Teknisk analys OMXS30: Strax innan jul skrev jag: ”Även om alltmer talar för en långsiktig nedgång talar mycket för en kortare uppstuds de närmaste dagarna. På ovansidan behöver 1460 tas ut och hållas för att inte nedtrenden ska bita sig fast ännu mer.”
Året har inletts på absolut sämst sätt och vi hittar inte många år som historiskt börjat sämre. OMXS30 har sedan årsskiftet fallit med 9,8 procent och bara den senaste veckan innebar en nedgång med hela 3,2 procent. Kursen har hittills fallit med 8,0 procent sedan årsskiftet och med 11,2 procent sedan toppen i oktober medan den senaste veckan noterar en nedgång med 2,2 procent. Sedan toppen i början av december har storbolagsindexet fallit med nästan 16 procent och sedan toppen den 27 april med 24 procent. Klippt från analysen den 29 april: ”Den kraftigaste nedstapeln på många år och faktumet att vi brukar se halvårstoppen just nu indikerar att vi inte ska ta nya positioner för uppgång på ett bra tag.”
Inför fredagen skrev jag att man skulle hålla noggrann koll på åt vilket håll utbrottet i den rådande minikonsolideringen sker. Även om momentumindikatorerna indikerade att en uppstuds låg bland korten tog säljarna enkelt över tillställningen redan efter några minuters handel och dominerade fram till USA-börserna öppnade.
För femte månaden i rad stängde december under årsmedelvärdet och i skrivande stund är det 18 procent upp till den viktigaste långsiktiga sentimentsnivån.
I årsdiagrammet stängde 2015 som en gigantisk shooting star och i kvartalsdiagrammet har de tre senaste kvartalen stängt långt ner i kursstaplarna vilket även gäller för noteringen hittills i år. Efter optimistvågen som avslutade 2014 och inledde 2015 har de nedåtgående månadsstaplarna varit betydligt kraftfullare än de där kursen stigit. Fyra av de sju senaste veckostaplarna har stängt kraftfullt i den nedre delen och tre veckor som steg i december gjorde det med små veckostaplar som helt omfamnades av veckan före. I dagsgrafen har endast 4 av de senaste 27 kursstaplarna stängt positivt och 9 av de 13 kursstaplar som sedan början av december öppnat upp har säljarna tagit över och pressat ner. Köparna är åtminstone tillfälligt svaga.
Volymen har bortsett från trettonafton som var halvdag legat klart över det dagliga snittet varje dag sedan årsskiftet. Utseendet är inte olikt tidigare urblåsningar, typ i slutet av augusti.
Totalt har bara 5 procent av de 284 aktier jag bevakat stigit sedan årsskiftet och den senaste veckan har ungefär 8 procent av aktierna stigit. Den gångna veckan var det kraftbolag, teknik och basråvaror som gick sämst medan oljebolagen med draghjälp av Lupe var den enda sektor som stängde på plus. Veckan avslutades med kraftiga nedgångar för teknik och basråvaror. Viktmässigt var det bara HM som avslutade veckan med flaggan i topp medan Ericsson agerade största sänke. Totalt sett tolkar dock placerarkollektivet fortfarande glaset som halvtomt.
Riktningen och läget på 200-dagars medelvärde som jag använder för att peka ut den långa trenden indikerar nu av en allt större sannolikhet för att en långsiktig nedtrend har inletts. G-krafterna är nu sorterade för Fas 4 och trendfasindikatorn noteras kring -2,5 på en tiograding oscillerande skala. Uppstudsar ska nu ses som lägen att ta position för nedgång.
Kursen noteras relativt långt ner från EMA-8 och sedan början av 2001 har inte avståndet varit lika stort upp till medelvärdet mer än 66 gånger och i 64 procent av dessa tillfällen har kursen stått högre en vecka senare. Så länge vi inte får någon stängning med tydlighet ovanför EMA-8 ska vi inte ens fundera på att börja långa.
Historiskt är vi nu inne i den sämsta femdagarsperioden i januari men samtidigt har tre av de senaste fyra åren inneburit uppgångar.
MACD lämnade för en vecka sedan en säljsignal i den negativa delen men nu börjar nivån bli så låg att en kortare uppstuds inte borde ligga långt bort. Dagsmomentum noteras till låga 26 och liknande låga nivåer leder även det ofta till uppstudsar. Det är i alla fall för sent att ta nya positioner för nedgång på nuvarande nivå. Gummisnodden är mycket hårt spänd på nedsidan.
På ovansidan möter först det sekundära motståndet vid 1326 upp följt av EMA-8 vid 1352 och därefter gapet mellan 1380-1387 som behöver tas ut och hållas för att köprna ska vara ”på banan”.
På nedsidan bevakar jag framförallt svansen från oktober 2014 mellan 1269-1247.
På lång sikt talar alltmer för att en långsiktig nedtrendsfas är inledd och G-krafterna indikerar nu att det är läge att navigerar för nedgång även på lång sikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag inställd på nya lägre toppar så länge kursen noteras under MA-50 och medelvärdet lutar nedåt.
På kort sikt (dagar till veckor) är det nu mycket som talar för att en stundande uppstuds närmar sig men att vi därefter kan se fram emot ytterligare nedgångar.
Sammanfattning: Köparna är åtminstone tillfälligt stukade och saknar självförtroende. Trots ett flertal bra setuper de senaste veckorna har kortare uppstudsar endast varat några timmar innan säljarna enkelt tagit över tillställningen. Tekniskt talar mycket för att en kortare uppstuds ligger nära i tiden men den som tar nya positioner för uppgång bör jobba med en tajt stop loss som flyttas med upp och vara beredd att gå kort så fort det börjar ”svansa till sig på ovansidan”.
Motstånd: 1326 / 1337 / 1352 / 1368 / 1420 / 1472
Stöd: 1285 / 1269-1265 / 1247 / 1214 / 1162
Du kan handla OMXS30 med följande minisar från BNP Paribas:
Uppgång: MINILONG OMX BP16 med en häv kring 3,6 och en stop loss på 962.
Nedgång: MINISHRT OMX BNP155 med en häv kring 3,4 och en stop loss på 1650.