BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 44

OMXS30: Rekylrisk kring förra veckans högsta

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”På kort sikt är OMXS30 överköpt men det finns ingen naturlag som säger att det måste leda till en större rekyl, i alla fall inte omgående. Att vara något annat än köpare i en positiv marknad, som nu, är som att försöka stoppa ett skenande tåg. Det gäller dock att se nyktert på var, när och hur man ska agera. Även om vi bjuds på en turtle soup för nedgång finns det gott om stöd på nedsidan, som med stor sannolikhet kommer att suga upp säljtrycket. Skulle 1600-nivån punkteras med kraft och inte snabbt tas tillbaks kan det vara en första varningssignal.”

Den gångna veckan inleddes med ett nedställ mot 20-dagars medelvärde som efter tre dagars test fick köparna att våga sig tillbaks. Trots den negativa inledning reducerades nedgången till 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 9,7 procent.

Oktober månad som historiskt stängt på minus varje gång året slutat på ”7” noteras än så länge på plus och förutsatt att tisdagen inte stänger under 1637,8 (1,7% ner) kommer detta mönster att brytas i år.

250 svenska kvartalsrapporter har har satt sin prägel på den gångna veckan och mottagandet av dessa har till stor del präglat börsklimatet. Oljepriset har tagit sig upp några dollar per fat under veckan och därmed befäst den positiva trend som rått under hela oktober. Under veckan har även den amerikanska dollarn stärkts rejält mot såväl mot euron som den svenska kronan.

Bland vinnarna den gångna veckan hittar vi NetEnt, Hansa Medical, Stora Enso, Securitas och Hexagon. Bland förlorarna sticker Precise Biometrics, Nokia, Fingerprint och Oscar Properties ut.

Onsdagens candle blev en long legged doji som togs ut i torsdags av en bullish engulfing.

Även om OMXS30 noteras strax under flerårshögsta och det är viss risk för en rekyl är det gott om stöd på nedsidan. Det mesta talar för att något av dessa stöd kommer att suga upp säljtrycket i samband med en rekyl.

Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att definiera stiger precis som årsmedelvärdet vilket är ett bra tecken på en långsiktig trend som är värd att följa. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,0 vilket innebär att vi alltmer ska tillämpa trendföljande strategier men fortsatt vara beredda på tvära kast.

Bästa sektorer den gångna veckan blev teknik och konsumentprodukter medan kraftbolag och verkstad utvecklades något svagare.

Volymen har hela den gångna veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

På ovansidan möter först motstånd vid 1671 följt av 1680 och 1720.

På nedsidan hittar vi först MA-20 som möter upp vid 1649 och golvet i den rådande tradingrangen vid 1635.

På lång sikt är jag positiv men vill gärna se att OMXS30 håller sig kvar ovanför 200-dagars medelvärde. I måndags bjöds vi på ett äkta gyllene kors som vi senast såg den 13 augusti 2012 vilket brukar stärka det långsiktiga sentimentet.

På medellång sikt (veckor till månader) kommer jag vara positiv så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras med tydlighet.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv men vill inte se att 20-dagars medelvärde punkteras med tilltagande volym och en negativ stängning. Just nu bevakar jag utvecklingen kring begränsningarna i tradingrangen som just nu fångar indexet mellan 1671 och 1635.

Sammanfattning: OMXS30 är fångat i en tradingrange med begränsningarna 1670 och 1635. Så länge inte någon av dessa nivåer tas ut eller punkteras talar det mesta för att det kommer bli slagig handel. Det råder än då länge sälj hos MACD vilket innebär att indexet gått från mycket positivt till en pausformation. Nu blir det spännande att se hur och med vilken kraft förra veckans högsta vid 1671 hanteras. Viss risk för rekyl men undertonen är fortsatt positiv.

