Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Undertonen är fortsatt positiv för OMXS30 och så länge vi inte ser nya lägre lägsta talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Det saknas inte varningssignaler och en dessa som jag nu håller noggrann koll på är att både 14-dagars och 14-veckors Stochastic befinner sig över 80. När vi bjuds på en negativ (bekräftad) omslagsformation kring denna typ av överköpta nivåer leder det ofta till påtagliga rekyler. Senast vi såg det var den 31 augusti, 10 augusti och dessförinnan den 23 maj. En första allvarlig varning får vi om 1609 punkteras utan att snabbt återtas och/eller följas av en ny lägre pivottopp än 1664. Så länge indexet är fångat i rangen mellan 1680 och 1609 är risken för slagig handel stor. Än så länge är dock förutsättningarna goda för en uppgång inför Q3-rapporterna.”
Efter ett misslyckat försök att ta ut motståndsområdet vid 1680 ledde till en ny något lägre topp än den senaste i slutet av september, vilket är ett svaghetstecken. Jag varnade för en vecka sedan att det utseende som både de korta och längre momentumindikatorerna indikerade samtidigt gav en dålig edge att ta nya positioner för uppgång. I onsdags inledde OMXS30 positivt men banker föll sedan tillbaks och pressade indexet så att en lång svans på ovansidan effektuerades, vilket är en varningssignal. Totalt backade det svenska storbolagsindexet med 1,6 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 3,7 procent.
I samband med analysen för en vecka sedan varnade jag för att lagging line var på väg att köra in i prisetkurvan och eftersom det ofta leder till en stökig utveckling. Nu vet vi att så blev fallet och det utseende som påminde om slutet av oktober 2017 ser eventuellt ut att upprepa sig.
Efter den doji som sista veckostapeln i september resulterade i bekräftades denna vändningsformation senaste veckan. Den nedre begränsningen av den stigande kilen samt 20- och 50-dagars medelvärde har nu punkterats. Som vanligt ska man vara försiktig med att dra några slutsatser av några enstaka dagars nedgång.
I USA kom siffror som visar att arbetslösheten inte varit lika låg sedan 1969 och oron för en brantare räntekurva har ökat. På liknande sätt pratas det nu i Europa, även om utvecklingen inte varit lika positiv som i USA. En eventuell ränteuppgång kommer troligen att sätta press på fastighetsbolagen och vissa banker.
Om köparna kommer tillbaks kring nuvarande nivå, helst med tilltagande volym i början av veckan och tar tillbaks 1650 ser tolkar jag det som en turtle soup för uppgång. En sådan formation ställer in siktet mot området kring 1680.
Bästa sektorer den gångna veckan blev defensiva kraftbolag, konsumenttjänster och defensiva telekom. Sämst gick oljebolag, finans och hälsovård. Efter att ha stigit under någon vecka såg vi en viss press på basmetaller under fredagen.
Bäst utveckling bland aktierna på Large Cap den gångna veckan stod Avanza för medan flera av gammelbankerna tillhörde de stora förlorarna. H&M kom med en rapport för lite mer än en vecka sedan, som till stora delar var negativ bortsett från e-handeln och den gångna veckan har aktien fortsatt upp.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag relativt neutralt. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till +0,1 vilket säger oss att risken för tvära kast och slagig handel är stor.
Volymen har bortsett från förra veckans inledning noterats över det dagliga snittet. En viss tendens till avmattning under torsdagen och fredagen men trots det relativt hög omsättning. Även om volymbalansen avtagit något ser jag den fortsatt som positiv.
På ovansidan möter närmast den kortare sentimentsnivån kring MA-20 som möter upp vid 1645 och det sekundära motståndet vid 1650 men framförallt området kring 1680.
På nedsidan hittar vi närmast stöd vid 1631 följt av 1624 och därefter 1600-nivån.
På lång sikt är jag positiv och kommer att vara det tills jag ser nya signifikanta lägsta tillsammans med månadsstängningar under årsmedelvärdet. Ytterligare en positiv pusselbit är det gyllene kors som än så länge stärker min långsiktiga syn.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge indexet håller sig över 50-dagars medelvärde och ichimokumolnet.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral till avvaktande så länge indexet befinner sig under 20-dagars medelvärde och lagging line har trasslat in sig i prisgrafen.
Sammanfattning: Det blir nu intressant att se om indexet tar sig ner till den nedre begränsningen av den tradingrange mellan 1680 och 1610 som för tillfället fångar indexet. Så länge denna range är intakt är risken påtaglig för skvalpiga rörelser med tvära kast när något stöd- eller motstånd närmar sig. Det är angeläget att nästa topp inte blir lägre än 1678 vilket i så fall signalerar ytterligare svaghet. Än så länge talar dock mer för en fortsatt upp- än nedgång.
Både de amerikanska och japanska börserna håller stängt under måndagen.
Motstånd: 1645 / 1656 / 1672 / 1678-1682
Stöd: 1629 / 1623 / 1610-1607 / 1591