Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Det börjar bli upp till bevis när den indexet närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder de signifikanta topparna sedan slutet av april. Mycket talar för att vi inom den närmaste tiden kommer att bjudas på en rekyl, men det som är intressant är hur djup den blir och på vilket sätt köparna agerar när de åter suger upp säljtrycket i samband med denna. Om köparna kommer tillbaks innan 1550 innebär det att vi bjuds på en ny högre lågpunkt vilket i min värld stärker oddsen för att den fallande motståndslinjen håller på att mjukas upp och kommer tas ut. Skulle det istället visa sig att säljtrycket tilltar i samband med rekylen och att vi därefter får en ny lägre topp ökar risken för ett återtest av 1500-nivån. En ren passering (som inte omgående punkteras) av den fallande motståndslinjen innebär att vi fått ett utbrott från en fallande triangel med bra potential.”
Den gångna veckan inleddes även den med en uppgång och en passering av den fallande motståndslinjen som förbinder de lägre topparna sedan slutet av april. Varje dag den gångna veckan har stängt högre än föregående dag vilket innebär att OMXS30 nu noterar 8 dagars konstant uppgång. Totalt steg indexet med 4,0 procent veckan som gick vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 18,2 procent. När jag går tillbaks för att se hur många gånger sedan 1987 som OMXS30 stängt upp 8 dagar i rad hittar jag 33 tillfällen och vid 22 av dessa har nästa dag stängt ner. Nedgången har i de flesta fall varit kortvarig då indexet vid 21 av dessa 33 tillfällen stått högre en vecka senare. I månadsgrafen noteras september än så länge som en bullish engulfing.
På tisdag presenteras det tyska ZEW-indexet som väntas få stöd av ECB:s lite mer duvaktiga hållning. Onsdagens räntebesked från Fed har potential att bli en trigger för en rekyl om placerarkollektivet tycker beskedet är alltför hökaktigt.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som svagt positiv. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +0,9 vilket säger oss att vi ska vara beredda på tvära kast men företrädesvis agera för uppgång.
Volymen har den gångna veckan varit positiv vilket fått volymbalansen att stärkas ytterligare.
På ovansidan möter närmast motstånd kring 1670 följt av 1685 och zonen vid 1700.
På nedsidan hittar vi närmast 1657 följt av 1642 och 1620 samt området vid 1600-1596.
På lång sikt är jag svagt positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv så länge indexet håller sig över MA-20 och där nya högre högsta föregås av nya högre lägsta som i onsdags.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 11 av de 32 senaste åren. Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -1,1 procent.
Sammanfattning: Efter 8 dagars konstant uppgång är momentumindikatorerna hårt spända på ovansidan och mycket talar för att en rekyl stundar inom kort. Så länge volymbalansen är positiv talar det mesta för att köparna kommer suga upp rekylen innan det positiva sentimentet hotas. De senaste tio åren har denna tid på året varit en bra period att köpa aktier på Stockholmsbörsen men större delen har ju präglats av uppgångar. Frågan är hur länge detta positiva scenario kommer att fortgå och alltfler räknar med att ekonomin går in i en tuffare fas. Jag säger som jag brukar: ”det vi ser i grafen är nu positivt och så länge detta utseende råder kommer jag navigera för uppgång.” Rekyler är köpvärda åtminstone ner till 1550 och eventuellt 1500 beroende på hur en eventuell nedgång elimineras av köparna. Att ta nya positioner för uppgång just nu, strax under flerårshögsta vid 1700 är dock dålig tajming.
Motstånd: 1678 / 1700 / 1720 / 1748
Stöd: 1656 / 1642 / 1620 / 1600-1596
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 97.