BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 36

OMXS30: Positivt bekräftat omslag men nu kommer utmaningarna

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Sedan den 18 juli har varje dag stängt under 20-dagars medelvärde som skar ner under 50-dagars i början av juli. Sedan dess har vi sett flera lägre pivottoppar och lägre bottnar. Det är först när vi ser 1584 tas ut och hållas som förutsättningar för ett positivt kortsiktigt sentimentsskifte skapas. En månadsstängning under årsmedelvärdet skulle vara den första på över ett år och med stor sannolikhet skulle vi därefter få se ökad volatilitet. Fram till dess är risken större för nya lägre bottnar och toppar.”

Den gångna veckan inleddes med ett återtest av 1520-nivån och en bullish haramit som bekräftades i torsdags med en månadsstängning precis ovanför årsmedelvärdet. Veckan avslutades med att 20-dagars medelvärde togs ut och att kursen tog sig upp till motståndet vid 1560.

Totalt steg den gångna veckan med 1,2 procent, augusti backade med 0,1 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 2,7 procent. Som jag skrev i fredags stängde augusti med minsta möjliga marginal ovanför årsmedelvärdet men under 200-dagars medelvärde.

OMXS30 har sedan två månader varit fångat i en fallande kil som togs ut i torsdags. Förutsättningarna för en fortsatt uppgång ser nu bättre ut men samtidigt talar inte den historiska bilden för en speciellt bra september när augusti stänger under primärtrenden (MA-200). Historia är dock en sak och framtid något annat, vilket många av oss har lärt sig den hårda vägen. Även om den senaste signifikanta candlesticksformationen är onsdagens bullish harami som jag anser bekräftad är risken för en ny lägre topp än 1584 fortfarande stor.

Bredden som jag varnat för under snart fem månaders tid fortsätter att oroa. Den gångna veckan steg endast 54 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar och sedan årsskiftet är det nu bara 55 procent som noteras högre.

Volymen den gångna veckan var den högsta sedan mitten av juli och de senaste dagarna har vi sett små positiva tecken även när det gäller volymbalansen, även om det är lite tidigt att bli odelat positiv.

Primärtrenden lutar uppåt men indexet noteras fortfarande under 200-dagars medelvärde. Trendfasindikatorn noteras kring +0,3 vilket innebär att vi fortsatt ska tillämpa jämviktspendlande strategier, företrädesvis för uppgång, men agera relativt kortsiktigt.

På ovansidan möter först 1560 men framförallt den senaste mest signifikanta pivottoppen vid 1585.

På nedsidan möter närmast 1552 följt av 1536-1534 och 1521-1517.

På lång sikt är jag nu neutral men vill gärna se att OMXS30 inom kort tar tillbaks 200-dagars medelvärde. Om vi får en ny lägre lågpunkt än 1517 svänger jag över och blir svagt negativ även på lång sikt.

På medellång sikt (veckor till månader) kommer jag vara negativ tills 50-dagars medelvärde och 1585-nivån återtas.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral så länge kursen befinner sig mellan 1534 och 20-dagars medelvärde. Om MA-20 tas ut, gärna med tilltagande volym och kraft och inte punkteras direkt stärker det sentimentet på kort sikt.

Sammanfattning: Den gångna veckan inleddes med ett återtest av stödet kring 1520 avslutades med ett utbrott och återtagande av 20-dagars medelvärde. Nu blir det spännande att se om riskaptiten är tillräcklig för att ta ut 1585 och 50-dagars medelvärde vilket kommer få mig att bli positiv på medellång sikt. Om det istället visar sig att vi bjuds på en ny lägre topp är risken stor att vi inom kort kommer att få se 1520-nivån utmanas igen.

Motstånd: 1560 / 1585 / 1600
Stöd: 1552 / 1536-1534 / 1517

SP500: Utbrott att vänta men först på ytterligare omtag

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Det blir nu spännande att se om MACD vänder upp och lämnar den första köpsignalen sedan den 12. En positiv candlesticksformation från nuvarande nivå skapar bra förutsättningar för en uppgång men risken finns att det blir en kortvarig uppgång.”

Den gångna veckan inleddes trevande för att under tisdagen ta sats vid 2430 och effektuera en bullish piercing line som lockade tillbaks köparna. Resten av veckan dominerades av köparna som såg till att augusti stängde på ett svagt plus och att föregående vecka adderade ytterligare 1,5 procent till årets uppgång som nu skrivs till 10,6 procent.

Jobbrapporten för augusti som presenterades i fredags visade att antalet sysselsatta i USA utanför jordbrukssektorn endast ökade med 156.000 personer under månaden vilket var betydligt färre än de väntade 180.000. De flesta tror nu att Fed skjuter på kommande räntehöjningar och att det kan gynna börsklimatet.

