BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 3

OMXS30: Flaggar upp för en tilltagande rörelse

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Vi måste förflytta oss tillbaks till slutet av september för att hitta en lika positiv vecka och jag tolkar veckostapeln som en bullish engulfing kring en stödnivå. Gummisnodden är hårt spänd på ovansidan, vilket kan leda till en kortare pausformation, men kan förbli hårt spänd under flera veckor om det inte leder till någon form av negativ minidivergens eller avtagande köpintresse. Dagsmomentum jobbar nu för att ta ut bekräftelsenivån som just nu hittas kring 52 och en passering kommer med stor sannolikhet att ge ytterligare bränsle till den uppgång som nu ser ut att ha startat. När vi nu går in i den andra veckan i januari befinner sig OMXS30 kring ett intressant område där köparna gett upp sedan mitten av november. Nu blir det spännande att se om självförtroendet återvänt.”

Den gångna veckan inleddes med att 52-nivån hos dagsmomentum togs ut vilket ledde till en impulsstapel upp mot 1634. Totalt steg OMXS30 med 1,1 procent den gångna veckan vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 3,3 procent.

Januari noteras än så länge som en bullish engulfing över årsmedelvärdet som punkterades med decemberstängningen. De två senaste veckostaplarna har varit positiva och i dagsgrafen flaggas nu för ytterligare uppgång.

Den långa trenden som jag använder bla MA-200 för att definiera börjar nu så smått vrida upp igen och igår togs även 50-dagars medelvärde ut. Trendfasindikatorn som trots allt är den som är pålitligast noteras just nu i +0,2. Även om vi får en rekyl och MA-50 tillfälligt punkteras är det mycket som talar för att nivån kommer att tas ut snabbt igen.

Som jag nämnt de senaste dagarna noteras Stochastic extremt högt och vi ska inte bli förvånade, snarast tacksamma, om vi bjuds på en rekyl ner mot primärtrenden och/eller värdezonen (strax ovanför inför fredagen), där vi har en bra edge för uppgång vid en positiv fortsättningsformation.

Volymbalansen har stärkts den senaste veckan och jobbar nu med att ta ut både bekräftelsenivån från december och tremånaderssnittet.

Volymen igår var lägre än i onsdags men bara marginellt lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På kort sikt har det de senaste dagarna varit relativt stor volym kring 1633 och 1625 vilket innebär att dessa nivåer är intressant att hålla koll på vid utbrott eller en punktering.

Bredden som jag klagat på i flera månaders tid har förbättrats och den senaste veckan steg 61 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar.

På ovansidan möter först motstånd kring 1635 följt av 1640 och därefter 1652.

På nedsidan hittar vi stöd vid 1623 följt av 1608 och zonen mellan 1600-1596.

På lång sikt är jag nu svagt positiv så länge inte varken primärtrenden eller årsmedelvärdet punkteras med tydlighet.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag nu neutral och vill se att inte 50-dagars medelvärde punkteras med kraft utan att återtas direkt.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv tills vi ser dels 20-dagars medelvärde punkteras utan att snabbt återtas och lägre pivottoppar som följs av lägre pivotbottnar.

Sammanfattning: Även om mitten av januari inte tillhör de allra starkaste perioderna på börsen är perioden från nu och till slutet av april en av de bästa, historiskt. Efter en osedvanligt svag avslutning på 2017 har köparna visat på större självförtroende där året inleddes med sex dagars konstant uppgång och pausen vi sett de senaste dagarna har inneburit stängningar i de övre delarna av kursstaplarna. Så länge köparna nu kommer tillbaks på allt högre nivåer i samband med rekyler är alltså förutsättningarna goda för att vi kan se fram emot en positiv utveckling de närmaste månaderna.

Motstånd: 1635 / 1640 / 1652 / 1667
Stöd: 1623 / 1615 / 1608 / 1600-1596

SP500: Dags för en paus i bullfabriken

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om det utseende SP500 har är positivt hade det varit välkommet med en rekyl ner mot åtminstone värdezonen som därefter följs av en positiv fortsättningsformation för att det ska vara en bra edge att åter haka på för uppgång. Att gå kort i en marknad som är så stark som SP500 (och även övriga ledande index i USA) är som att försöka stoppa ett skenande tåg. Rekyler är alltså köpvärda när de följs av positiva fortsättningsformationer och på lite sikt är det inte omöjligt att vi framåt vårkanten kommer att se noteringar kring 3000-nivån. Om det däremot visar sig att 2500-nivån punkteras med kraft och inte relativt snabbt återtas är det anledning bli mer defensiv men till dess är det vårt jobb att hänga på uppåt när edgen är bra.”