Idag rapporterar Invisio (kl 8.30), Svedbergs (ändrat datum ) (kl 9.00), Life Air, Multidocker, Paynova (ändrat datum från 16/11), Hemcheck, Vibrosense, Aker BP (kl 7.00), REC Silicon (kl 7.00), HSB, Scania (kl 7.00)

Motstånd: 1656 / 1659 / 1671
Stöd: 1645 / 1635 / 1616

SP500: Nytt test av kanaltaket

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Världens ledande börsindex fortsätter synkront att leverera nya högstanivåer och många är rädda för att missa tåget. Sannolikheten är stor för en stundande rekyl men det har den iofs varit i flera veckor. Dagsmomentum är uppe på en nivå som historiskt lett till toppar men vi vet samtidigt att högerställda euforiska cykler har en tendens att fortsätta betydligt längre än vi tror. Innan vi ska vidare upp tror jag att vi kommer få en kortsiktig rekyl inom de 1-3 närmaste dagarna men därefter tror jag vi kommer att få se ytterligare uppgångar och en stark utveckling fram till jul.”

Den gångna veckan inleddes ner mot 20-dagars medelvärde, som bjöd på tillräckligt stöd föra att suga upp säljtrycket, men veckan avslutades starkt med en ny högsta stängning någonsin. Totalt stet den gångna veckan med 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 15,3 procent. Bäst av de ledande indexen gick tekniktunga Nasdaq 100 som steg med 2,9 procent.

IT-relaterade aktier stack ut i slutet av veckan och lyfte indexen rejält medan detalhandeln inte riktigt hänger med.

I starka trender blir rekyler ofta väldigt kortvariga, ofta inte mer än några timmar och det stämmer bra för de senaste veckorna. Förra torsdagen bjöds vi på en inledande nedgång men innan dagen var slut hade hela nedgången eliminerats. I onsdags inledde SP500 ner men redan efter några timmar kring MA-20 kom köparna tillbaks och sög upp säljtrycket.

Nu noteras SP500 kring taket i den medellånga stigande trendkanalen och för att inte någon ska tycka att denna kanal är ”felritad” har jag parallellförflyttat den stödlinje som förbinder bottnarna från årets början, till ”passande toppar”.

Flera av momentumindikatorerna lämnade i början av veckan säljsignaler men efter fredagens uppgång visar de snarare tecken på att åter vara på väg att lämna köpsignaler. Det är alltså lite blandade budsskap.

I veckografen har vi ett överköpt läge och när vi historiskt sett liknande lägen har indexet i de flesta fall rekylerat ner till området mellan 50- och 100-dagars medelvärde.

Vollan är fortsatt låg och avståndet ner till MA-20 skapar inga jobbiga spänningar vilket innebär att ett utbrott kan bli kraftfullt men som vi ser i grafen möter taket i den kortsiktiga kanalen upp vid 2596.

Årsmedelvärdet noteras stigande kring 2390 och primärtrenden har nu nått upp till 2418. Trendfasindikatorn noteras kring +1,1 vilket innebär att vi företrädesvis ska tillämpa trendföljande strategier men än så länge vara beredda på tvära kast.

Det är gott om stöd på nedsidan och rekyler är som jag ser det köpvärda ner mot golvet i den stigande kanalen men redan vid MA-20 kan vi åter få se köparna komma tillbaks för att suga upp säljtrycket vid en eventuell rekyl.

Volymen har hela den gångna veckan noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är även den stigande men kanske börjar komma upp på extrema nivåer om man vill leta varningssignaler.

VIX föll med 1,7 procent den gångna veckan efter att ha varit uppe och vänt strax ovanför primärtrenden. Fredagens stängning vid 9,8 innebär att både de korta och medellånga medelvärdena åter punkterats.

På ovansidan möter först ett motstånd vid 2585 följt av taket i den stigande kanalen kring strax under 2600.

På nedsidan möter först 2567 följt av 20-dagars medelvärde och 2540-nivån.

