Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Än så länge har köparna kommit tillbaks innan 1483 punkterats och det är ett gott tecken på att den pågående rekylen är hälsosam men samtidigt börjar jag bli orolig för att den negativa volymbalansen varnar för att de stora elefanterna börja söka sig bort från risk. Det är för tidigt att börja navigera för nedgång men för varje brant nedställ och lägre lokal topp ökar risken för att det är långsiktig topp som är på väg att mejslas ut. På ovansidan möter närmast gapet mellan tisdagen och onsdagen upp som ger en motståndszon mellan 1603-1614 och ett stöd vid 1573.”
Inför fredagen skrev jag: ”Det är inte mycket som talar för att nedgången är klar men den kommer inte att ske utan uppstudsar. Nu gäller det att skilja på uppstudsar som intressanta att gå kort vid och bulltraps.”
Föregående vecka inleddes som veckan innan dess avslutades med noteringar innanför kursstapeln från den 12:e augusti. I onsdags punkterades både primärtrenden och 1573-nivån och därefter har nedgångstakten tilltagit och veckan avslutades med att även 1500-nivån gav vika. Facit för den gångna veckan blev en nedgång med hela 5,8 procent och senast en liknande nedgång noterades var i mitten av maj 2012. Det är lätt att bli negativ och se allt negativt efter en lika kraftig nedgång men det kan ändå vara på sin plats och påpeka att när kursen fallit lika mycket eller mer på en vecka de senaste 20 åren har det i de flesta fall lett till stigande kurser, men undantaget är mitten på april 2000. Årets uppgång har nu reducerats till marginella 2,1 procent.
Både i månads-, vecko- och dagsgrafen råder det negativa fortsättningsstaplar.
I början av veckan noterades volymen under snittet men under torsdagen och fredagen tilltog distributionen och i fredags noterades volym 40 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Ingen sektor stängde på plus den senaste veckan. Sämst gick basråvaror och konsumtprodukter. Den sektor som gick minst dåligt var kraftbolag som trots det föll med nästan 4 procent.
Bästa sektor och den enda som stängde på plus igår blev oljebolagen. Sämst gick teknologi och hälsovård. Ingen aktie på OMXS30 steg den gånga veckan. Sämst gick Boliden, Sandvik och SSAB A.
Högst omsatta aktier i fredags blev Nordea, Eric B, Volvo B och Fingerprint. 110 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 489 stängde rött.
Den långa trenden pekar fortfarande upp men de senaste tre senaste dagarna har kursen stängt under både primärtrenden och årsmedelvärdet som noteras kring 1550. Om inte årsmedelvärdet återtas innan det stundande månadsskiftet är det ytterligare en pusselbit som indikerar att vi kan bereda oss på en långsiktig nedgång, en så kallad Fas 4.
Den kommande veckan har kursen historiskt stigit och fallit i hälften av fallen. De senaste tre åren har kursen fallit. Historiskt har det varit bra tajming att ta position kring onsdag för att sedan kliva av den första handelsdagen i september. Den senaste veckans utveckling har dock inte alls stämt överens med den genomsnittliga historiska utvecklingen.
När kursen faller lika brant som den gjort de senaste dagarna blir rubrikerna allt dystrare och det är lätt att man dras med i dessa domedagsanalyser. Chansen för en uppgång den närmaste 5 dagarna när kursen fallit med mer än 6 procent på 4 dagar är ungefär 65 procent. Samtidigt kan vi utan överdrift säga att den nuvarande nedgången är exceptionell och de senaste 20 åren har vi inte sett 9 dagar med röda kursstaplar mer än en gång och det var i augusti/september 2001 då kursen fortsatte ner med röda candlesticks i ytterligare 3 dagar och sedan vidtog en uppstuds i nedtrenden på hela 45 procent innan kursen med kraft halverade den kommande halvåret. Vad vill jag då ha sagt med det? Jo, att de kraftfullaste uppgångarna oftast kommer i nedtrendsfaser och nu inför månadsskiftet ska vi vara beredda på att många nu kommer att luras in i falska förhoppningar om att nedgången är slut.
MACD noters nu i sälj i både månads-, vecko- och dagsgrafen. Dagsmomentum pekar ner och noteras under månadsmedelvärdet.
På ovansidan möter närmast 1500-nivån och skulle vi få en kraftfull reversal med tilltagande volym är det mycket bra edge att i så fall haka på upp någon eller några dagar. Ovanför möter motstånd i form av gapen mellan de senaste fyra dagarnas kursstaplar.
På nedsidan bevakar jag närmast utvecklingen kring 1483-1476 följt av 1448, 1421 och 1400.
På lång sikt är jag nu neutral fram till månadsskiftet och tills vi ser hur och med vilken kraft köparna agerar i de uppstudsar som kommer den närmaste tiden.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag inställd på fortsatta nedgångar och vill se att MA-50 vrider upp och att kursen orkar hålla sig kvar ovanför innan jag åter blir positiv.
På kort sikt (några dagar till veckor) är jag inställd på fortsatta nedgångar, naturligtvis inte utan uppstudsar. Om däremot primärtrenden tas ut och inte omedelbart punkteras, alternativt en mycket positiv reversalformation av något slag, kring nuvarande nivå och ner mot 1500, med en exceptionellt hög volym under vändningen upp får mig att se positivt de närmaste veckorna.
De stora elefanterna har börjat distribuera ut aktier och vi ska nu ställa krav på uppstudsarna samt vara beredda på att det kommer nya tvära kast nedåt som vi ska haka på. Senast vi hade en liknande volymexpansion i nedgångarna var När gummisnodden historiskt varit lika hårt spänd på nedsidan som nu har kursen i ungefär 60 procent av fallen stått högre en vecka senare.
Motstånd: 1500 / 1527 / 1535 / 1547-1556 / 1580
Stöd: 1483 / 1476 / 1456 / 1448 / 1421 / 1400
Du kan handla OMXS30 med följande minisar från BNP Paribas:
Uppgång: MINILONG OMX BNP29 med en häv kring 3,3 och en stop loss på 1068.
Nedgång: MINISHRT OMX BNP128 med en häv kring 3,1 och en stop loss på 1934.