Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om mitten av januari inte tillhör de allra starkaste perioderna på börsen är perioden från nu och till slutet av april en av de bästa, historiskt. Efter en osedvanligt svag avslutning på 2017 har köparna visat på större självförtroende där året inleddes med sex dagars konstant uppgång och pausen vi sett de senaste dagarna har inneburit stängningar i de övre delarna av kursstaplarna. Så länge köparna nu kommer tillbaks på allt högre nivåer i samband med rekyler är alltså förutsättningarna goda för att vi kan se fram emot en positiv utveckling de närmaste månaderna.”
Den gångna veckan inleddes söderut och i onsdags punkterades 1620-nivån men återtogs omgående och tack vare en hyfsad avslutning på veckan stängdes den på plus 0,1 procent. Årets uppgång skrivs just nu till 3,4 procent. Den gångna veckan har handlats till den lägsta veckorangen sedan början av november i väntan på att rapportperioden ska dra igång.
Sämsta aktier inom OMXS30-indexet den gångna veckan har Skanska, Electrolux och Boliden varit medan SKF, Volvo och Ericsson gått bäst.
Bästa sektorer blev teknik och verkstad medan defensiva kraftbolag och telekom gick sämst.
Efter årets ovanligt positiva inledning har OMXS30 skvalpat omkring i en tajt tradingrange som begränsas av den gröna opening marubozon från den 9 januari. Dagscandlarna har präglats av små boxar med svansar både upp- och nedtill (osäkerhet).
Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att definiera börjar nu så smått vrida upp igen och sedan någon vecka tillbaks har OMXS30 testat av det medellånga 50-dagars medelvärde ett antal gånger. Trendfasindikatorn som trots allt är den som är pålitligast noteras just nu i +0,2. Jag har sedan den 9 januri varje dag skrivit: ”Även om vi får en rekyl och MA-50 tillfälligt punkteras är det mycket som talar för att nivån kommer att snabbt tas tillbaks igen.”
Volymbalansen har försvagats något den senaste veckan och åter vänt ner från tremånaderssnittet. Det är för tidigt att dra några slutsatser men man bör hålla noggrann koll på utvecklingen.
Volymen har bortsett från inledningen av veckan legat strax över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bredden som jag klagat på i flera månaders tid ser återigen ut att försvagas då endast 35 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar steg den gångna veckan.
På ovansidan möter först motstånd kring 1635 följt av 1640 och därefter 1652.
På nedsidan hittar vi stöd vid 1620 följt av 1608 och zonen mellan 1600-1596.
På lång sikt är jag nu svagt positiv så länge inte varken primärtrenden eller årsmedelvärdet punkteras med tydlighet.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag nu neutral och vill se att inte 50-dagars medelvärde punkteras med kraft utan att återtas direkt.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv tills vi ser dels 20-dagars medelvärde punkteras utan att snabbt återtas och lägre pivottoppar som följs av lägre pivotbottnar.
Sammanfattning: Det mesta tyder på att vi kommer att få se ett utbrott upp från den rådande tradingrangen och därefter en uppgång upp mot i första hand novembertoppen kring 1680. Om det visar sig att stödnivån kring 1600 inte håller hittar vi den senaste mest signifikanta lågpunkten kring 1573 som om nivån punkterar indikerar att det kan behövas ett omtag ner mot 1520 för att locka tillbaks köparna.
Motstånd: 1635-1640 / 1652 / 1667
Stöd: 1620-1615 / 1608 / 1600-1596 / 1592