Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Risken är stor för tvära kast och slagig handel, som normalt präglar tradingranger. När börsen går in i rapportperioden med extremt låg volla är risken stor att vollan tilltar och sker det norrut kan det bli en bra trigger för några spännande månader fram till jul. Det amerikanska valet ligger dock som en filt och marknaden väntar på att stimulanskranarna åter öppnas. I torsdags såg vi en intressant svans på nedsidan, från standard line, som följdes upp i fredags med bra engagemang (volym). När indexet tar fart från en balanspunkt, som just standard line brukar vara, i en tradingrange är det inte sällan startskottet på ett trendben som leder till positiv vollaexpansion. Bjuds vi istället på en ny lägre topp än 1858 är det ett tecken på att det troligen behövs ytterligare något eller några omtag till för att bygga ett tillräckligt momentum för att bryta upp mot ATH-nivån kring 1900-nivån. Så länge optimism och nya högre signifikanta lågpunkter präglar indexet kommer jag att vara positiv till fortsättningen.”
Det blev inte någon ny högre topp istället två dojisar strax under oktoberhögsta följt av en bearish engulfing och en nedgång till den övre molnlinjen som cloud span a utgör. Efter att åter ha varit uppe och testat av turning line i fredags bjöds vi på en ny svans på ovansidan. Totalt backade OMXS30 med 0,8 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 2,7 procent.
Än så länge håller molnet och även den stigande stödlinjen som förbinder de allt högre lågpunkterna sedan början av augusti. I den negativa vågskålen noteras topparna allt flackare och liknar alltmer en stigande kil. Redan en punktering av torsdagens lägsta vid 1792 innebär att siktet ställs in mot 1760, en nivå som noteras under ichimokumolnet.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar svagt, svagt uppåt. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras inför dagen kring +0,2 vilket innebär att vi fortsatt ska vara beredda på tvära kast men undertonen är positiv underton vilket trendpoängen på +8 fortfarande bekräftar.
ADX noteras på en låg nivå och när en trend påbörjas efter ett lika slö trend blir det inte sällan en rejäl rörelse, vi vet dock inte i förväg om det blir uppåt eller nedåt.
Volymen har hela den gångna veckan noterats över snittet, naturligtvis tack vare rapporter. Volymbalansen har mattats något den senaste veckan men jag tolkar den fortfarande positiv.
Isens tjocklek i form av det aggregerade snittet har fallit ner till 57 den gångna veckan vilket börjar bli lite av en varningssignal. Så länge de fler är 60 procent av aktierna noteras över MA-200 är det ändå fortsatt positivt. Det är nu 44 procent av largecapaktierna som noteras över MA-20, 62 procent över MA-50 och 73 procent över MA-200. 49 procent av alla aktier på large cap noteras med RSI-14 över 50.
På ovansidan möter närmast motstånd vid 1830 följt av zonen mellan 1854-1858.
På nedsidan hittar vi stöd kring 1800 följt av zonen vid 1800 och 1775.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 19 av de 34 senaste åren (56%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +1,0 procent. Indexet har stigit 5 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 0,4 procent högre.
Sammanfattning: Även om jag fortfarande tolkar utseendet positivt tornar alltfler varningssignaler upp sig och skulle lågpunkten vid 1760 ge vika ställs siktet in mot 1670. Än så länge har köparna sugit upp säljtrycket så att de signifikanta lågpunkterna noterats allt högre sedan mitten av mars. Nu utmanas 50-nivån hos dagsmomentum som om den punkteras riskerar att locka till ett säljtryck som kan bli jobbigt. Om det istället visar sig att torsdagens lägsta vid 1760 håller är det fortfarande mycket som tyder på att en balanspunkt kring 1800-området håller på att byggas upp. Det är som jag nämnt många gånger den senaste tiden, en hel del varningssignaler i form av negativa divergenser, flackare uppgångstakt och tunnare is men ingen av dessa har än så länge resulterat i någon konkret säljsignal. Det kan däremot vara en god idé att sitta på händerna tills utseendet blir tydligare vilket det blir av en tydlig positiv bekräftad fortsättningsformation och en ny högre pivottopp.
Motstånd: 1821 / 1830 / 1837 / 1850-1858
Stöd: 1810 / 1800-1790 / 1775 / 1767 / 1760
– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 40.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 58%