Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”OMXS30 har noterats med positiva månadsutvecklingar varje månad hittills i år och än så länge gäller det även augusti som stigit med 1,0 procent. SMACD varnar för att det kan behövas ett djupare omtag eller en utdragen konsolidering för att ackumulera upp de obalanser som skapats den senaste tiden, inte minst med tanke på de gap vi bjöds på under den senaste swingen upp från mitten av juli. Jag är fortfarande mycket positiv till indexet men ser inte någon bra edge att jaga priset vid utbrott. Trendfasindikatorn, bredden och volymbalansen råder oss att även fortsättningsvis köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler så länge de inte accelererar ner förbi viktiga stöd och närmast möter en sådan nivå upp kring 2200.”
Den gångna veckan inleddes med ett litet men negativt gap och en initial nedgång till MA-20. Köparna kom tillbaka efter bara någon timme och har sedan hållit kvar taktpinnen till i fredags då veckan avslutades med en doji och en range som var den minsta sedan den 20 februari 2020 vilket var den absolut toppen innan coronanedstället. Jag säger inte att vi kommer att bjudas på ett extremt nedställ men att vi ska vara beredda på att en betydande rekyl kan inledas när som helst. Totalt steg det svenska storbolagsindexet med 1,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 28,4 procent.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras nu mellan 2 och 7 vilket innebär att vi rekommenderas att köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler och utbrott som sker med kraft eftersom bredden mellan bollingerbanden är extremt låg.
Volymen har varje dag sedan den 21 juli noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna vilket är ett svaghetstecken i en stigande trend. Volymbalansen är dock fortfarande positiv.
SMACD lämnade den 6 augusti ett negativt kors efter att ha varit uppe över +15. Ett negativt kors efter att indikatorn noterats över denna nivå är ofta ett tecken på att det kan behövas ett djupare omtag. Även i veckografen saknas ett tydligt momentum sedan början av maj.
Antal aktier på large cap som befinner sig över MA-200 har åter tilltagit den senaste veckan. Nu är det 91 procent som befinner sig över 200-dagars medelvärde. Än så länge tolkar jag isen som tjock även om det råder en negativ divergens mot priset hos OMXS30.
På ovansidan möter närmast 2413 som är den senaste ATH-noteringen från i fredags följt av 2425 och 2435.
På nedsidan hittar vi först stöd kring 2400-2396 följt av 2387-2385 och 2378-2375.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 20 av de 34 senaste åren (59%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,4 procent. Indexet har stigit vid 5 tillfällen den kommande femdagarsperioden de senaste 10 åren. Snittutvecklingen de kommande fem dagarna noteras till -1,5 procent de senaste tio åren.
Sammanfattning: Efter den senaste signifikanta lågpunkten i mitten av juli steg indexet brant upp till en mindre lokal pivottopp men därefter har uppgångstakten varit seg och överlappande för att i fredags avslutas med en extremt liten doji i ett ytterläga. Fem dagars uppgång i rad med låg volym är en indikation på att köparna kan vara på väg att köra slut på bränsle. Än så länge har vi dock inte bjudits på någon bekräftad stängning under varken föregående dags lägsta eller EMA-8. Kort sagt är det svårbedömt nu och jag skulle helst vilja se en rekyl ner mot en stödnivå som sugs upp av en fortsättningsformation. Trendfasindikatorn, bredden och volymbalansen råder oss att även fortsättningsvis köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler vid stöd, så länge en eventuell nedgång/rekyl inte accelererar ner förbi viktiga sentimentsnivåer. Närmast på nedsidan möter en kortsiktig sentimentsnivå upp kring 2350 följt av 2300.
Motstånd: 2411-2413 / 2425 / 2435
Stöd: 2400-2396 / 2387-2385 / 2378-2375
– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 93+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 69%.