57 procents chans till en uppgång under måndagen.

Volvo B: Ichimoku LL-formation

Teknisk analys Volvo B: Det skulle ta till den 23 september innan den fallande motståndslinjen som jag skrev om den 6 september passerades. Därefter har aktien noterat stegvis högre lågpunkter följt av högre toppar. Även om vi sett lite tecken på viss avmattning strax under MA-200 för någon vecka sedan stärks nu oddsen för att motståndsnivån kring 210 kronor kommer passeras.

Den långa trenden som jag identifierar genom lutningen på MA-200 saknar lutning. Trendfasindikatorn noteras i ett läge där vi ombeds att vara kortsiktiga och beredda på tvära kast men sedan lågpunkten i september har indikatorn pekat upp och kommer troligen nå upp i området för trendföljande strategier inom kort.

Priset bröt upp genom molnet för snart tre veckor sedan och i fredag följde lagging line efter. Detta är en positiv pusselbit, även om det ofta leder till kortsiktiga rekyler.

SMACD lämnade i slutet av september ett positivt kors och effektuerade för två veckor sedan en positiv trampolin ovanför nollzonen.

Volymbalansen bröt den gångna veckan upp och förbi bekräftelsenivån från den 5 november och är nu positiv.

På kort sikt är aktien överköpt strax under den platta primärtrenden och det kan behövas ett par omtag innan nivån mjukats upp så att siktet ställs in mot 217- och sedan 230-kronorsnivån.

Sammanfattning: På kort sikt är Volvo-aktien överköpt men den positiva volymbalansen och passering av ichimokumolnet talar för att MA-200 kring 210 kronor kommer att passeras och siktet ställas in mot tidigare topp vid 230 kronor. När/om 215 kronor nås flyttas stoppen upp till strax under föregående dags lägsta där exit sker om nivån punkteras i samband med en dagsstängning. Om vi bjuds på en lång grön candle (mer än 2%) efter att 215 kronor passerats, stängs positionen direkt utan att vänta på en dagsstängning. Om inte mer än 50 procent av den senaste swingen punkteras vid nästa rekyl kan vi åter köpa en positiv fortsättningsformation. Den initiala stoppen placeras strax under 199 kronor.

Motstånd: 209,40 / 215,80 / 217,10
Stöd: 204,45 / 201,00-199,50 / 195,80

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 71+.

Trelleborg B: Bryter upp över molnet

Teknisk analys Trelleborg B: I fredags passerades 202 kronor och stängningen skedde med en lång grön candle i den absolut översta delen. Som jag skrev den 28 oktober var det då en god idé att stänga positioner för uppgång. Det innebär att aktien steg med 5 procent på tre veckor efter föregående analys. Nu närmar sig den platta primärtrenden samtidigt som flera av de korta momentumindikatorerna är hårt spända på ovansidan. Risken för en kortare rekyl är därmed stor.

Den långa trenden som jag använder bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde för att peka ut saknar i stort sett lutning. Trendfasindikatorn vände i början av oktober upp men noteras nu i zonen där vi ombeds att vara relativt kortsiktiga och beredda på tvära kast.

SMACD lämnade den 8 oktober ett positivt kors efter att ha varit nere kring -15. Sedan dess har aktien stigit och indikatorn tagit sig upp i den positiva delen och pekar fortsatt uppåt.

Volymbalansen har stärkts och ser nu ut att övergå från negativ till positiv.

Fredagens stängning noterades 13 procent över det övre bollingerbandet och den senaste uppgången har tilltagit i styrka och ökat risken för en stundande rekyl.

Trelleborgaktien bröt i fredags upp över molnet men lagging line har fortfarande en del utmaningar med bla cloud span b och precis som priset med MA-200.

Sammanfattning: Förutsättningarna blir allt bättre i Trelleborg och mycket talar för en uppgång mot 230-kronorsnivån om MA-200 passeras och inte omgående punkteras. Risken är stor för en motreaktion om man tar position precis under den platta primärtrenden men samtidigt är det stor chans för en expansion norrut om vid ett icebreak upp över MA-200. Om det istället visar sig att 190 kronor punkteras utan att snabbt återtas fallerar det begynnande positiva utseendet.

Motstånd: 208,50 / 214,30 / 219,00
Stöd: 200,00 / 193,50 / 191,60

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 78+.