Den amerikanska rapportsäsongen är nu över och kan väl sammanfattas med ”ungefär som väntat, kanske något bättre”. Efter den senaste veckans katastrof i Texas känns det som att allt handlar om vatten men börsen har allt annat än trampat vatten.

Den gångna veckans uppgång fick SP500-indexet att stiga till rekordnivåerna som markerades under juli och augusti. Det enda problemet i närtid är att det lett till en extremt hårt spänd gummisnodd vilket innebär att det kan behövas ytterligare omtag innan vi bjuds på ett utbrott mot nya högre höjder.

Volymen den gångna veckan har noterats lägre än motsvarande veckor historiskt. Volymbalansen visar nu tecken på att åter vända upp vilket stärker förutsättningarna för ytterligare uppgångar.

VIX föll den gångna veckan med 17,2 procent och stängde i fredags på relativt låga 10,1. Åtminstone för tillfället verkar placerarkollektivet ignorera eventuella risker och siktar åter mot högre höjder.

Årsmedelvärdet noteras stigande kring 2351. Primärtrenden noteras stigande med G-krafterna på plats kring 2362. Trendfasindikatorn noteras kring +1,0 vilket innebär att vi ska var kortsiktiga men företrädesvis ta positioner för uppgång och gärna i samband med rekyler.

MACD lämnade i torsdags den första köpsignalen sedan den 13 juli och det kommer förmodligen att stärka sentimentet.

På ovansidan möter nu ett tufft motståndsområde mellan 2480-2490 som om det tas ut indikerar fortsatta uppgångar.

På nedsidan möter först 2472 följt av 2455 men framförallt den senaste lågpunkten vid 2420.

I den positiva vågskålen:
– Kursen befinner sig ovanför MA-200 som stiger tydligt
– Sedan mars 2016 har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Nytt ATH 9/8 vid 2490,9
– Kursen har fortsatt vända upp vid allt högre pivotbottnar
– Två nya signifikanta lågpunkter med högre noteringar

I den negativa vågskålen:
– På flera håll hörs nu ”TINA” och att ”Det är skillnad denna gång”
– Trendstyrkan (ADX) i månadsgrafen kan vara på väg mot överhettning (57)

På lång sikt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Rekyler kan vara köpvärda hela vägen ner mot åtminstone området kring primärtrenden och eventuellt ännu lägre om omslaget sker med en tydlig formation och rejält tilltagande volym.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv men vill inte se att MA-50 snabbt punkteras igen.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv och kommer att vara det så länge indexet befinner sig ovanför MA-20 och suger upp säljtrycket på allt högre nivåer.

Sammanfattning: SP500 bröt i veckan upp från den fallande motståndslinjen som utgjorde taket i den fallande kortsiktiga trendkanalen. Efter den positiva reversalstapeln i tisdags har indexet tagit sig upp till rekordnivåerna som sattes i början av augusti. På kort sikt är indexet rejält överköpt med en extremt hårt spänd gummisnodd men det mesta talar för att vi inom kort får se ett utbrott och nya ATH-nivåer. Det som skulle grusa dessa förutsättningar vore en ny lägre notering än 2420 med tilltagande volym.

De amerikanska börserna håller stängt på måndag pga Labor Day.

Motstånd: 2480-2491 / 2505 / 2520
Stöd: 2472 / 2455 / 2438 / 2420

DAX: Utbrottet från tradingrangen visar vägen

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”I det kortare perspektivet är indexet fångat i en tradingrange mellan 12.300 och 11.935. Så länge inte någon av dessa nivåer tas ut eller punkteras är risken stor för fortsatt skvalpiga rörelser.”

Den gångna veckan inleddes med ett test och faktiskt en kortare punktering av den viktiga 12.000-nivån. Resten av veckan präglades av en tveksam uppgång som dock inte lyckades få veckan att stänga på plus utan uppgången sedan årsskiftet noteras nu till 5,8 procent efter 0,3 procents nedgång sedan förra veckans analys. Augusti slutade med en nedgång med 0,5 procent men lyckades ändå hålla sig precis ovanför primärtrenden och årsmedelvärdet.

Den långa trenden som jag använder bla riktningen på MA-200 för att peka ut stiger fortfarande medan de korta medelvärdena är neutrala. Trendfasindikatorn skrivs just nu till +0,8 vilket innebär att risken för tvära kast fortfarande är överhängande. I det kortare perspektivet är indexet fångat i en tradingrange mellan 12.300 och 11.935.