I den positiva vågskålen:
– Kursen befinner sig ovanför MA-200 som stiger tydligt
– Sedan mars 2016 har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Nytt ATH 27/10 vid 2582
– Indexet fortsätter vända upp vid allt högre pivotbottnar

I den negativa vågskålen:
– På flera håll hörs nu ”TINA” och att ”Det är skillnad denna gång”
– Trendstyrkan (ADX) vände ner från extremt höga nivåer den 18 oktober
– Säljsignal i MACD

På lång sikt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Rekyler är köpvärda hela vägen ner mot åtminstone området kring primärtrenden och eventuellt ännu lägre om omslaget sker med en tydlig formation och rejält tilltagande volym.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag nu positiv men vill inte se att MA-50 snabbt punkteras med kraft och tydlighet.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv och kommer att vara det så länge säljtrycket sugs upp innan 20-dagars medelvärde punkteras med tydlighet.

Sammanfattning: Efter den negativa veckoinledningen kom köparna snabbt tillbaks och avslutade veckan med den högsta stängningen någonsin. Att vara något annat än köpare i rådande marknad är inte något jag rekommenderar men det gäller som vanligt att försöka tajma entréer på ett så bra sätt som möjligt. Oavsett hur man väljer att tillämpa teknisk analys är de ledande indexen i USA nu överköpta och det är troligen inte långt bort innan det slutar strömma till tillräckligt med nya köpare för att driva indexet vidare uppåt. Det är gott om stöd på nedsidan och när spänningen blir för stor i starkt stigande trender brukar zonen mellan 50- och 100-dagars medelvärde vara intressant som en nivå för positiva fortsättningsformationer. Så länge inte varken golvet i den stigande trendkanalen punkteras och kursen fortsätter att stänga ovanför årsmedelvärdet ser jag rekyler snarare som bättre köplägen.

På fredag kommer nya jobbsiffror från USA och det kommer verkligen bli en intressant händelse.

Motstånd: 2585 / 2600 / 2625
Stöd: 2576 / 2567 / 2542-2540

DAX: Imponerande utbrott men kortsiktigt överköpt

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Det blir nu spännande att se var köparna kommer att suga upp säljtrycket. Ju tidigare vi ser att köparna kliver in och tar över desto starkare tolkar jag den rådande stigande trenden. Det är för tillfället goda chanser för en hälsosam rekyl som vid en positiv fortsättningsformation är väl värd att haka på.”

Det tyska storbolagsindexet inledde den gångna veckan ner mot 20-dagars medelvärde där köparna åter var sugna på att kliva på Veckan avslutades med två nya ATH-stängningar och totalt innebar det en uppgång med 1,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 15,1 procent.

Den långa trenden, men även de korta- och medellånga, pekar uppåt. Trendfasindikatorn skrivs just nu till +1,1 vilket innebär att vi ska tillämpa trendföljande strategier. Den rådande trenden är stigande och jag har inget intresse i att gå emot den enklaste vägen som för tillfället är uppåt.

I månadsgrafen noteras oktober än så länge som en kraftfull positiv stapel och i veckografen fortsätter kursen nu vidare upp efter de föregående veckornas dojiliknande candlesticks.

Dagsmomentum noteras åter kring 80-nivån där vi historiskt sett kursen rekylera vid ett antal tillfällen.

På nedsidan möter ett starkt ackumulationsområde upp mellan 12600 och 12500. Framöver är sannolikheten för en uppgång mot 13500 på kort sikt och 15000 på längre sikt dock större än att indexet etablerar sig under de den senaste mest signifikanta lågpunkten vid 11860.

Sammanfattning: Efter en knapp månads uppladdning bjöds vi på ett kraftfullt utbrott och nya ATH-noteringar. På kort sikt är indexet överköpt men även om inte 13000-nivån håller i samband med nästa rekyl är det mängder med stöd- och ackumulationsområden som jag är övertygad kommer suga upp ett eventuellt säljtryck. Om det skulle visa sig att 12500-nivån punkteras med tilltagande candlesticks och allt högre volym man det vara risk för att den långsiktiga starka och positiva trenden kan vara hotad men inte förrän då. På lång sikt tror jag snarare att både 14000 och 15000 kommer att nås innan det på allvar brakar söderut.

