Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Fredagens utbrott och kraftfulla opening marubozu tog indexet upp till golvet på den tidigare tradingrangen vid 1435. Så länge vi inte bjuds på någon negativ candlesticksformation kan vi hänga på uppåt men vara beredda på tvära kast när någon av de närmaste motstånden närmar sig. En första positiv lite mer signifikant passering är taket i den kortsiktigt fallande kanalen kring 1485 men en ny lägre topp än denna nivå och därefter tilltagande säljtryck tolkar jag som ett tecken på att köparna inte är tillräckligt sugna på risk – än.”
Den gångna veckan inleddes upp och fortsatte upp för att markera veckans högsta notering vid 1478 i fredags. Totalt steg det svenska storbolagsindexet med 2,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 4,0 procent. För första gången sedan i slutet av september har vi nu bjudits på två veckor i rad med stigande kurser.
Stochastic har nått upp till 90 och det råder inför veckostarten en negativ divergens kring taket i den kortsiktigtigt fallande kanalen. Vid liknande utseenden historiskt har OMXS30 i de flesta fall (nästan 60 procent) noterats lägre en vecka senare.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som negativ då medelvärdet sedan ett par månader tillbaks vridit av söderut och indexet noteras under detsamma. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -0,3 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara kortsiktiga med både positioner för upp- och nedgång men att mer talar för en expansion söderut än motsatsen.
Volymen den gångna veckan har bortsett från i tisdags noterats under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen noteras fortfarande under både bekräftelsenivån från slutet av oktober och det fallande tremånaderssnittet, men har stärkt något sedan årsskiftet.
Det har sedan slutet av augusti varit dålig bredd (få aktier som lyfter uppgångsdagarna). Den senaste veckan steg dock 62 procent av aktierna vilket var den högsta andelen på länge.
På ovansidan möter först nivån vid 1476 följt av 1497 men för att förutsättningarna för en mer varaktig uppgång ska stärkas behöver 1565 tas ut och följas av en ny högre lågpunkt.
På nedsidan hittar vi närmast 1455 följt av 1448 och 1391.
På lång sikt är jag fortsatt negativ och vill se att köparna kommer tillbaks med tilltagande volym och återtar både MA-200 och årsmedelvärdet för att jag ska bli något mer positiv till indexet. Risken är dock fortsatt stor för skvalpiga rörelser och tjurfällor.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och vill se att indexet åter etablerar sig över 50-dagars medelvärde utan att följas av en ny lägre lågpunkt än decemberlägsta.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral men kommer åter att bli negativ om det visar sig att 20-dagars medelvärde punkteras de närmaste dagarna. Om MA-20 suger upp den kommande rekylen övergår jag till att bli positiv på kort sikt.
Sammanfattning: Vi måste förflytta oss till slutet av september för att hitta en lika extrem notering hos stochastic. I fredags bjöds vi på en shooting star kring 50-dagars medelvärde och taket i den kortsiktiga fallande kanalen. Ett högt värde hos en kortsiktig momentumindikator som följs av en negativ candlesticksformation ger en bra edge för en lokal topp. Om vi bjuds på en lokalt lägre topp ställs siktet in på lågpunkten kring årssiftet och om även denna nivå sedan punkteras hittar vi nästa stöd kring 1350 vilket skulle vara den lägsta nivån sedan sommaren 2016. För att det negativa sentimentet ska förstärkas vill jag se att 1550, till att börja med, tas ut.
Motstånd: 1476-1478 / 1486 / 1497 / 1504
Stöd: 1460-1457 / 1448 / 1432 / 1414 / 1391
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 86 och visar tecken på att vända ner.