Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Som vanligt är risken för skvalpiga rörelser och tvära kast stor när indexet är fångat i en tradingrange, som nu är fallet. Om 1600 punkteras utan att snabbt återtas indikeras en nedgång mot i första hand 1550-1540 men om vi istället får ett utbrott förbi 1660 ställs siktet in mot 1700-1720. Den kommande veckan har stigit vid 14 av de senaste 20 åren och förutsättningarna är goda för att det ska bli femte året i rad vilket inte varit så vanligt historiskt. Om de kortare medelvärdena återtas placerar jag det i den positiva vågskålen.”
Föregående vecka inleddes något trevande men i onsdags togs 20-dagars medelvärde ut med besked och sedan testet av MA-100 kring månadsskiftet har både de korta- och medellånga sentimentsmedelvärdena återtagits. Uppgången blev 1,8 procent under veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 8,5 procent.
Så länge de signifikanta lågpunkterna blir allt högre talar mer för att vi kommer att få se ett utbrott upp från den rådande tradingrangen än en punktering och en djupare rekyl. Även om vi ska vara beredda på tvära kast och slagig handel så länge indexet är fångat i den rådande tradingrangen är alltså undertonen återigen positiv på både kort-, medel- och lång sikt. Det jag inte vill se är att vi får en ny lägre topp än högsta nivån för juni månad strax under 1660 och som därefter följs av en ny lägre topp än 1659 för att sedan följas av en ny lägre lågpunkt än 1603. Än så länge talar dock betydligt mer för att expansionen kommer att ske norrut.
Volymen den gångna veckan var något högre än motsvarande vecka förra året och volymbalansen som testat av lågpunkterna från maj månad samt tremånaderssnittet ser åter ut att vara på väg att vända upp, vilket är positivt inför ett eventuellt utbrott.
Bredden som jag varnat för under tre månaders tid är fortsatt något vi ska hålla koll på och den gångna veckan steg inte mer än 53 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar. Sedan början av juli är det endast 45 procent av aktierna som stigit.
Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag, kraftbolag och basråvaror. Ingen sektor stängde på minus men konsumenttjänster och hälsovård laggade utvecklingen mest.
Något mer duvaktiga uttalanden från Fed har stärkt riskaptiten de senaste dagarna men nu blir det intressant att följa de närmaste veckornas rapportreaktioner och om förväntningarna står i relation till verkligheten. Just nu är förväntningarna ganska höga på att bolagen kommer att överträffa det vi hittills sett men jag brukar vara försiktig med att ha förutfattade meningar utan låta graferna visa vägen.
Primärtrenden lutar uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,0 vilket säger oss att vi ska vara relativt kortsiktiga men företrädesvis ta positioner för uppgång.
RSI-14 bröt i onsdags upp ur den fallande kilen och detta är en positiv signal som tillsammans med SSB-formationen talar för fortsatt uppgång.
Cykelindikatorn har nu tagit sig upp till 88 samtidigt som kursen nu utmanar taket i den rådande tradingrangen och det är lite knepigt att jaga priset strax under flerårshögsta när risken för ”utandning” är relativt stor.
På ovansidan möter först taket i den rådande tradingrangen kring 1660 som om den passeras indikerar en uppgång mot i första hand 1700-nivån.
På nedsidan möter först de korta- och medellånga medelvärdena vid 1637-1632 men den viktigaste nivån på nedsidan, i närtid, är naturligtvis vattendelaren vid 1600-nivån.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1543 och därefter 1500 där vi hittar lågpunkten från i början av året. Om 1660 tas ut och bekräftas kommer jag snart att flytta upp den mest signifikanta lågpunkten till 1540.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge vi inte ser både stängningar under MA-50 och att medelvärdet vänder ner.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv så länge kursen befinner sig ovanför de korta och medellånga medelvärdena och presterar högre bottnar och toppar.
Sammanfattning: Sedan 1600-nivån markerades för två månader sedan har nivån testats vid fyra tillfällen utan att passeras. Blir det femte gången gillt? Om nivån tas ut, gärna med tilltagande volym och en kraftfull candlestick, ställs siktet in mot 1700-1720. För tillfället ser vi dock en viss tveksamhet och en lite väl hårt spänd gummisnodd för att det ska vara riktigt spännande att haka på ett utbrott som därmed riskerar att bli falskt och därmed utvecklas till en kortsiktig säljsignal. Rekyler och positiva fortsättningsformationer är värda att haka på så länge vi inte de signifikanta bottnarna blir noteras på lägre nivåer.
Motstånd: 1652 / 1660 / 1672
Stöd: 1642 / 1630 / 1616 / 1600