Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Än så länge håller utbrottsnivån kring 2300 vilket är positivt men även om vi bjuds på en rekyl från nuvarande nivå är indexet köpvärt i samband med en positiv fortsättningsformation åtminstone ner till 2250 och troligen ännu lägre beronde på hur tydligt köparna kommer tillbaka. Både den korta-, medellånga- och långa trenden pekar upp samtidigt som indexet fortsätter notera högre signifikanta bottnar och toppar. Efter förra fredagens impuls som inleddes med ett tydligt gap råder det en viss spänning/obalans från detta vilket återspeglas hos den lagerstapel som effektuerades i måndags och som därefter begränsat de dagliga rörelserna. Även om det just nu är en del varningssignaler har vi ännu inte sett någon ny signifikant lägre lägsta sedan septemberlägsta förra året. Så länge nya högre högsta följs av nya högre lägsta är trenden stigande och det är fakirtrading med usla odds att simma motströms. Det är dock inte samma sak som att det inte kommer att bli en del utmanande rekyler på vägen norrut. Det jag däremot inte vill se är att 2050 ger vika utan att snabbt återtas, då det troligen triggar ett säljtryck som i värsta fall kan riskera upptrenden. Mitt huvudspår tills motsatsen bevisas är alltså att indexet laddar upp för att etablera sig upp över 2300 och dra vidare upp i nästa uppgångsfas men fram till dess är risken för tvära kast och slagig handel stor.”
Den gångna veckan inleddes med en negativ reversal och fortsatte därefter notera små avvaktande candlar som dock än så länge håller sig kvar ovanför 2300-nivån. Totalt steg indexet 0,9 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 13,7 procent. I veckografen noterades en positiv reversal och det var tredje veckan i rad som stängde på plus, dessutom i den övre halvan av veckostapeln. Gummisnodden i veckoupplösning är uppe på den högsta nivån sedan början av februari och risken är stor för en rekyl.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar uppåt. Indexet lyfts sedan den 9/12 av ett gyllene kors (MA-50 skar då upp genom MA-200). Trendfasindikatorn noteras sedan början av april i området där vi rekommenderas att agera med positiva trendföljande strategier.
Volymen har bortsett från i fredags då det var häxfredag, noterats under snittet den gångna veckan. Volymbalansen är nu neutral på gränsen till negativ.
SMACD lämnade den 2 juni en köpsignal men även om den fortfarande i spel ser vi tecken på att momentumet håller på att avta samtidigt som de överköpta nivåerna närmar sig. SMACD är uppe på den högsta nivån sedan slutet av januari.
Andelen aktier på OMXSPI som steg den gångna veckan uppgick till 45 procent. Just nu är det 58 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. Isen tolkar jag som tjock om bredden överstiger 60, bräcklig mellan 50 och 60, men tunn om det är mindre än 50 procent av aktierna som noteras under MA-200.
Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen till 5,1 procent vilket är under snittet som noteras vid 7,4. Vi ser nu tecken på att vollan tilltar och frågan är nu åt vilket håll prisexpansionen kommer ske.
På ovansidan möter närmast 2326 följt av 2335 och zonen mellan 2348-2352 samt 2367.
På nedsidan möter närmast 2311 följt av zonen mellan 2305-2295 och 2284 samt gapet mellan 2266-2257.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.
Sammanfattning: Den senaste veckan har präglats av extremt små kursstaplar som varje dag, utom i måndags, öppnat och stängt kring samma nivå, vilket är en varningssignal. I veckografen är gummisnodden uppe på den högsta nivån sedan början av februari och SMACD sedan slutet av januari. Innebär det att vi kan förvänta oss ett liknande nedställ ner mot 200-dagars medelvärde? Allt kan hända men just nu talar mer för att rekylen kommer bli måttlig och köpvärd. Om det däremot visar sig att nya lägre toppar följs av nya lägre signifikanta bottnar kommer en punktering av 2140 som inte snabbt återtas troligen att trigga ett tilltagande säljtryck. Även om man ska vara försiktig med att dra för stora slutsatser av den historiska utvecklingen kan vi konstatera att förutom alla de varningssignaler vi nu har tillhör veckan innan midsommar en av de sämre under åren. Än så länge är siktet inställt norrut men rekylen rycker närmare. Cykelindikatorn lämnade för exakt en vecka sedan en negativ minidivergens och därefter har indikatorn fallit samtidigt som priset stigit vilket varnar för att en topp närmar sig. Cykellängdsindikatorn indikerar däremot att signifikant topp ligger bland korten kring månadsskiftet juli/augusti. Så länge nya högre högsta följs av nya högre lägsta är trenden stigande och det är fakirtrading med usla odds att simma motströms. Det är dock inte samma sak som att det inte kommer att bli en del utmanande rekyler på vägen norrut.
Motstånd: 2326 / 2335 / 2348-2352 / 2367
Stöd: 2311 / 2305-2295 / 2284 / 2275 / 2266-2257
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 68+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 55%.