Den gångna veckan inleddes lite skvalpigt men avslutades åter starkt. Totalt stängde årets andra vecka med ett plus p 1,6 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 4,2 procent.

RSI-14 har inte varit uppe på lika höga nivåer mer än tre tillfällen tidigare de senaste 100 åren i månadsgrafen och i dagsgrafen får vi förflytta oss tillbaks tll den 22 januari 1997 för att hitta en likanande notering.

Årsmedelvärdet noteras stigande kring 2507 och primärtrenden har nu nått upp till 2500. Trendfasindikatorn noteras kring +1,4 och även om vollan ökat något är den fortsatt relativt låg.

VIX steg den gångna veckan trots att vi såg en stabil uppgång i index och jag misstänker att det inte är speciellt långt kvar tills vi ser en rekyl inledas.

Volymen den gångna veckan har legat kring det dagliga snittet för de senaste tre månaderna och volymbalansen är fortsatt positiv.

På ovansidan möter först 2793 fölt av 2800 och därefter 2835.

På nedsidan möter först 2776 följt av 2748 och 2736.

I den positiva vågskålen:
– Kursen befinner sig ovanför MA-200 som stiger tydligt
– Sedan mars 2016 har varje månadsstängning skett över årsmedelvärdet
– Nytt ATH 12/1 vid 2787,8
– Indexet fortsätter vända upp vid allt högre pivotbottnar

I den negativa vågskålen:
– På flera håll hörs nu ”TINA” och att ”Det är skillnad denna gång”
– VIX har vänt upp från ”väl låga nivåer” trots att index stiger
– Lite väl spänt ner mot årsmedelvärdet

På lång sikt talar mer för fortsatt upp- än nedgång. Rekyler är köpvärda hela vägen ner mot åtminstone området kring primärtrenden och eventuellt ännu lägre om omslaget sker med en tydlig formation och rejält tilltagande volym.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv men vill inte se att MA-50 snabbt punkteras med kraft och tydlighet utan att snabbt återtas. Om MA-50 punkteras utan att snabbt återtas kommer jag först bli neutral när medelvärdet vänder ner.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv tills vi ser kursen punktera 20-dagars medelvärde utan att relativt snabbt ta tillbaks nivån.

Sammanfattning: Det är nya ATH-noteringar var och varannan dag och den gångna veckan avslutades återigen med både den högsta stängningen någonsin och tillika en ny ATH. I fredags inleddes rapportsäsongen med att JP Morgan och Wells Fargo lämnade rapporter som inte riktigt motsvarade förväntningarna. Idag måndag håller de amerikanska börserna stängt och firar Martin Luther King Day. Jag skrev redan för en vecka sedan att det var dags för en rekyl och det gäller fortfarande. I den positiva vågskålen noteras tilltagande volym under uppgångsdagarna och därför talar det mesta för att köparna kommer att suga upp säljtrycket på ny högre lägstanivåer och att rekyler därför är köpvärda.

Motstånd: 2793 / 2799 / 2818 / 2836
Stöd: 2775 / 2763 / 2745 / 2727

DAX: Risk för en tid av skvalpiga rörelser

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om det kortsiktigt överköpta läget kan leda till en kortare rekyl talar det mesta för att vi inom kort kommer att få se 13500-nivån testas igen och därefter nya ATH-noteringar om inget oförutsett inträffar. DAX-indexet har nu tagit sig upp till den övre begränsningen i den rådande tradingrangen samtidigt som det innebar en stängning ovanför det övre bollingerbandet och en extremt hårt spänd gummisnodd vilket troligen leder till en kortsiktig rekyl.”

Den gångna veckan medförde en nedgång med 0,6 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu reducerats till 2,5 procent.

Den långa trenden, men även de korta- och medellånga, pekar uppåt. Trendfasindikatorn har de senaste veckorna fallit och noteras nu kring +0,7 vilket innebär att vi ska applicera kortsiktiga företrädesvis jämviktspendlande strategier.

