Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om jag fortfarande tolkar utseendet positivt tornar alltfler varningssignaler upp sig och skulle lågpunkten vid 1760 ge vika ställs siktet in mot 1670. Än så länge har köparna sugit upp säljtrycket så att de signifikanta lågpunkterna noterats allt högre sedan mitten av mars. Nu utmanas 50-nivån hos dagsmomentum som om den punkteras riskerar att locka till ett säljtryck som kan bli jobbigt. Om det istället visar sig att torsdagens lägsta vid 1760 håller är det fortfarande mycket som tyder på att en balanspunkt kring 1800-området håller på att byggas upp. Det är som jag nämnt många gånger den senaste tiden, en hel del varningssignaler i form av negativa divergenser, flackare uppgångstakt och tunnare is men ingen av dessa har än så länge resulterat i någon konkret säljsignal. Det kan däremot vara en god idé att sitta på händerna tills utseendet blir tydligare vilket det blir av en tydlig positiv bekräftad fortsättningsformation och en ny högre pivottopp.”
Den gångna veckan inleddes med ett negativt gap och testade av stödet kring 1760 som punkterades i onsdags och siktet ställdes då in mot zonen kring 200-dagars medelvärde som nu testas av. Totalt backade indexet med hela 5,6 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu bytts till en nedgång på 3,1 procent. I månadsgrafen utvecklades oktober till en bearish engulfing som närmade sig årsmedelvärdet kring 1700 men nivån höll. I veckografen blev förra veckan den sämsta sedan andra veckan i juni.
När vi bjuds på lika kraftiga nedgångar som vi sett framförallt den senate veckan leder det för det mesta till kraftiga uppstudsar. Så länge inte uppstudsarna passerar standard line och kommande lågpunkter markeras på högre nivåer talar mer för att vi kommer att bjudas på nya lägre lägsta innan en mer bestående lågpunkt etableras.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde saknar i det närmaste helt lutning. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras inför dagen kring -0,5 vilket innebär att vi fortsatt ska vara beredda på tvära kast men undertonen försvagades något i måndags och de senaste dagarna har trendpoängen fallit från +8 till +5 de senaste dagarna.
ADX har vänt upp från en låg nivå och detta ökar risken för att den väntade expansionen jag pratat om ett tag kommer att ske söderut.
Volymen har legat över snittet under större delen av nedstället som inleddes efter dojisarna för två veckor sedan. Volymbalansen har mattats av och skar i onsdags ner under tremånaderssnittet.
Isens tjocklek i form av det aggregerade snittet har senaste veckan fallit från 60-nivån till 25 i fredags vilket är negativt. Det är nu 59 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200 vilket är under 60 och en heads up. Det är nu 7 procent av largecapaktierna som noteras över MA-20, 21 procent över MA-50 och 59 procent över MA-200. 13 procent av alla aktier på large cap noteras med RSI-14 över 50.
Av de hittills 82 bolag på large cap som rapporterat är det bara 45 procent som mottagits positivt på rapportdagen.
På ovansidan möter närmast motstånd vid 1734 följt av 1744 och 1757 samt zonen vid 1800.
På nedsidan hittar vi först stöd kring zonen mellan 1705-1690 följt av 1687 och 1676.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag svagt negativ.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 18 av de 34 senaste åren (53%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,3 procent. Indexet har stigit 5 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 0,1 procent lägre.
Sammanfattning: Både korta- och längre momentumindikatorer noterats nu hårt stretchade på nedsidan vilket talar för att edgen är god för en uppstuds. Även om vi bjuds på en kortare uppstuds är risken stor för att det bara leder till en ny lägre topp och att fredagens lägsta sedan punkteras. Fib 38% för uppgången sedan mittet på mars hittar vi kring 1630 och den viktigaste sentimentsnivån fib 50% kring 1560. Perioden efter det amerikanska presidentvalet och fram till årsskiftet har historiskt varit en bra tid för både den svenska och amerikanska börsen. Med nuvarande covid-spridning återstår dock att se om placerarkollektivet mäktar med att ta på sig de något mer positiva glasögonen. Mycket hänger nu på vilka stimulanser som utlovas efter valresultatet. Det är mycket svårt att sia om utvecklingen nu och när läget är lika osäkert som nu kan vi småspelare alltid unna oss lyxen att sitta på händerna.
Motstånd: 1734 / 1744-1748 / 1757 / 1800
Stöd: 1705-1690 / 1687 / 1676 / 1667
– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 10.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 52%