Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Vi måste förflytta oss tillbaks till slutet av september för att hitta en lika positiv vecka och jag tolkar veckostapeln som en bullish engulfing kring en stödnivå. Gummisnodden är hårt spänd på ovansidan, vilket kan leda till en kortare pausformation, men kan förbli hårt spänd under flera veckor om det inte leder till någon form av negativ minidivergens eller avtagande köpintresse. Dagsmomentum jobbar nu för att ta ut bekräftelsenivån som just nu hittas kring 52 och en passering kommer med stor sannolikhet att ge ytterligare bränsle till den uppgång som nu ser ut att ha startat. När vi nu går in i den andra veckan i januari befinner sig OMXS30 kring ett intressant område där köparna gett upp sedan mitten av november. Nu blir det spännande att se om självförtroendet återvänt.”
Den gångna veckan inleddes med att 52-nivån hos dagsmomentum togs ut vilket ledde till en impulsstapel upp mot 1634. Totalt steg OMXS30 med 1,1 procent den gångna veckan vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 3,3 procent.
Januari noteras än så länge som en bullish engulfing över årsmedelvärdet som punkterades med decemberstängningen. De två senaste veckostaplarna har varit positiva och i dagsgrafen flaggas nu för ytterligare uppgång.
Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att definiera börjar nu så smått vrida upp igen och igår togs även 50-dagars medelvärde ut. Trendfasindikatorn som trots allt är den som är pålitligast noteras just nu i +0,2. Även om vi får en rekyl och MA-50 tillfälligt punkteras är det mycket som talar för att nivån kommer att tas ut snabbt igen.
Som jag nämnt de senaste dagarna noteras Stochastic extremt högt och vi ska inte bli förvånade, snarast tacksamma, om vi bjuds på en rekyl ner mot primärtrenden och/eller värdezonen (strax ovanför inför fredagen), där vi har en bra edge för uppgång vid en positiv fortsättningsformation.
Volymbalansen har stärkts den senaste veckan och jobbar nu med att ta ut både bekräftelsenivån från december och tremånaderssnittet.
Volymen igår var lägre än i onsdags men bara marginellt lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På kort sikt har det de senaste dagarna varit relativt stor volym kring 1633 och 1625 vilket innebär att dessa nivåer är intressant att hålla koll på vid utbrott eller en punktering.
Bredden som jag klagat på i flera månaders tid har förbättrats och den senaste veckan steg 61 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar.
På ovansidan möter först motstånd kring 1635 följt av 1640 och därefter 1652.
På nedsidan hittar vi stöd vid 1623 följt av 1608 och zonen mellan 1600-1596.
På lång sikt är jag nu svagt positiv så länge inte varken primärtrenden eller årsmedelvärdet punkteras med tydlighet.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag nu neutral och vill se att inte 50-dagars medelvärde punkteras med kraft utan att återtas direkt.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv tills vi ser dels 20-dagars medelvärde punkteras utan att snabbt återtas och lägre pivottoppar som följs av lägre pivotbottnar.
Sammanfattning: Även om mitten av januari inte tillhör de allra starkaste perioderna på börsen är perioden från nu och till slutet av april en av de bästa, historiskt. Efter en osedvanligt svag avslutning på 2017 har köparna visat på större självförtroende där året inleddes med sex dagars konstant uppgång och pausen vi sett de senaste dagarna har inneburit stängningar i de övre delarna av kursstaplarna. Så länge köparna nu kommer tillbaks på allt högre nivåer i samband med rekyler är alltså förutsättningarna goda för att vi kan se fram emot en positiv utveckling de närmaste månaderna.
Motstånd: 1635 / 1640 / 1652 / 1667
Stöd: 1623 / 1615 / 1608 / 1600-1596