Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Som jag påtalat många gånger de senaste åren är OMXS30 fångat i flera intressanta konsolideringar och sedan mitten av augusti är det zonen kring 1500 på nedsidan och septembertoppen vid 1670 som begränsat swingarna. Nya högre lågpunkter och därpå följande högre pivottoppar kommer skapa förutsättningar för en ny stigande trend, troligen värd att följa. Om det istället visar sig att vi bjuds på en ny lägre topp än 1670 och att augustilägsta punkteras är risken stor för en jobbig björnmarknad. För tillfället är indexet med svårbedömt än normalt.”
Den gångna veckan inleddes med att 1600-nivån passerades och zonen mellan denna nivå och standard line testades fram till på torsdagen då den passerades. Veckan avslutades med att den tidigare fallande motståndslinjen, som förbinder topparna från mitten av september och början av oktober, togs ut. Totalt steg OMXS30 med 3,7 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 17,4 procent. I månadsgrafen noteras oktober som en intressant bullish pin bar och i veckografen utvecklades föregående vecka till en grön soldat. Detta var den sjätte veckan i år som steg mer än 3,5 procent och vid de tidigare tillfällena har även följande vecka inneburit en fortsättning uppåt.
Som jag skrivit flera gånger tidigare saknas det inte negativa nyheter och varningssignaler i den tekniska analysen, men att de ledande indexen inte faller mer än de gör får ändå ses som att undertonen är positiv. På ovansidan möter nu den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från slutet av april och mitten av september där den första möter upp vid 1670.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som positiv. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,2 vilket innebär att vi alltmer ska tillämpa trendföljande strategier och köpa rekyler. Vid utbrott är det angeläget att de sker med tilltagande volym och inte alldeles under tidigare motstånd för att vara värda att följa.
Volymen den gångna veckan har bortsett från i fredags noterats under det dagliga snittet. Volymbalansen tog i veckan ut augustitoppen och indikerar fortsatt uppgång.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1659 följt av 1670 och 1700-nivån.
På nedsidan hittar vi närmast 1640 följt av 1622 och 1600-nivån.
På lång sikt är jag svagt positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag svagt positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral till svagt positiv så länge vi ser nya högre bottnar och pivottoppar samtidigt som indexet noteras äver MA-20.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 18 av de 32 senaste åren. Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,2 procent. Indexet har stigit 9 av de senaste 10 åren den kommande femdagarsperioden men backade förra året med 0,7 procent.
Sammanfattning: Sedan mitten av 2019 har jag markerat en fallande triangel som för tillfället fångar OMXS30-indexet och nu kryper kursen allt närmare den övre begränsningen i denna formation. Risken är fortsatt stor för en ny lägre topp och därefter ett eventuellt nytt test av 200-dagars medelvärde. Jag tycker dock att man som vanligt navigerar på kort sikt efter det vi vet och det är att den senaste vändningsformationen lämnade en högre signifikant lågpunkt kring MA-200 som är värd att följa. Vid liknande veckouppgångar, som föregående vecka, har indexet i de flesta fall fortsatt upp även kommande vecka. Vi kan dock inte räkna bort risken för att det kan bli slagigt med tvära kast så länge indexet är fångat de olika konsolideringarna.
Motstånd: 1659 / 1670 / 1700 / 1720
Stöd: 1640 / 1622 / 1600 / 1587-1578
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 95.