Teknisk analys OMXS30: Inför den gångna veckan skrev jag: ”I den positiva vågskålen har den kraftiga uppstudsen sedan månadsskiftet inte lett till någon rekyl utan köparna har snabbt kommit tillbaks. Även om indexet är kortsiktigt överköpt är det varken någon bra edge för upp- eller nedgång på någon veckas sikt. Historiskt har den kommande veckan utvecklats relativt svagt men det är en ”mjuk” pusselbit. Fram till dess att en negativ candlesticksformation bekräftas vilket en dagsstängning under föregående dags lägsta innebär navigerar jag vidare uppåt. En passering av 1615 ställer in siktet mot 1650 och eventuellt 1700 medan en punktering av 1545 indikerar att det krävs ytterligare omtag för att få med sig tillräckligt med köpare för att driva indexet vidare uppåt.”
Föregående vecka inleddes med en inside day och en extremt liten candle som togs ut med en kraftfull positiv reversalstapel. Totalt steg den korta midsommarveckan med 2,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 15,6 procent. Juni månad som historiskt utvecklats svagt noteras just nu som en bullish piercing line hela 7,8 procent över maj månads stängning.
Veckan har präglats av räntebesked och duvaktiga uttalanden från både amerikanskt och europeiskt håll.
Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag, verkstad och gruvbolag medan fastighetsbolag gick sämst.
Av de aktier jag gått igenom den gångna veckan rekylerade överköpta SAAB 2,7 procent innan köparna kom tillbaks. Alfa Laval noterade inte någon lägre dagsstängning och redan i tisdags bjöds vi på en close över standard line som nu fått aktien att ta sig upp till nästa motståndsområde. Ratos har ännu inte brutit sig loss från kontraktionen. Inför tisdagen skrev jag om Inwido och påtalade det positiva i att en ILL-formation var på väg och därefter steg aktien över 12 procent på 3 dagar innan rekylen inleddes i fredags. Inför torsdagen och fredagen skrev jag om SOBI, som fortsatt är i spel och Swedish Match som hade och har en bra edge för uppgång även om aktien fortsatte ner ytterligare 1,1 procent i fredags.
I fredags nådde OMXS30 upp till den övre delen på ichimokumolnet som just nu sammanfaller med det övre bollingerbandet. Uppgången har fått de kortare momentumindikatorerna att bli hårt spända på ovansidan med gummisnodden över 95 och cykelindikatorn över 90. Detta utseende med mindre än 10 procent mellan bollingerbanden hittar jag vid 118 tillfällen sedan början av 2002 och vid 65 av dessa har indexet stått högre en vecka senare. Nedgångarna har dock varit större än uppgångarna vilket innebär att den genomsnittliga avkastningen varit -0,1 procent.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som neutral. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till -0,1 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara beredda på tvära kast och vara relativt kortsiktiga både för upp- och nedgång.
Volymen var av naturliga skäl (lösendag) högre under torsdagen och volymbalansen noteras fortfarande stigande och positivt över tremånaderssnittet som lutar upp.
På ovansidan möter närmast motstånd vid 1635 följt av området kring 1650 och därefter 1700-nivån.
På nedsidan hittar vi närmast 1616 följt av 1607 och området vid kring 1600 samt zonen vid primärtrenden strax över 1550.
På lång sikt är jag nu neutral till svagt positiv och det blir nu spännande att se hur juni månad stänger i förhållande till årsmedelvärdet och primärtrenden.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral till svagt negativ och vill om/hur 50-dagars medelvärde och molnet tas tillbaks.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag åter positiv även om edgen talar för att en rekyl ligger bland korten.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 20 av de 32 senaste åren. Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit goda 1,2 procent.
Sammanfattning: Primärtrenden är platt och OMXS30 håller på att testa av ichimokumolnet där cloud span b är helt horisontell. Detta avvaktande läge är resultatet av osäkerhet som i sin tur skapar en något oöverskådlig bild. Å ena sidan kommer en en punktering av 1480-nivån trigga en huvudskuldraformation som signalerar en nedgång mot i första hand 1380. Å andra sidan har vi i det något kortare perspektivet en inverterad huvudskuldra-formation som effektuerades i veckan med en målkurs kring ATH-nivån vid 1720. På kort sikt är indexet överköpt vilket innebär att en negativ omslagsformation kan bli inledningen på en rekyl, som jag tolkar hälsosam så länge inte 1573 punkteras med en dagsstängning. Mitt huvudspår är att vi ska vidare uppåt men att en kortare rekyl rycker allt närmare.
Motstånd: 1635 / 1648 / 1656 / 1672
Stöd: 1619-1616 / 1611 / 1600 / 1573
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 93.