Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter det fjärde försöket att ta ut 1800-nivån blev torsdagens försök ett nytt misslyckande. Att vi skulle få en kraftig rekyl kom dock inte som någon överraskning. Om zonen mellan standard line och 50-dagars medelvärde inte suger upp rekylen ställs siktet in mot området kring 1700. Det vi helst inte vill se nu är att nedgången fortsätter med stora feta röda candlar som presteras under hög volym. Ett första tecken på att rekylen kan vara på väg mot sitt slut får vi när dagsstängningar börjar ske över föregående dags högsta. Fram till dess sitter man bra på händerna. Jag tycker inte det är läge att gå emot den stigande trenden då oddsen talar för att det vi ser är en pausformation inför nästa positiva trendben.”
Standar line har sedan i våras sugit upp varje rekyl och försök till rekyl. Den senaste veckan har vi sett standard line utmanas två gånger och vid bägge tillfällena stod köparna och väntade. De tre senaste dagarna har testat av septemberhögsta kring 1815 men inte lyckats bryta upp över nivån, åtminstone inte än. Totalt steg OMXS30 med 2,2 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång åter eliminerats och indexet står inför den kommande veckan 1,7 procent högre än vid årsskiftet. I månadsgrafen ser, än så länge, september ut att bli den sjätte månaden i rad som stänger på plus. De senaste 33 åren har det bara inträffat 8 gånger och vid 5 av dessa har även den kommande månaden stängt positivt och på ett halvårs sikt har 7 av de 8 tillfällena inneburit fortsatt uppgång.
Precis som det brukar vara i samband med kontraktioner, som i sin tur är resultatet av osäkerhet, ser vi ett antal varningssignaler. En är den divergerande bredden (färre aktier deltar i uppgångarna) och volymbalansen som nu utmanar bekräftelsenivån från slutet av augusti.
Utvecklingen hos de ledande amerikanska börsindexen och Eurostoxx 600 kommer med stor sannolikhet att smitta av sig på det svenska storbolagsindexet och därmed hela Stockholmsbörsen.
Det jag vill se nu är att indexet tar ut 1815, helst med tilltagande volym och att nivån inte omgående ger vika. Helst vill jag inte att indexet punkterar lågpunkten vid 1748 med tilltagande volym och stora röda candlar.
Ichimokuanalysen är positiv där både cloud span b (röda molnlinjen) pekar upp och turning line noteras över standard line.
Stochastic noteras över 80 med en negativ divergens vilket jag kommer hålla koll på.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar svagt, svagt uppåt. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet lyfts av ett gyllene kors, vilket är första gången sedan den 29 mars 2019. Trendfasindikatorn noteras inför dagen kring +0,5 vilket innebär att vi fortsatt ska vara beredda på tvära kast men att driften är uppåt.
Volymen har bortsett från i onsdags (som var en positiv dag) noterats under snittet. Volymbalansen tolkar jag fortsatt positivt även om tremånaderssnittet och bekräftelsenivån från augusti testas av.
Isens tjocklek i form av det aggregerade snittet steg den gångna veckan från 51 till 76 vilket är positivt. Det är nu 71 procent av largecapaktierna som noteras över MA-20, 79 procent över MA-50 och 77 procent över MA-200. 78 procent av alla aktier på large cap noteras med RSI-14 över 50.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1815 följt av 1835 och 1872.
På nedsidan hittar vi stöd vid 1800 följt av 1782 och 1768.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag svagt positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag nu svagt positiv.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 13 av de 33 senaste åren (39%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -1,1 procent. Indexet har stigit 6 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 0,5 procent högre.
Sammanfattning: Den gångna veckan har septemberhögsta testats av tre gånger men inte någon av dem har lett till ett utbrott. Så länge köparna trots allt suger upp rekyler på allt högre nivåer talar mer för ett utbrott upp genom 1815 än att expansionen kommer att ske söderut. Det är gott om positiva pusselbitar och en av dessa är om priset bryter ut uppåt och ADX samtidigt stärks från en låg nivå, vilket är fullt möjligt. Några varningssignaler är att volymbalansen försvagats och att det råder en viss negativ divergens mot bredden (antal aktier som deltar i uppgångarna). Mitt huvudspår är att vi inom kort kommer att bjudas på ett utbrott uppåt och att det blir värt att följa. Vi kan dock inte räkna bort risken för en slagig period med tvära kast innanför den rådande tradingrangen.
Motstånd: 1815 / 1835 / 1872
Stöd: 1800 / 1782 / 1768
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 84.