Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”I tisdags passerades septemberhögsta vid 1847 och varje dag har därefter stängt i de nedre delarna som negativa reversaler. Om EMA-8 punkteras med en dagsstängning är det en indikation på att det troligen behövs en rekyl och ett nytt omtag för att bygga momentum som räcker för att bryta upp genom 1850-nivån. Skulle däremot standard line och zonen vid 1800 ge vika ställs siktet in mot 1760 eller 1740. När optimismen bland placerare är god mottages rea (lägre pris) med att man agerar och köper. Så länge optimism och nya högre signifikanta lågpunkter präglar indexet kommer jag att vara positiv.”
Den gångna veckan inleddes med en passering av 1850-nivån men redan i tisdags punkterades EMA-8 vilket gav indikation om att en rekyl var att vänta. Efter att ha täppt till gapet och testat MA-50 kring 1800 vände indexet åter upp. Totalt backade OMXS30 med 0,3 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 3,6 procent. Trots viss tveksamhet skapade veckostängningen en svans på nedsidan som indikerar att köparna kliver in när det blir rea.
OMXS30 befinner sig i en range mellan 1850 och 1750 sedan någon månad men i det längre tidsperspektivet präglas det svenska storbolagsindexet av allt högre lågpunkter och toppar.
Volatiliteten har sedan några månader varit extremt låg och en av de absoluta sanningarna vid teknisk analys är att det efter låg volla kommer hög. Nu befinner vi oss mitt i rapportperioden och risken ökar ytterligare för tvära kast och större rörelser.
Vid flera tillfällen den senaste tiden har jag påpekat att det finns svagheter i den pågående positiva och stigande trenden. Dels noteras indexet i en flackare uppgång nu jämfört med under april-juli men är egentligen en uppgång på 8 procent sedan i början av augusti en svag uppgång? Nej, allt beror naturligtvis på vad vi jämför med. Självklart kan den flackare uppgången leda till pyspunka om det visar sig att indexet etablerar sig under molnet (både lagging line och priset). Så länge köparna kommer tillbaks och handlar upp indexet från allt högre lågpunkter kommer jag vara positiv.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar svagt, svagt uppåt. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras inför dagen kring +0,3 vilket innebär att vi fortsatt ska vara beredda på tvära kast men undertonen är positiv underton vilket trendpoängen på +7 fortfarande bekräftar.
Volymen den gångna veckan har bortsett från i torsdags och fredags noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortsatt stigande och mycket positiv.
Isens tjocklek i form av det aggregerade snittet noteras inför veckostarten kring 67 vilket fortfarande är positivt. Det är nu 60 procent av largecapaktierna som noteras över MA-20, 71 procent över MA-50 och 79 procent över MA-200. 59 procent av alla aktier på large cap noteras med RSI-14 över 50.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1842 följt av zonen kring 1847-1851.
På nedsidan hittar vi stöd kring 1825 följt av 1810 och zonen kring 1802-1791.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 19 av de 34 senaste åren (56%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,4 procent. Indexet har stigit 6 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 1,2 procent högre.
Sammanfattning: Risken är stor för tvära kast och slagig handel, som normalt präglar tradingranger. När börsen går in i rapportperioden med extremt låg volla är risken stor att vollan tilltar och sker det norrut kan det bli en bra trigger för några spännande månader fram till jul. Det amerikanska valet ligger som en filt över marknaden men oavsett vem som vinner är det stor chans att stimulanskranarna öppnas. I torsdags såg vi en intressant svans på nedsidan, från standard line, som följdes upp i fredags med bra engagemang (volym). När indexet tar fart från en balanspunkt, som just standard line brukar vara, i en tradingrange är det inte sällan startskottet på ett trendben som leder till positiv vollaexpansion. Bjuds vi istället på en ny lägre topp än 1858 är det ett tecken på att det troligen behövs ytterligare något eller några omtag till för att bygga ett tillräckligt momentum för att bryta upp mot ATH-nivån kring 1900-nivån. Så länge optimism och nya högre signifikanta lågpunkter präglar indexet kommer jag att vara positiv till fortsättningen.
Motstånd: 1842 / 1847-1851 / 1896-1905
Stöd: 1825 / 1812 / 1802-1791 / 1787
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 37.