Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”På kort sikt är OMXS30 översålt och med noteringen kring ett stöd/ackumulationsområde är det goda förutsättningar för en kortare uppstuds. De senaste veckorna har dock uppstudsarna varit få och kortvariga medan distributionen varit desto tydligare. Om vi inte ser en sentimentsförstärkning inom kort är risken överhängande för att vi går mot en svagare period även på längre sikt och får vänta till framåt oktober innan det åter är läge för en positivare börshumör.”
Den gångna veckan inleddes ner mot 1548 där säljtrycket avtog och i tisdags bjöds vi på en kraftfull candle precis som i fredags. Totalt blev dock uppgången under veckan marginella 0,2 procent vilket innebär att årets uppgång skrivs till 3,7 procent.
I veckografen utvecklades föregående vecka till en bullish piercing line och tajmingen för en uppstuds är god. I den negativa vågskålen är det en relativt utdragen rekyl men om nu volymen tilltar under uppgångsdagarna är det goda förutsättningar för ett test av åtminstone 1600-nivån.
Volymen den gångna veckan har noterats klart under snittet och var den lägsta sedan början av juli. Volymbalansen fortsätter att peka nedåt och OMXS30 uppstudsar riskerar att bli kortvariga och eventuellt lägen att ta hem vinst på kort sikt.
Bredden som jag varnat för under fyra månaders är fortsatt något vi ska hålla koll på. Den gångna veckan steg dock 64 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar vilket var det bästa utseendet på flera månader.
Bästa sektorer den gångna veckan blev konsumenttjänster och oljebolag medan teknologi var den enda som stängde på minus, även om det var en marginell nedgång.
Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 209.000 personer i juli, mer än väntade 180.000. Även sysselsättningssiffran för juni reviderades upp. Arbetslösheten sjönk ytterligare något till 4,3 procent, den lägsta nivån på 16 år. Klassiska konjunkturoptimistiska tecken syntes. Dollarn stärktes, marknadsräntor steg och guldpriset backade.
För svenskt vidkommande höjde Konjunkturinstitutet sin tillväxtprognos för i år men sänkte den något för nästa år.
Primärtrenden lutar uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +0,4 vilket säger oss att vi fortsatt ska tillämpa jämviktspendlande strategier, företrädesvis för uppgång, men agera relativt kortsiktigt.
Cykelindikatorn noteras stigande kring 59 och dagsmmomentum har nu tagit tillbaks bekräftelsenivån vilket jag tolkar positivt.
På ovansidan möter först 1584 men framförallt golvet i den fram till mitten av juli rådande tradingrangen vid 1600. Jag vill dock se att 1652 tas ut innan vi får en ny lägre lågpunkt än 1548,1.
På nedsidan möter närmast 1565 följt av 1556 och 1540.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1535 och därefter 1500 där vi hittar lågpunkten från i början av året. Om 1660 tas ut och bekräftas kommer jag snart att flytta upp den mest signifikanta lågpunkten till 1540.
På medellång sikt (veckor till månader) kommer jag svagt negativ tills 50-dagars medelvärde återtas.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag negativ tills vi ser tecken på att de korta medelvärdena, framförallt MA-20, återtas och vi bjuds på nya högre högsta följt av nya högre lägsta. Detta är inte att förväxla med att som jag skrev igår, edgen är mycket bra för en kortare uppstuds.
Sammanfattning: Den symmetriska målkursen kring 1550-1545 nåddes i början av veckan och med de två positiva candlesticksen som präglar den gångna veckan är förutsättningarna goda för en uppstuds. Det är dock fortfarande en del utmaningar kvar men om 20-dagars medelvärde tas ut och hålls kommer förutsättningarna öka för att vi inom kort kommer få se ett test av den senast mest signifikanta pivottoppen kring 1652. Även om den gångna veckan var en positiv pusselbit är det lite väl tidigt att tro att faran för fortsatt nedgång är över.
Motstånd: 1584 / 1594-1596 / 1600
Stöd: 1565 / 1556 / 1548 / 1540