Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Kursen är fortfarande fångad i den rådande tradingrangen mellan 1448-1400 och så länge så är fallet är risken för tvära kast stor. Undertonen är dock positiv och mer talar för att expansionen kommer att ske norrut. Om 1448 tas ut men nivån punkteras inom några dagar indikerar det i första hand att det kan behövas ett lite djupare omtag för att få med sig tillräckligt många nya köpare så att nivån tas ut och hålls.”
I fredags skrev jag: ”På ovansidan möter närmaste viktiga motstånd upp vid 1474-1478 samtidigt som de senaste 7 dagarnas uppgång fått stochastics att stiga till extremnivåer.”
Den gångna veckan inledde med att 1448 togs ut och därefter fallerade men redan under tisdagen togs nivån åter ut med bra kraft. Kursen fortsatte upp till 1462 som var högsta noteringen även inför den andra vågens nedgång i december men nivån är än så länge att betrakta som ett motstånd.
Sedan slutet av juni har nya högre bottnar och toppar skapat en stigande medellång trendkanal och så länge köparna suger upp säljtrycket innan golvet i kanalen gett vika talar mer för fortsatt uppgång än motsatsen. Vi ser samtidigt på övriga ledande index i USA och Tyskland att det råder en viss osäkerhet och så länge så är fallet ska vi inte bortse från risken för att höstrekylen inte är klar – än.
Volymen den gångna veckan har bortsett från i måndags noterats klart över det dagliga snittet. I torsdags och fredgags var volymen 24 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är nu stigande vilket är positivt men samtidigt har bredden den senaste veckan varit lite av en besvikelse.
Primärtrenden lutar nu svagt uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn noteras kring +0,3. Vi ska fortfarande vara beredda på tvära kast och företrädesvis tillämpa strategier för jämviktspendling men nu är undertonen istället svagt positiv och sannolikheten talar mer för att expansionen framöver kommer att ske norrut.
Av de 284 bolag jag dagligen bevakar steg endast 39 procent den gångna veckan. Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag, basråvaror och kraftbolag. Sämst gick sällanköpsvaror och telekom (precis som i USA). I fredags backade SKF då aktien sjönk 2,3 procent efter sänkta prognoser. Andra bolag som tyngde index var H&M som sjönk 2 procent och Telia backade 1,5 procent. Bättre gick det för SSAB A som steg med mer än 4 procent. EU har bestämt sig för att införa tullar på import av två typer av stål från Kina vilket är positivt för SSAB. I London gick flera gruvbolag bra efter en positiv sektoranalys från Bank of America. Lundin Mining avancerade 1,5 procent. Nordea ska enligt uppgift ha uppvaktat den statliga nederländska banken ANB Amro om ett samgående, men den nederländska staten sägs ha avvisat förslaget. Nordeas aktie ryckte mest på axlarna och steg något. Även SEB och Swedbank var upp marginellt.
MACD lämnade den 30 september en köpsignal men samtidigt råder en tydlig negativ divergens som varnar för att en rekyl kan ligga nära i tiden alternativt en lugnare uppgångstakt.
Cykelindikatorn har vänt ner från en nivå över 95 och skrivs inför veckostarten kring 79 vilket innebär att tajmingen för att ta ny positioner för uppgång inte är så bra.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit uppgångar i knappt 60 procent av åren. Förra året föll den kommande veckan med 1,6 procent.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1462 följt av 1474-1478.
På nedsidan bevakar jag framförallt utvecklingen kring EMA-8 men eventuellt även MA-20 och därefter golvet i den stigande kanalen som nästan sammanfaller med MA-50.
På lång sikt har bilden stärkts från lågpunkten i slutet av juni. Det vi inte vill se är att utbrottsnivån vid 1448-1445 punkteras med kraft och att det leder till att även nivåerna strax under oxå punkteras. Så länge 1400 är intakt tyder dock mer på fortsatt upp- än nedgång.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag fortsatt positiv så länge inte kursen etablerar sig under MA-50 och medelvärdet vrider ner.
På kort sikt (dagar till veckor) är det det viktigt att inte en rekyl punkterar MA-20 utan att snabbt återta nivån och att 1400 håller.
Sammanfattning: Det har inte hänt så mycket den senaste veckan och så länge inte tidigare pivotbottnar, där vi hittar den närmaste vid 1408 punkteras är förutsättningarna goda för att vi kommer att få se en exapansion norrut. Om däremot 1400 punkteras och inte omgående återtas hittar vi nästa viktiga ackumulationsnivå kring 1370. Ett utbrott upp och förbi 1462 tolkar jag naturligtvis i den positiva vågskålen vilket ställer in siktet på 1500-1520.
Motstånd: 1456 / 1462 / 1476 / 1490
Stöd: 1444 / 1432 / 1425 / 1410 / 1400