Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”På kort sikt är OMXS30 överköpt men det finns ingen naturlag som säger att det måste leda till en större rekyl, i alla fall inte omgående. Att vara något annat än köpare i en positiv marknad, som nu, är som att försöka stoppa ett skenande tåg. Det gäller dock att se nyktert på var, när och hur man ska agera. Även om vi bjuds på en turtle soup för nedgång finns det gott om stöd på nedsidan, som med stor sannolikhet kommer att suga upp säljtrycket. Skulle 1600-nivån punkteras med kraft och inte snabbt tas tillbaks kan det vara en första varningssignal.”
Den gångna veckan inleddes med ett nedställ mot 20-dagars medelvärde som efter tre dagars test fick köparna att våga sig tillbaks. Trots den negativa inledning reducerades nedgången till 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 9,7 procent.
Oktober månad som historiskt stängt på minus varje gång året slutat på ”7” noteras än så länge på plus och förutsatt att tisdagen inte stänger under 1637,8 (1,7% ner) kommer detta mönster att brytas i år.
250 svenska kvartalsrapporter har har satt sin prägel på den gångna veckan och mottagandet av dessa har till stor del präglat börsklimatet. Oljepriset har tagit sig upp några dollar per fat under veckan och därmed befäst den positiva trend som rått under hela oktober. Under veckan har även den amerikanska dollarn stärkts rejält mot såväl mot euron som den svenska kronan.
Bland vinnarna den gångna veckan hittar vi NetEnt, Hansa Medical, Stora Enso, Securitas och Hexagon. Bland förlorarna sticker Precise Biometrics, Nokia, Fingerprint och Oscar Properties ut.
Onsdagens candle blev en long legged doji som togs ut i torsdags av en bullish engulfing.
Även om OMXS30 noteras strax under flerårshögsta och det är viss risk för en rekyl är det gott om stöd på nedsidan. Det mesta talar för att något av dessa stöd kommer att suga upp säljtrycket i samband med en rekyl.
Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att definiera stiger precis som årsmedelvärdet vilket är ett bra tecken på en långsiktig trend som är värd att följa. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,0 vilket innebär att vi alltmer ska tillämpa trendföljande strategier men fortsatt vara beredda på tvära kast.
Bästa sektorer den gångna veckan blev teknik och konsumentprodukter medan kraftbolag och verkstad utvecklades något svagare.
Volymen har hela den gångna veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
På ovansidan möter först motstånd vid 1671 följt av 1680 och 1720.
På nedsidan hittar vi först MA-20 som möter upp vid 1649 och golvet i den rådande tradingrangen vid 1635.
På lång sikt är jag positiv men vill gärna se att OMXS30 håller sig kvar ovanför 200-dagars medelvärde. I måndags bjöds vi på ett äkta gyllene kors som vi senast såg den 13 augusti 2012 vilket brukar stärka det långsiktiga sentimentet.
På medellång sikt (veckor till månader) kommer jag vara positiv så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras med tydlighet.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv men vill inte se att 20-dagars medelvärde punkteras med tilltagande volym och en negativ stängning. Just nu bevakar jag utvecklingen kring begränsningarna i tradingrangen som just nu fångar indexet mellan 1671 och 1635.
Sammanfattning: OMXS30 är fångat i en tradingrange med begränsningarna 1670 och 1635. Så länge inte någon av dessa nivåer tas ut eller punkteras talar det mesta för att det kommer bli slagig handel. Det råder än då länge sälj hos MACD vilket innebär att indexet gått från mycket positivt till en pausformation. Nu blir det spännande att se hur och med vilken kraft förra veckans högsta vid 1671 hanteras. Viss risk för rekyl men undertonen är fortsatt positiv.
Idag rapporterar Invisio (kl 8.30), Svedbergs (ändrat datum ) (kl 9.00), Life Air, Multidocker, Paynova (ändrat datum från 16/11), Hemcheck, Vibrosense, Aker BP (kl 7.00), REC Silicon (kl 7.00), HSB, Scania (kl 7.00)
Motstånd: 1656 / 1659 / 1671
Stöd: 1645 / 1635 / 1616