Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Jag har den senaste veckan skrivit att jag inte ville se att indexet bjuda på en ny lägre topp, men precis så blev det. Nu blir det intressant att se om MA-200 bjuder upp till dans ifall nivån testas. Om nivån ger vika ställs siktet in mot septemberlägsta vid 2480 som är ”den sista hållplatsen” innan augustilägsta vid 2360. Frågan blir då om den historiska säsongsutvecklingen, som brukar få åren att sluta starkt, räcker för att indexet ska orka med att bryta upp över 2650 och etablera nya ATH-noteringar. Perioden från den 1/11 till den 30/4 är känd som det starkaste halvåret och går under benämningen ”Halloweeneffekten”. Studerar vi SMACD i vecko och månadsgrafen är det tydliga negativa divergenser mot prisgrafen. Det är nu inte långt kvar ner till MA-200 som respekterades när det testades i början av september. Om 200-dagars medelvärde inte respekteras ökar risken påtagligt för en nedgång mot septemberlägsta vid 2480. Det börjar bli upp till bevis och jag vill se köparna komma tillbaka och återta framförallt standard line som inför veckostarten noteras kring 2590. På lång sikt talar fortfarande mer för en expansion norrut men om volymen fortsätter tillta när stödområden punkteras kan det vara en indikation på att stora elefanter börjar distribuera ut aktier.”
Den gångna veckan blev en stökig tillställning där OMXS30 efter presidentvalet tog fart uppåt, men det varade bara en timme, innan säljarna tog över. Dagsrangen i tisdags var den största sedan den 17 mars 2023. Totalt ”steg” indexet med 0,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 6,8 procent. I veckografen bildades en stor negativ reversal. Sedan maj månad har det varit varit varannan månad upp och ner.
Bästa sektorer den gångna veckan blev basråvaror och verkstad medan telekom och nödvändiga konsumentprodukter gick sämst (jag tittar inte på allmännytta).
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars glidande medelvärde pekar uppåt. Indexet lyfts sedan den 29 december av ett äkta gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras sedan den 26/9 i zonen där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier men närmar sig åter jämviktspendlingszonen.
Volymen har bortsett från i måndags och tisdags noterats klart över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är positiv sedan den 1/7.
SMACD lämnade den 9 oktober ett negativt kors och ser nu ut att falla ner i den negativa delen.
Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 46 procent. Just nu är det 48 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200. Som du ser i den dagliga tabellen under analyserna i det dagliga analysbrevet har isen gått från stark till tunn de senaste veckorna.
Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 2,9 procent vilket är lägre än snittet vid 4,9 procent. Vid ett eventuellt utbrott upp till en ny ATH är det en klar fördel om bredden mellan bollingerbanden är liten. På motsvarande sätt ökar även risken för att en expansion söderut blir kraftfull när den sker från låg volla.
På ovansidan möter närmast 2587-2627 följt av 2640-2650 och 2680.
På nedsidan möter närmast 2552-2550 följt av 2535 och området vid 2510-2490.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral.
Sammanfattning: Den lägre toppen vid 2640 för ungefär två veckors sedan visar att köparna åtminstone på kort sikt sitter på svaga händer. Den extremt långa candlen i onsdags är en viktig varningssignal och är ett resultat av att det råder stor osäkerhet. Punkteras oktoberlägsta vid 2535 ställs siktet in mot den näst sista hållplatsen innan augustilägsta vid 2360 som är en nivån som inte bör punkteras. På kort sikt är alltså indexet fångat i rangen mellan 2640 och 2535 där vi även hittar 200-dagars medelvärde. En ytterligare negativ pusselbit är att SMACD ser ut att bryta ner under nollan i den negativa delen vilket brukar trigga ett tilltagande säljtryck. Även om det inte behöver bli en omedelbar uppgång efter den starka uppgången i USA är det trots allt en positiv pusselbit för börsen om aktieindexen i västerlandet indikerar optimism. Nu vill jag gärna se att oktoberlägsta håller och att sedan 2650 tas ut och inte snabbt punkteras. På lång sikt är trenden fortfarande positiv, men det finns risk för ett långsiktigt negativt trendskifte om augustilägsta punkteras utan att snabbt återtas. November har historiskt varit den starkaste månaden på året med en snittuppgång på knappt 3 procent. På lång sikt talar fortfarande mer för en expansion norrut men om volymen fortsätter tillta när stödområden punkteras bekräftar det stora elefanter börjat distribuera ut aktier.
Motstånd: 2587-2627 / 2640-2650 / 2680 / 2690-2710
Stöd: 2552-2550 / 2535 / 2510-2490
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 27-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 53%.