DAX-indexet har nu fallit tillbaks ner till området vid 50-dagars medelvärde och det är relativt goda chanser för en positiv fortsättningsformation.

Sammanfattning: Den slagiga handeln fortsätter och även om undertonen är positiv är risken för fortsatt skvalpiga rörelser nu när rapportsäsongen drar igång stor. På sikt talar mycket för att både ATH-nivån kring 13.500 kommer att testas och troligen tas ut men så länge inte begränsningarna för den rådande tradingrangen tas ut eller punkteras är det mycket som talar för tvära kast när någon av begränsningarna närmar sig.

Motstånd: 13270 / 13315 / 13410 / 13515
Stöd: 13175 / 13125 / 13025 / 12925

SHB A: Flaggar för ytterligare uppgång

Teknisk analys SHB A: Även om inte föregående analys blev så bra som det såg ut lyckades vi ändå komma ur med en mindre vinst eller åtminstone bara en marginell förlust. När sedan OMXS30 vände ner drogs även SHB med i nedgången men ser ut att ha bottnat kring 109 kronor den 6 december.

Den långa trenden som representeras av kursen i förhållande till 200-dagars medelvärde och dess lutning pekar nedåt och trendfasindikatorn noteras kring -0,7 vilket innebär att vi även denna gånga ska agera på kort sikt och stänga positionen direkt om stoppen träffas och inte vänta på en dagsstängning.

I torsdags hade SHB stigit mer än 7 procent sedan lågpunkten den 3 januari och när vi då bjuds på en negativ divergens med Stochastic uppe över 95 är risken stor för en rekyl.

Föregående vecka avslutades med två dagars nedgång och redan nu har vi en bra edge för uppgång redan om 117,10 tas ut idag.

Sammanfattning: Om OMXS30 bryter upp från sin flagga och 1640-nivån är förutsättningarna goda för att även SHB ställer in siktet mot i första hand primärtrenden men redan om 117,10 tas ut idag har köparna visat att det vi såg i slutet av förra veckan bara var en paus efter året första kraftansträngning. På kort sikt är positiva fortsättningsformationer köpvärda ner till åtminstone 115-kronorsnivån. Om det istället visar sig att 20-dagars medelvärde punkteras, innan 119 kronor tas ut, indikerar de fortsatt lägre topparna att vi kan räkna med ytterligare lägre bottnar. Den initiala stoppen måste därför placeras strax under 114 kronor och när kursen närmar sig primärtrenden eller 120 kronor flyttas stoppen upp till strax under föregående dags lägsta och så fort den träffas stängs positionen.

Motstånd: 117,30 / 118,15 / 119,70 / 121,15
Stöd: 115,85 / 115,15 / 113,65 / 112,15

Millicom: Dags för en rekyl innan nästa uppgång

Teknisk analys Millicom: Vi bjöds som väntat på en rekyl efter föregående analys men även om man agerat direkt står kursen nu en månad senare 5 procent högre och den som inväntade en positiv fortsättningsformation i samband med decemberrekylen har fått med er minst 6,5 procent sedan dess.

Den långa trenden är uppåtriktad och trendfasindikatorn noteras kring +1,5 vilket innebär att vi ska agera med trendföljande strategier för lågvollatrender. Vi väntar alltså på positiva fortsättningsformationer kring stödnivåer.

De tre senaste dagarna har kursen stängt ovanför det övre bollingerbandet och fredagen uppgång innebär att gummisnodden nu är extremt hårt spänd.

Edgen för en fortsatt uppgång är bra eller tom mycket bra, åtminstone på en till tre månaders sikt. På kort sikt ska vi däremot vara beredda på en ny rekyl nu när 600-kronorsnivån närmar sig efter de senaste veckornas kraftansträngning.

Sammanfattning: Vid de tillfällen när Millicom stigit lika kraftigt eller mer på två veckor och stängningen skett över det övre bollingerbandet har det i de flesta fall lett till en kortsiktig rekyl men på en till tre månaders sikt har kursen stått högre i ungefär 60-65 procent av fallen.

Motstånd: 588 / 591 / 600 / 610
Stöd: 581 / 577 / 570 / 563