BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 38

OMXS30: Negativ minidivergens vid marubozulinjen

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Om 1560 tas ut och hålls är det en positiv pusselbit som troligtvis kommer att locka in nytt köptryck. Även om det inte är ett perfekt tretick är undertonen positiv och alltmer talar för en uppgång upp mot 1585.”

Den gångna veckan inleddes med en uppgång som höll i sig fram till veckans sista dag. Totalt steg det svenska storbolagsindexet med 1,7 procent den gångna veckan vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 4,1 procent.

De positiva tongångarna när veckan inleddes kom av sig något under fredagseftermiddagen som präglades av vinsthemtagningar efter uttalanden från en ledamot i Bank of Englands räntekommitté om att det kan vara dags för en räntehöjning.

I månadsgrafen noteras september än så länge som en positiv candle och de fyra senaste veckostaplarna har stängt i de övre delarna. I fredags inledde kursen upp mot marubozulinjen från den 24 april och där tog det stopp. Fredagen stängde som en bearish engulfing kring primärtrenden.

Historiskt har den tredje veckan i september varit en av de sämre under året och har endast stigit i ungefär 30 procent av åren.

Bredden som jag varnat för under snart fem månaders tid är fortsfarande något tunn. Den gångna veckan steg visserligen 65 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar. Sedan månadsskiftet är det dock bara 55 procent av dessa aktier som noteras högre.

Volymen har bortsett från i fredags noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna men fredagens volym är inte relevant eftersom det var lösendag.

Primärtrenden lutar uppåt och igår togs både 200- och 50-dagars medelvärde tillbaks. Trendfasindikatorn noteras kring +0,5 vilket innebär att vi fortsatt ska tillämpa jämviktspendlande strategier, företrädesvis för uppgång, men agera relativt kortsiktigt.

På ovansidan möter först 1591 följt av den psykologiska vattendelare kring 1600.

På nedsidan hittar vi först 1576 följt av 1560-1556 och senaste pivotbotten vid 1536.

På lång sikt är jag nu neutral men vill gärna se att OMXS30 nu håller sig kvar ovanför 200-dagars medelvärde. Om det visar sig att september stänger under årsmedelvärdet som inför veckostarten noteras kring 1557 ökar risken för att det stundar ytterligare tuffa månader.

På medellång sikt (veckor till månader) kommer jag vara svagt positiv så länge inte 50-dagars medelvärde punkteras med tydlighet.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag nu positivt men vill inte se att 20-dagars medelvärde punkteras med tilltagande volym och en negativ stängning.

Sammanfattning: De senaste veckornas uppgång har fått de korta momentumindikatorerna att gå mot max samtidigt som en negativ minidivergens utvecklats precis vid motståndet vid 1591.
Föregående vecka avslutades med en bearish engulfing och nu blir det spännande att se om den bekräftas. Så länge vi inte bjuds på en lägre botten än 1536 är förutsättningarna goda för en fortsatt uppgång efter en eventuellt stundande rekyl.

Motstånd: 1587 / 1591 / 1600-1603 / 1611 / 1625
Stöd: 1576-1574 / 1567 / 1567 / 1556 / 1536

SP500: Kortsiktigt överköpt vid tufft motstånd

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Den senaste månaden har utvecklats till en triangel med en positiv underton. Det är gott om stöd på nedsidan och 2400 ser ut att bjuda upp tillräckligt med stöd för att suga upp rekyler och leda till utbrott upp med nya högre höjder. De senaste dagarnas små kursstaplar är ett tecken på en uppladdning för ett troligt utbrott som har goda förutsättningar att bli kraftfullt.”

Inte helt oväntat inleddes den gångna veckan med ett positivt gap och redan under måndagen togs den övre begränsningen i den rådande triangeln ut. Tre nya ATH-noteringar senare stängde veckan vid 2500,2 som är den högsta noteringen någonsin för SP500. Totalt steg den gångna veckan med 1,6 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 11,7 procent.

Fredagens statistikrapporter har visat att detaljhandelns försäljning i USA sjönk med 0,2 procent i augusti vilket var något sämre än den förväntade ökningen på 0,1 procent.

