Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”De kortsiktiga momentumindikatorerna visar tecken på avmattning och de medellånga indikatorerna är överköpta. Min sammanvägda bedömning av dessa tidshorisonter indikerar att sannolikheten är relativt stor för att vi kommer att få en punktering av den rådande tradingrangen och en rekyl. Så länge rekylen inte sker med tilltagande volym och kraftfulla negativa candlesticks tolkar jag det som mindre vinsthemtagningar och att det kommer att leda till att större aktörer inom kort kommer att se det som bra köpläge. På någon månads sikt är chansen större för att ATH-noteringen kring 1720 kommer att testas av än att 1600 kommer ge vika.”
Den gångna veckan inledde ner till stödet vid 1634 där köparna i onsdags effektuerade en bullish engulfing som bekräftades i torsdags och ledde till att veckan avslutades med ett kraftfullt utbrott. Totalt steg OMXS30 med 1,5 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 9,9 procent. Nu är det inte mer än 3,1 procent upp till ATH-noteringen som sattes den 27 april 2015.
Inför fredagen skrev jag att förutsättningarna för en uppgång var goda men att det var stor risk för att motståndet vid 1660 skulle bli svårpasserat och även om det passerades var risken överhängande för att en negativ turtle soup. En negativ turtle soup är ett utbrott som punkteras efter bara någon dag.
I fredags steg OMXS30 med 20,5 punkter och då bidrog Volvo och Ericsson för mer än hälften av denna uppgång, viktmässigt.
Bästa sektorer under veckan blev teknik, verkstad och oljebolag medan kraftbolag och konsumentprodukter gick sämst.
Utbrottet i fredags var kraftfullt och skedde med bra volym (även om det var lösendag) och kursen tog sig upp till motståndet strax under 1670 som var den högsta noteringen sedan den 29 maj. Den kommande veckan har inneburit upp- och nedgångar i ungefär hälften av fallen historiskt men det har inte varit så många stora nedställ när börsklimatet varit positivt, som nu. Undantaget de senaste 21 åren är i så fall 1997 då den kommande veckan innebar en nedgång med 12,5 procent.
Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att definiera stiger precis som årsmedelvärdet vilket är ett bra tecken på en långsiktig trend som är värd att följa. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +0,8 vilket innebär att risken fortsatt är stor för en slagig handel.
Dagsmomentum vände upp i fredags och tog ut den mindre bekräftelsenivån, vilket som jag skrev inför fredagen skulle vara positivt, men noteras nu strax under toppen från början av oktober vid 76.
Så länge vi inte ser tecken på att köparna tappar självförtroendet där både candlestick och volymen tilltar under nedgångsdagar är det mer som talar för rekyler är värda att haka på, när köparna visar sig, än att det ska leda till en längre tids nedgång.
Volymen har bortsett från i måndags noterats hela veckan över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Även om volymen var 64 procent över snittet i fredags stod de rapporterande bolagen för en stor del och derivatlösen likaså.
På ovansidan möter först motstånd vid 1672 följt av 1676 men framförallt ATH-noteringen vid 1720 som sattes våren 2015.
På nedsidan hittar vi först 1660 följt av 1652 men men framförallt vändningsnivån kring 1635.
På lång sikt är jag positiv men vill gärna se att OMXS30 håller sig kvar ovanför 200-dagars medelvärde och när den kommande veckan inleds kommer vi bjudas på ett äkta gyllene kors som vi senast såg den 13 augusti 2012.
På medellång sikt (veckor till månader) kommer jag vara positiv så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras med tydlighet.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv men vill inte se att 20-dagars medelvärde punkteras med tilltagande volym och en negativ stängning. Just nu är det dock lite väl stretchat på ovansidan och en rekyl ligger bland korten.
Sammanfattning: På kort sikt är OMXS30 överköpt men det finns ingen naturlag som säger att det måste leda till en rekyl, i alla fall inte omgående. När viktmässigt tunga bolag rapporterar och marknaden tolkar dessa positivt kommer det naturligtvis att synas på index, som i fredags där Ericsson och Volvo ensamma stod för mer än hälften av uppgången. Att vara något annat än köpare i en positiv marknad, som nu, är som att försöka stoppa ett skenande tåg. Det gäller dock att se nyktert på var, när och hur man ska agera. Om inte fredagens utbrott punkteras med tydlighet när veckan inleds är siktet nu inställt på ATH-nivån kring 1720. Även om vi bjuds på en turtle soup finns det gott om stöd på nedsidan, som med stor sannolikhet kommer att suga upp säljtrycket. Skulle 1600-nivån punkteras med kraft och inte snabbt tas tillbaks kan det vara en första varningssignal.
På måndag rapporterar Wihlborgs (kl 7.30), Inwido (kl 7.45), Corem Property (kl 8.00) och ÅF (kl 15.00).
Atlas Copco och Alfa Laval, som båda lämnar rapport på tisdag, avancerade 4,1 respektive 2,0 procent i fredags. SKF har tecknat avtal med en större vindturbintillverkare värt cirka en miljard svenska kronor.
Motstånd: 1672 / 1676 / 1700 / 1720
Stöd: 1660 / 1656 / 1642 / 1635