Augusti månad utvecklades till en dojiliknande candle och nu blir det spännande att se om 12336 tas ut och därmed bekräftar en positiv fortsättningsformation. I veckografen noteras de tre senaste veckornas boxar innanför en 0,5 procents range. Efter den gångna veckans punktering av 12.000-nivån hittade köparna tillbaks och effektuerade en lång svans på nedsidan som nu signalerar för fortsatta uppgångar.

I det kortare perspektivet är indexet fångat i en tradingrange mellan 12.300 och 11.935. Så länge inte någon av dessa nivåer tas ut eller punkteras är risken stor för fortsatt skvalpiga rörelser.

Sammanfattning: Efter punkteringen av 12.000-nivån för snart en vecka sedan har DAX nu nått upp till taket i den kortsiktigt fallande trendkanalen. Det finns gott om stöd på nedsidan som med stor sannolikhet kommer att suga upp kommande rekyler. Undertonen är svagt positiv så länge inte indexet etablerar sig under primärtrenden och ett utbrott från den rådande tradingrangen har goda förutsättningar att bli startskottet för nästa ben i den positiva långsiktiga trenden.

Motstånd: 12190 / 12300 / 12420 / 12540
Stöd: 12060 / 12000 / 11945 / 11870

Electrolux B: Gap och doji in i motståndsområde

Teknisk analys Electrolux B: Den som tog position efter någon av de senaste två gångerna jag gått igenom Electrolux ligger fortsatt på plus men nu ser förutsättningarna ut att ändras och det är läge att ta hem vinsten.

Den långa trenden pekar uppåt och trendfasindikatorn skrivs nu till +2,0 vilket innebär att vi företrädesvis ska köpa positiva candlesticksformaitioner i samband med rekyler. Den som väljer att gå kort bör vara beredd på att det är svårare än normalt när driften är starkt uppåt.

Volymbalansen är svagt negativ men visar små tecken på att vända upp.

Gummisnodden är extremt hårt spänd på ovansidan och när vi historiskt sett detta har hänt (sedan början av 2002) har kursen vid dessa 42 tillfällen stått lägre tre dagar senare vid 25 av dessa (60%) med i snitt 0,9 procent. Next Day Forecast (-2/+3) säger ungefär detsamma att det är 62 procent chans till en lägre notering både på 3- och 5-dagars sikt.

Sammanfattning: I fredags inledde Electrolux B med det tredje gapet i rad men dagen slutade med en doji precis vid motståndsnivån 292,70 vilket är ett bra tillfälle att ta hem eventuell vinst. Om veckan inleds med att 288,80 punkteras får vi en signal om nedgång mot till i första hand 283,50 och i andra hand 276 kronor. Även om 293 kronor tas ut är risken stor att 300-kronorsnivån blir svårpasserad och därför är det inte någon bra tajming att haka på för uppgång vid nuvarande nivå.

Motstånd: 292,40 / 294,20 / 297,35 / 300,00
Stöd: 288,65 / 286,85 / 283,15 / 279,40

Hexagon: Gap in i motstånd och tveksam doji

Teknisk analys Hexagon B: I mitten av föregående vecka skrev jag att förutsättningarna för en uppgång mot i första hand 390 kronor var goda men att det kunde bli svårt att ta ut 395 kronor. I fredags nåddes 395 kronor och med den strategi jag beskrev så är stoppen nu placerad vid 389,20 och ungefär 2 procent har tagits hem på halva innehavet.

Den långa trenden pekar svagt upp men de korta och medellånga medelvärdena har vänt ner. Trendfasindikatorn noteras kring +1,4 vilket innebär att det är ok att ta position i samband med positiva fortsättningsformationer och väljer man att gå kort bör man vara relativt kortsiktig.

De senaste dagarnas uppgång har fått gummisnodden att bli hårt spänd på ovansidan. Efter två tydliga candlesticks som den tredje dagen följs av en doji efter ett gap tolkar jag som en varningssignal. Enligt Next Day Forecast är det 67 procents chans till en nedgång på tre dagars sikt.

Om stoppen vid 389,20 träffas när veckan inleds får vi en signal om nedgång mot 383,50. Även om 395 kronor tas ut är risken stor för att vi istället bjuds på en turtle soup för nedgång.

Sammanfattning: Nu närmar sig det övre bollingerbandet och fredagens gap in i motståndet 395 kronor talar mer för en vändning nedåt än ett lyckat utbrott upp som är värt att följa. Punkteras 389,50 under veckoinledningen hittar vi den matematiska målkursen kring 383,50. Skulle 395 kronor tas ut hittar vi nästa motstånd vid 398,80 och en stopp bör inte placeras så långt ovanför dessa nivåer.

Motstånd: 395,10 / 397,20 / 402,00 / 406,80
Stöd: 390,30 / 387,60 / 382,80 / 378,00