Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Fredagens doji nära taket i den rådande tradingrangen indikerar en viss osäkerhet och sannolikheten för en kortare rekyl ner mot den stigande stödlinjen har ökat.”
I fredags skrev jag: ”I den positiva vågskålen ser vi att köparna suger upp säljtrycket på allt högre nivåer men samtidigt är risken för ett falskt utbrott stort om det inte får stöd av de ledande indexen i USA och Tyskland.”
Den gångna veckan inledde med att testa av högstanivån för förra fredagens doji men det blev istället en negativ omslagsformation som ledde till test av den stigande stödlinjen.
Oktober noter än så länge som en positiv candlestick där det krävs en månadsstängning under 1442 för att bli negativ. Än så länge är oktober den sjätte månaden i rad där stängningen ser ut att ske i den övre delen av månadsstapeln och den tredje i rad ovanför årsmedelvärdet. I veckografen utvecklades föregående vecka till en svagt positiv candle med en stängning i den övre delen. I dagsgrafen störs den tekniska bilden av rapporter och ovanligt höga volymer som dock inte lämnat några större avtryck. Som jag skrev inför fredagen är bredden mellan bollingerbanden den smalaste sedan den 19 september 2015. Att detta troligtvis kommer att leda till kraftiga rörelser talar det mesta för men det vi inte vet om extrema lågvollalägen är när i tiden utbrotten sker.
Volymen har hela den gångna veckan noterats relativt högt och i fredags 26 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Självklart påverkas volymen positivt av de rapporterande bolagen.
Primärtrenden lutar nu svagt uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +0,9 och är stigande vilket jag placerar i den positiva vågskålen.
Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg dock endast 31 procent den gångna veckan och 39 procent sedan årsskiftet. Det är lite för dålig bredd för att ett utbrott ska ha bra förutsättningar för att inte bli falskt. Bästa sektorer den gångna veckan blev defensiva kraftbolag och finans som väger allt tyngre i det svenska storbolagsindexet. Sämsta sektorer den gångna veckan blev telekom och hälsovård. Telekombolagen Nokia och Ericsson fortsatte att pressa storbolagsindex genom nedgångar på 4,2 respektive 1,5 procent i fredags att pressa den redan nedtryckta telekomsektorn. I Köpenhamn sänktes hela börsen i fredags av ett dramatiskt ras för Nordens högst värderade noterade bolag, Novo Nordisk. Läkemedelsjätten föll 15 procent efter att bland annat ha dragit ned sin långsiktiga resultatprognos.
MACD visar för tillfället ingen styrka utan riktningen är svagt negativ och vi behöver se bevis på styrka för att bilden ska stärkas.
Cykelindikatorn noteras kring 50 och med de tuffa motstånden på ovansidan bör man vara försiktig med att ta nya positioner för uppgång tills bilden klarnat.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar i nästan 70 procent av åren.
På ovansidan möter ett kluster av motstånd mellan 1460-1474 och därefter nivån kring 1492-1505.
På nedsidan bevakar jag först den stigande stödlinjen som inför veckostarten noteras kring 1448 följt av 1440 MA-50 vid 1434. Den viktigaste nvån på kort sikt är dock 1400.
På lång sikt har bilden stärkts från lågpunkten i slutet av juni. Som jag påpekat många gånger de senaste veckorna vill jag se att både USA och den tyska börsen tillsammans med OMXS30 tar ut motstånden som begränsar på ovansidan med kraft. Jag är fortfarande positiv på lång sikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag fortsatt positiv så länge inte kursen etablerar sig under MA-50 och medelvärdet vrider ner.
På kort sikt (dagar till veckor) är indexet uppe kring den nivå som inte tagits ut sedan december för snart ett år sedan. Placerarkollektivet har alltså färskt i minnet att just denna nivå drev ner de ledande indexen. Skulle köparna ta tag i situationen och både DAX, SP500 samt det svenska storbolagsindexet bryter upp med tydlighet, ja då kan de avvaktande höströrelserna vara över och vinterrallyt starta.
Sammanfattning: Även om volymen är förhållandevis hög lämnar den för tillfället inga större avtryck i prisgrafen. Så länge vollan fortsätter att vara extremt låg närmar sig dock med stor sannolikhet ett utbrott och en expansion. Om expansionen kommer att ske norrut eller söderut är det dock ingen som vet. Tekniska talar dock mer för att utbrott kommer att ske i den långa trendens riktning och det är uppåt.
Motstånd: 1460-1462 / 1469-1474 / 1482 / 1496
Stöd: 1448-1446 / 1440 / 1425-1420 / 1400