Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”I fredags bjöds vi på en positiv minidivergens, vilket normalt är ett tecken på att säljtrycket håller på att avta. Driften nedåt och distributionen är dock kraftig vilket innebär att förutsättningarna för en vändning och mer varaktig uppgång inte är så stor. Däremot är edgen mycket god för en kortare uppstuds mot i första hand 1550-1565 men hur kraftfull uppstudsen blir och med vilken kraft nästa ben nedåt utvecklas kommer troligen att visa vägen för den närmaste tidens utveckling.”
Den gångna veckan inleddes med en bullish harami och bekräftades och fredagens stängning skedde kring absolut veckohögsta. Totalt steg den gångna veckan med 4,45 procent vilket är den kraftigaste veckouppgången sedan slutet på juli 2016. Årets nedgång reducerades därmed till 1,6 procent.
Bästa sektorer blev defensiva kraftbolag, basråvaror, verkstad och oljebolag. Bland aktier som sticker ut den gångna veckan hittar vi Mr Green och Karo Pharma som steg med 59- respektive 30 procent. Sämre gick det för Magnolia bostad och NeuroVive som backade 20- respektive 12 procent.
Under flera månader har jag påpekat att det är ett relativt svårbedömt utseende i OMXS30 och en snabb titt i ichi visar att det sedan sommaren 2017 varit ett otydligt utseende. Detta ledde till en topp för exakt ett år sedan kring 1670 och en lågpunkt kring 1480 i början av året. Dessa nivåer fångar fortfarande indexet.
Lagging line är på väg att köra in i priset i månadsgrafen och det leder ofta till ännu stökigare utveckling men samtidigt kommer en passering av ATH-nivån vid 1720 från början av 2015 innebära att priset och lagging line kommer upp i fritt utrymme vilket kan bli startskottet på en ny intressant och mycket kraftfull uppgångsfas. Om däremot molnet punkteras av både kursen och lagging line får vi en indikation om en nedgång som kan bli av historiska mått.
Vi har sett på den reella och förväntade vollan tillta den senaste tiden och med tanke på det lågvollaläge som råder i de längre tidsupplösningarna är det mycket som tyder på att vi bevittnar en upp- eller urladdning av sällan skådat slag. Att sia om vilket håll expansionen kommer att ske och när lämnar jag därhän. Vi kommer att få svaret i grafen och magnituden på den förväntade rörelsen innebär att vi inte behöver skynda oss in i positioner.
På kort sikt har det svenska storbolagsindexet nått upp till det motståndsområde som var det första potentiella målområdet. Cykelindikatorn noteras nu över 90 och sannolikheten för en lokal pivottopp har ökat.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag relativt neutralt. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -0,5 vilket innebär att vi ska vara beredda på fortsatt skvalpiga rörelser.
Dagsmomentum (RSI-14) har varit nere kring den lägsta nivån sedan den 8 augusti 2011 men vände för en vecka sedan upp och att avsluta veckan med att ta ut den första bekräftelsenivån kring 35.
Volymen har legat strax över tremånaderssnittet den gångna veckan och stack ut en del i torsdags då den var 30 procent över snittet. Volymbalansen har de senaste dagarna vänt upp men det är fortfarande en bit kvar till bekräftelsenivån och tremånaderssnittet.
På ovansidan möter närmast motstånd vid 1555-1565 där både svansarna från mitten av oktober och den stigande motståndslinjen som förbinder bottnarna sedan början av april möter upp.
På nedsidan hittar vi närmast zonen mellan 1525-1510 men viktigast i närtid på nedsidan är området mellan 1485-1475.
På lång sikt är jag nu negativ och avvaktar de närmaste veckornas utveckling. Jag vill se köparna komma tillbaks, med tilltagande volym och ta ut MA-200 och årsmedelvärdet för att jag ska bli något mer positiv. Risken är stor för skvalpiga rörelser.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och vill se att indexet åter etablerar sig över både 200- och 50-dagars medelvärde samt molnet.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ och kommer vara det tills jag ser att indexet passerar 20-dagars medelvärde och att vi därefter slipper se en ny lägre signifikant lågpunkt.
Sammanfattning: OMXS30 har de senaste veckorna gått från ett extremt lågvollaläge till betydligt kraftigare rörelser. I det större perspektivet är indexet fångat i en tradingrange sedan ATH-nivån i april 2015. Förr eller senare bryter indexet ut, antingen uppåt eller nedåt och oavsett åt vilket håll det blir kommer det med stor sannolikhet att bli en rejäl rörelse. På kort- till medellång sikt talar dock det mesta för att vi bör vara beredda på tvära kast och slagig handel. Risken för att vi ska få en lokal pivottopp kring nuvarande nivå och upp till 1565 är stor men det blir spännande att se var köparna därefter suger upp säljtrycket och med vilket kraft, för det kommer troligen att indikera den kommande tidens utveckling.
Idag (måndag) rapporterar Scandi Standard (kl 7.30) och Black Pearl (efter kl 22).
Motstånd: 1556 / 1561 / 1575 / 1589
Stöd: 1542 / 1535 / 1520 / 1505