Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Den gångna veckan avslutades med en doji kring den tidigare ATH-nivån som bildar taket i den tradingrange som sedan ett par månader fångar OMXS30. Risken är alltså stor för att det behövs något eller några omtag till innan ett positivt trendben som får indexet att dra vidare upp mot nya rekord inleds. Det är gott om stöd på nedsidan och även om 2188 punkteras utan att snabbt tas tillbaks skulle jag bli förvånad om inte någon av stödet på nedsidan, över MA-200, står pall och lockar tillbaka köparna. Följer indexet den historiska utvecklingen är det goda chanser för att nästa positiva trendben inleds kring eller strax efter midsommar.”
Den gångna veckan inleddes skvalpigt och de små rörelserna kring den korta sentimentsnivån EMA-8 höll i sig, även efter inflationssiffrorna i torsdags. Totalt steg OMXS30 med 0,3 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 21,5 procent. Det var den sjätte veckan i rad som stängde i den övre halvan av veckocandlen.
Svensk KPI-statistik på torsdagsförmiddagen visade en något lägre inflationstakt än väntat. KPIF steg 2,1 procent jämfört med samma månad föregående år, mot en väntad ökning om 2,3 procent. De amerikanska inflationssiffrorna för maj månad, kom in betydligt över redan höga förväntningar.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras nu mellan 2 och 7 vilket innebär att vi rekommenderas att köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler.
Volymen har hela veckan legat klart under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
SMACD bröt förra fredagen upp i en köpsignal som fortfarande är i spel men en viss avmattning och negativ divergens mot ATH-noteringen varnar för att det kan behövas något omtag till innan ett utbrott som är värt att följa effektueras. Om däremot ett utbrott till en ny rekordnotering sker med tydlighet är förutsättningarna goda för att en positiv trampolin effektueras och det brukar leda till positiva rörelser. Cykelindikatorn vände i slutet av veckan upp från en nivå över 50 vilket jag tolkar som ytterligare en positiv pusselbit.
Antal aktier på large cap som befinner sig över MA-200 uppgår till 91 procent vilket är en tjock is i min värld.
På ovansidan möter närmast motstånd vid 2285-2287 följt av området kring 2300 och därefter 2325.
På nedsidan hittar vi först zonen vid 2261-2256 följt av 2248 och standard line vid 2238.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 20 av de 34 senaste åren (59%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,03 procent. Indexet har stigit vid 7 tillfällen den kommande femdagarsperioden de senaste 10 åren. Snittutvecklingen de kommande fem dagarna har då varit en uppgång med 1,0 procent.
Sammanfattning: Sedan den korta sentimentsnivån som EMA-8 utgör passerades har de flesta dagscandlar varit nere och känt på nivån man stängningarna har sedan skett över nivån lockat tillbaka köparna och det är en svagt positiv pusselbit. Den positiva volymbalansen, den tjocka isen och trendfasindikatorn i den positiva delen som uppmanar oss att köpa fortsättningsformationer i samband med rekyl är i spel. Så länge vi inte utsätts för ett nedställ som eliminerar detta utseende kommer jag vara positiv och ser varningssignalerna som det de är. När vi får säljsignaler agerar vi på dem men det har vi alltså inte fått några än.
Motstånd: 2285-2287 / 2300 / 2325
Stöd: 2261-2256 / 2248 / 2238 / 2225
– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 55.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 55%.