Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 ligger i en stigande trendkanal och fortsatt positiv utveckling innanför den indikeras. Om det visar sig att golvet i den brant stigande kanalen punkteras är det intressant att bevaka fortsättningsformationer ner mot åtminstone 1600 och eventuellt 1580-nivån men det återkommer jag till när/om så blir fallet. Indexet tog sig i veckan upp i motståndsområdet mellan 1650-1660 vilket ledde till en rekyl och en bearish engulfing. Det blir nu spännande att se om säljsignalen hos dagsmomentum leder till en rekyl eller konsolidering. OMXS30 är positivt i de flesta tidshorisonter men kortsiktigt överköpt, överälskat och i behov av en rekyl alternativt en pausformation i form av en konsolidering.”
Den gångna veckan har präglats av viss osäkerhet och en marginell nedgång med 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 8,3 procent.
Bästa sektorer den gångna veckan blev kraftbolag och teknologi medan hälsovård och finans gick sämst.
Den långa trenden som jag använder MA-200 och även årsmedelvärdet för att identifiera pekar upp och vollan är förhållandevis låg (6 procent mellan bollingerbanden). Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +0,7 vilket innebär att risken fortsatt är stor för en slagig handel.
OMXS30 har sedan den lokala toppen vid 1656 för någon vecka sedan noterat små candlesticks i en tajt range.
Dagsmomentum punkterade för lite mer än en vecka sedan den stigande kilen och pekar för tillfället svagt nedåt. MACD lämnade i fredags en säljsignal vilket är den första sedan mitten av maj i den positiva delen. Som jag påpekat många gånger tidigare är det inte detsamma som att man ska sälja i en stigande trend utan bara ta det lite lungt med nya positioner för uppgång.
Volymen har hela den gångna veckan, bortsett från i fredags, noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är fortfarande positiv vilket indikerar att vi snart kommer få se köparna suga upp ett eventuellt säljtryck från en näraliggande ackumulationsnivå.
På ovansidan möter nu framförallt motståndet kring 1650-1660.
På nedsidan hittar vi först 1638 följt av 1630 men framförallt 1600-nivån.
På lång sikt är jag nu positiv men vill gärna se att OMXS30 håller sig kvar ovanför 200-dagars medelvärde och att vi inom en inte alltför avlägsen framtid bjuds på ett gyllene kors. September månad stängde tydligt ovanför årsmedelvärdet och jag kommer vara positiv tills vi ser hot om nedgång men innan dess behöver vi en månadsstängning under årsmedelvärdet och det är inte aktuellt än så länge.
På medellång sikt (veckor till månader) kommer jag vara positiv så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras med tydlighet.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv men vill inte se att 20-dagars medelvärde punkteras med tilltagande volym och en negativ stängning. Just nu är det dock lite väl stretchat på ovansidan och en rekyl ligger bland korten.
Sammanfattning: De kortsiktiga momentumindikatorerna visar sedan någon vecka tecken på avmattning och de medellånga indikatorerna är överköpta. Min sammanvägda bedömning av dessa tidshorisonter indikerar att sannolikheten är relativt stor för att vi kommer att få en punktering av den rådande tradingrangen och en rekyl. Så länge rekylen inte sker med tilltagande volym och kraftfulla negativa candlesticks tolkar jag det som mindre vinsthemtagningar och att det kommer att leda till att större aktörer inom kort kommer att se det som bra köpläge. På nedsidan har vi en intressant stöd/ackumulationsnivå kring 1600 och jag tror att det på någon månads sikt är större chans för att ATH-noteringen kring 1720 kommer att testas av än att 1600 kommer ge vika.
Motstånd: 1652 / 1660 / 1672 / 1684
Stöd: 1638 / 1630 / 1620 / 1612