Motstånd: 13255 / 13280 / 13345 / 13408
Stöd: 13192 / 13158 / 13096 / 13000

Skanska B: Översåld vid stöd

Teknisk analys Skanska B: Det blev en uppgång till 192 kronor efter föregående analys och sedan ett försök till omtag vid 181-kronorsnivån till rapporten kom i fredags och kursen föll hela vägen ner till 172 kronor.

Den långa trenden som jag använder MA-200 för att peka ut är fallande och trendfasindikatorn skrivs just nu till -1,6 vilket innebär att driften är nedåt och vi ska vara beredda på tydliga motreaktioner när de närmaste motstånden och medelvärdena testas av.

Fredagens kursstapel ser kanske inte så kul ut och med en nedgång på 5,5 procent hamnade Skanska på förlorarlistan.

Vad har då hänt historiskt när Skanska fallit med mer än 5,4 procent på en dag? Det har inträffat 33 gånger sedan början av 2001 och vid 70 procent av dessa har kursen stått högre en vecka senare. Den genomsnittliga uppgången har varit 3,4 procent. Om vi bara studerar de tillfällen när kursen dessutom stängt under det nedre bollingerbandet ökar både hitration och den genomsnittliga avkastningen ännu mer.

Det jag helst inte vill se är att fredagens lägsta vid 171,50 punkteras när veckan inleds för då fallerar den setup vi just nu ser.

Sammanfattning: Det som gör fredagens candlestick så intressant är att torsdagens var så pass positiv och efter den initiala nedgången i fredags avslutades dagen med ett positivt gap med stor volym. Om det visar sig att OMXS30 faller avvaktar man med fördel att ta position för uppgång men annars är edgen bra för en uppgång mot i första hand 181 kronor där man lämpligtvis flyttar upp stoppen till strax under föregående dags lägsta och trailar den tills nivån träffas.Den initiala stoppen placeras då strax under 170 kronor.

Motstånd: 179,10 / 181,40 / 185,20 / 187,80
Stöd: 171,50 / 167,50 / 159,70 / 151,90

Tele2 B: Överköpt när flerårigt motstånd närmar sig

Teknisk analys Tele2 B: Den som agerade på analysen den 16 oktober är fortfarande kvar i position och uppgången är mer än 10 procent sedan dess. I fredags bjöds vi på en negativ formation efter ett mindre gap som följdes av en doji. Japanerna benämner denna formation för en ”Negativ överläggning”. Det är dags att ta hem vinst, speciellt om föregående dags lägsta punkteras med en dagsstängning.

Primärtrenden lutar uppåt med G-krafterna på plats. Trendfasindikatorn noteras inför veckostarten kring +2,5 vilket innebär att vi företrädesvis ska invänta positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler.

Det är nu mer än 8 procent ner till 20 dagars medelvärde och bredden mellan bollingerbanden uppgång till ungefär 20 procent. Om vi studerar vad som hänt tidigare har detta utseende varit i spel 16 gånger sedan början av 2002 och vid 10 av dessa har kursen stått lägre en vecka senare.

Senast dagsmomentum var lika högt var i början av april i år och dessförinnan får vi förflytta oss tillbaks till den 22 april 2015.

Volymen har de senaste dagarna avtagit samtidigt som kursen nu tagit sig upp till gapmotståndet från den 20 maj 2015 som är en motståndsnivån som vi måste hålla koll på eftersom det är det första motståndet kring denna nivå sedan dess.

Sammanfattning: Tele2-aktien har gått starkt den senaste tiden men potentialen motsvarar för tillfället inte risken. Om OMXS30 vänder ner talar mycket för att spänningen ner mot 20- eller 50-dagars medelvärde kommer att minska. Den initiala stoppen placeras strax ovanför 108 kronor och när 100 kronor närmar sig flyttas stoppen ner till strax över föregående dags högsta.

Motstånd: 107,05 / 108,90 / 110,00
Stöd: 105,85 / 103,80 / 103,00 / 100,00