Än så länge noteras septembers candle i den övre delen av månadsstapeln och de fyra senaste veckostaplarna har stängt i de övre delarna. Det har lett till ett kortsiktigt överköpt läge samtidigt som kursen ”kört in i 2500-nivån” med en negativ minidivergens. Detta läge säger oss inte att det är dags att kliva av men att det är lite sent att kliva på för uppgång just nu. Risken är alltså stor för en stundande rekyl mendet är gott om stöd ner mot 2450 som med stor sannolikhet kommer att suga upp ett eventuellt säljtryck.

I fredags var det ”häxfredag” vilket innebär att det är lösen av många options- och terminskontrakt som inträffar tredje fredagen i månaden för kvartalsbyten. Detta är en dag då placerare måste ”knyta ihop en del lösa trådar”. Det leder till extrema volymer som inte anser relevanta för analysen.

VIX föll den gångna veckan med 16,1 procent till låga 10,2 som var den lägsta stängningen sedan den 1 september.

Årsmedelvärdet noteras stigande kring 2352. Primärtrenden noteras stigande kring 2375. Trendfasindikatorn noteras kring +1,0 vilket innebär att vi ska början snegla åt trendföljande strategier men vara beredda på fortsatt tvära kast när motstånden framöver testas av.

På ovansidan möter först ett motstånd vid den stigande motståndslinjen som inför veckan noteras kring 2512 och på lite längre sikt hittar vi taket i den långsiktigt stigande kanalen kring 2600.

På nedsidan möter först 2490 följt av 2475 och de kortare medelvärdena vid 2456.

I den positiva vågskålen:
– Kursen befinner sig ovanför MA-200 som stiger tydligt
– Sedan mars 2016 har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Nytt ATH 15/9 vid 2500,2
– Kursen har fortsatt vända upp vid allt högre pivotbottnar

I den negativa vågskålen:
– På flera håll hörs nu ”TINA” och att ”Det är skillnad denna gång”
– Trendstyrkan (ADX) i månadsgrafen kan vara på väg mot överhettning (60)

På lång sikt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Rekyler är köpvärda hela vägen ner mot åtminstone området kring primärtrenden och eventuellt ännu lägre om omslaget sker med en tydlig formation och rejält tilltagande volym.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag nu positiv men vill inte se att MA-50 snabbt punkteras med kraft och tydlighet.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv och kommer att vara det så länge säljtrycket sugs upp innan 20-dagars medelvärde punkteras med tydlighet.

Sammanfattning: Efter tre nya ATH-noteringar stängde veckan på den högsta nivån någonsin. På kort sikt är indexet något överköpt med en negativ minidivergens kring motståndsnivån 2500 vilket innebär att det inte är så bra tajming att ta nya positioner för uppgång genom att jaga priset. Det är bättre att vänta på en rekyl där det mesta talar för att köparna kommer att suga upp ett eventuellt säljtryck innan 2450 punkteras. På sikt talar mer för fortsatt uppgång än att en långsiktig topp är nära förestående.

Motstånd: 2503-2505 / 2512 / 2519
Stöd: 2496 / 2491 / 2484 / 2476

DAX: Behövs en paus eller rekyl innan nästa uppgång

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Passeringen av taket i den fallande triangeln efter extremt låg volla talar för utbrottet kan bli kraftfullt. Vi har nu fått en signal om uppgång mot i första hand 12.500-området men på sikt högre än så.”

Den gångna veckan inleddes med två positiva gap som tog DAX-indexet upp till 12500-nivån. Uppgången med 1,8 procent föregående vecka innebär att årets uppgång nu skrivs till 9,0 procent.

Den långa trenden som jag använder bla riktningen på MA-200 för att peka ut stiger fortfarande medan de korta medelvärdena är neutrala. Trendfasindikatorn skrivs just nu till +1,2 vilket innebär att vi nu ska köpa rekyler när vi bjuds på positiva fortsättningsformationer. Utbrott är dock inte lika intressanta när bredden mellan bollingerbandet är mer än 5 procent.

