Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”De senaste tio åren har de första tre veckorna på november varit skvalpiga innan indexet stigit strax innan månadsskiftet november/december och därefter fortsatt upp till andra veckan i december. G-krafterna (MA-200, MA-100, MA-50 och MA-20) lutar alla upp och är sorterade för en uppgång värd att haka på. På kort sikt noteras OMXS30 i en rekyl där 8-dagars medelvärde än så länge ser ut att locka till sig köpare. En stängning under torsdagens lägsta vid 1728 innebär att risken för ett tilltagande säljtryck ökar. Om golvet i den stigande kanalen punkteras tolkar jag det som en första varningssignal men det är först om OMXS30 etablerar sig under 1570 som vi bjuds på en ny lägre signifikant lågpunkt.”
OMXS30 inledde veckan med ett nytt test av 8-dagars medelvärde som höll för prövningen även denna gång men var samtidigt den minsta candlen sedan den 4 juli. Extremt små candlesticks följs ofta av trenddagar och tisdagen blev istället den kraftfullaste gröna candlen sedan den 18 juni. De senaste fyra dagarna har varit avvaktande kring ATH:n som tisdagens candle noterade. Totalt steg OMXS30 med 2,0 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 25,8 procent.
MACD har vridit av och närmar sig ett negativt medelvärdeskors, som jag i stigande trender ser som inledningen av en pausformation. Om indexet istället drar vidare upp genom torsdagens högsta, tillika ATH, är det ett styrkebesked.
Stochastic har sedan slutet av oktober divergerat negativt mot prisgrafen från en nivå över 90 med en negativ divergens och punkteras bekräftelsenivån tolkar jag det som att rekylen är inledd.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som positiv. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +1,5 vilket innebär att vi företrädesvis ska applicera trendföljande strategier och köpa rekyler följt av positiva fortsättningsformationer.
Volymen den gångna veckan har bortsett från i måndags noterats under det dagliga snittet. Volymbalansen är positiv och stigande.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1780 följt av 1792 och 1800.
På nedsidan hittar vi närmast 1760-1756 följt av 1750 och 1728.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv så länge vi ser nya högre bottnar och pivottoppar samtidigt som indexet noteras äver ett stigande MA-20.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 22 av de 33 senaste åren (67%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +0,83 procent. Indexet har stigit 6 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt -0,22 procent lägre.
Sammanfattning: Risken för en kortsiktig rekyl är stor men mitt huvudspår är att den inte kommer att få indexet att etblera sig under den fallande stödlinjen som förbinder de mest signifikanta topparna sedan slutet av april. Fram till så blir fallet kommer jag tolka det som att förutsättningarna är mycket goda för ytterligare uppångar men MACD signalerar nu att risken för en rekyl inom kort är stor. Jag är positiv till indexet men inte sugen på att jaga priset kring denna nivå men det innebär inte att jag är sugen på att gå emot den starka rådande trenden utan bara vänta till nästa fortsättningsformation är ett faktum.
Motstånd: 1780 / 1792 / 1800
Stöd: 1760-1756 / 1742 / 1728
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 72.