Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Punkteringen av molnet som jag skrev om för en vecka sedan gäller fortfarande och den gångna veckan har varje dag stängt under primärtrenden. I onsdags vände indexet upp från en stigande stödlinje som förbinder lågpunkter sedan början av januari. Om nivån håller är förutsättningarna, med relativt låga nivåer hos momentumindikatorerna, goda för uppgång. Om det istället visar sig att vi bjuds på en ny lägre topp, eventuellt under molnet, är det ett tecken på svaghet. Risken är stor för skvalpiga rörelser med tvära kast där nyheter kommer ha större påverkan än normalt.”
Den gångna veckan inleddes med två misslyckade försök att bryta upp över 1550 och när stödet vid 1510 punkterades i onsdags ställdes siktet in mot 1500-1494 som testades och återtogs under fredagen. Totalt backade OMXS30 0,8 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 7,9 procent.
Vi har sedan början av augusti sett en viss sektorrotation mot mer defensiva sektorer och det är bara kraftbolag som stigit de senaste veckorna. Sämst har olje- och råvarubolag gått.
För att det begynnande negativa utseendet ska bli något mer positivt vill jag se att tidigare pivottoppar tas ut och följs av nya högre lägsta. Det innebär att först och främst 1550 behöver tas ut och lågpunkten som sedan följer måste vara högre än 1477.
Fortsätter indexet notera allt lägre toppar och bottnar är risken påtaglig för att det kan krävas en nedgång på 10-15 procent mot golvet för den snart femåriga konsolideringen för att hitta tillräckligt med köpare för att köparna på allvar ska våga sig tillbaks.
Sedan toppen i början av juli har varje positiv omslags- och fortsättningsformation fallerat senast tre dagar efter den effektuerades för att sedan leda till en ny lägre lågpunkt. Detta är en varningssignal som vi måste ta på allvar och den riskerar att trigga allvarligt säljtryck.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som neutral. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till -0,1 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara beredda på tvära kast och vara relativt kortsiktiga både för upp- och nedgång.
Volymen har den gångna veckan noteras kring snittet vilket är svagt positivt då det inte tyder på panik. Volymbalansen håller sedan några veckor på att testa av hållbarheten hos tremånaderssnittet.
På ovansidan möter närmast motstånd vid området kring 1528 följt av 1540-1550.
På nedsidan hittar vi närmast 1500 följt av 1487 och 1476.
På lång sikt är jag nu svagt negativ.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och vill se indexet etablera sig över 50-dagars medelvärde och standard line mer än någon dag för att jag ska svänga över mer åt det positiva hållet.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ så länge varken EMA-8 eller MA-20 återtas.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 19 av de 32 senaste åren. Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit +0,2 procent.
Sammanfattning: Efter de senaste veckornas nedgång har edgen ökat för att en positiv omslagsformation kommer att leda till en uppstuds. I slutet på föregående vecka bjöds vi på en positiv reversal om torsdagen och fredagen slås ihop. Nu behöver dagsstängningarna ske över EMA-8 (den lila tunna streckade linjen) för att skapa förutsättningar för en vändning uppåt. Om nästa topp blir lägre än 1550 ökar istället risken för att expansionen sker söderut och att torsdagens lägsta vid 1477 punkteras. Om uppstudsarna fortsätter bli kortvariga och därefter följas av nya lägre bottnar är det ett svaghetstecken men de nyhetsstyrda börserna längtar efter positiva besked och ECB börjar nu låta alltmer duvaktiga.
Motstånd: 1527 / 1535 / 1556 / 1580 /1618
Stöd: 1504 / 1489 / 1477 / 1467 / 1445
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 29.