I det kortare perspektivet är DAX överköpt och det råder en negativ minidivergens. Om den rådande tradingrangen tas ut ställs siktet in mot i första hand julitoppen och därefter 13000.

Sammanfattning: Det råder en positiv underton men på kort sikt är indexet överköpt och köparna visar med den negativa minidivergensen att de behöver en tillfällig paus. På sikt talar det mesta för att 13000-nivån ska testas av och därefter med stor sannolikhet ytterligare uppgångar.

Motstånd: 12555 / 12585 / 12640 / 12695
Stöd: 12500 / 12475 / 12420 / 12367

Lundin Mining: T8 kring ackumulationsområde

Teknisk analys Lundin Mining: Rekylen har nu nått stödet strax under 55 kronor och i torsdags bjöds vi på en positiv reversal men fredagens positiva gap täpptes snabbt till.

Den långa trenden pekar upp och och trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +2,6 vilket innebär att vi företrädesvis ska agera för uppgång när det är bra tajming för nya positioner.

I slutet av förra veckan var det 5 procent upp till 20-dagars medelvärde och historiskt har det varit ett bra läget att bevaka en positiv fortsättningsformation när spänningen varit lika stor. Senast vi hade denna setup var i mitten av juni vilket gav ungefär 6 procent på tre dagar.

Sammanfattning: Köparna har de senaste månaderna kommit tillbaks mellan 57,00 och 54,50. Edgen vid en positiv candlesticksformation är mycket bra och den kan antingen utgöras av en reversalformation ner kring 55 kronor eller att 57,80 passeras. Uppgången kan ta slut vid 60 kronor och därför kan det där vara läge att stänga halva positionen och rida resten upp mot 62 kronor. Den initiala stoppen bör inte placeras så mycket lägre än strax under 54 kronor.

Motstånd: 58,45 / 59,80 / 62,00 / 64,30
Stöd: 56,20 / 55,30 / 53,00 / 50,80

Millicom: Höghöjdsvarning

Teknisk analys Millicom: Tajmingen på de senaste analyserna har varit bra men att aktivistfonden SCV skulle börja bygga upp en position för att gå ur Afrika visste jag inte då. Nu har fonden tagit plats i valberedningen och äger enligt egen utsago ungefär 4 procent av Millicom. Om det sedan leder till ett uppköp eller inte är naturligtvis bara spekulation men ligger med stor sannolikhet bakom den senaste tidens kursrusning.

Den långa trenden är uppåtriktad och trendfasindikatorn noteras kring +2,7 vilket innebär att vi ska agera i samband med positiva candlesticksformationer i samband med rekyler.

Inför veckostarten är det mer än 20 procent mellan bollingerbanden och senast vi såg det i en positiv trend var i mitten på februari och dessförinnan februari 2010.

Avståndet ner till 20-dagars medelvärde är nu mer än 10 procent och det innebär att impulsen, med tanke på hur få gånger vi sett det sedan 2004, är att betrakta som kraftfull. Kursen har i 10 av de 18 tillfällen vi sett detta sedan början av 2004 stigit ytterligare de närmaste dagarna och på en månads sikt har kursen stigit vid 13 av dessa tillfällen. Det vi ska hålla noggrann koll på är när volymen avtar för vid dessa tillfällen har nedgångarna varit kraftfulla på mellan 2 och 9 procent på några få dagar.

Sammanfattning: Efter den senaste tidens uppgång har Millicom rusat med 100 procent på mindre än en månad och historiskt har denna typ av impulser lett till fortsatta uppgångar, i de flesta fall. Det vi däremot ska hålla koll på är dels om volymen avtar till en nivå under det normala och rykten som dementerar chansen till uppköp. När/om detta sker kan det vara läge att gå emot den paraboliska uppgång under någon eller några få dagar men tänk på att uppgången (i procent) kan fortsätta ett bra tag till. Det är dock en extrem höghöjdsvarning för tillfället.

Motstånd: 577 / 582 / 597 / 612
Stöd: 562 / 552 / 537 / 522