BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 24

OMXS30: Överköpt kring kanaltaket

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”När ett index rusar med en normal årsuppgång på en vecka och kommer upp till en viktig motståndsnivå som både fib 62% och ett platt 200-dagars medelvärde är ska man inte underskatta rekylrisken. Om det är inledningen på en rekyl som startades i fredags eller om det bara blir en kortare andhämtningspaus återstår att se. Det är inte osannolikt att den positiva undertonen får indexet att göra ytterligare ett utbrottsförsök. Det jag nu fäster betydligt mer vikt vid är var nästa rekyl, när den kommer, sugs upp. Om det skulle visa sig att den blir så djup så att 1460 ger vika ökar risken för att vi så småningom kommer hela vägen ner mot marslägsta, men det återkommer jag i så fall till. En rekyl som sugs upp kring 1600, cloud span b eller standard line kommer vara ett bra läge att kliva på för uppgång. Än så länge är det lite tidigt att tala om en långsiktig uppgångsfas men för varje ny högre platå som indexet tar fart ifrån stärks oddsen för att så kommer att bli fallet.”

Juni månad och den gångna veckan inleddes med ett nytt test av 200-dagars medelvärde som passerades under tisdagen och därefter fortsatte uppgången till i fredags då martoppen testades. Totalt steg OMXS30 med 6,2 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 2,3 procent. När jag den senaste tiden har skrivit om att taket i den stigande kanalen är en av de kommande delmålen hade jag kanske inte trott att nivån skulle nås på en enda våg.

I upptrender vill jag gärna se dagsmomentum (RSI-14) nå upp till och gärna över 70. Studerar vi toppen kring ATH i februari divergerade dagsmomentum negativ mot prisgrafen kring 70-nivån och i samband med coronanedstället punkterades 50-nivån och nedgång blev en av de kraftigaste i historien. Nu noteras RSI åter kring 70-nivån ohc det blir nu intressant att se om 50-nivån punkteras i samband med nästa rekyl, vilket i så fall är en negativ pusselbit.

Volymbalansen är positiv och trendfasindikatorn noteras på en nivå som indikerar att en kommande rekyl troligen kommer vara köpvärd vid en positiv fortsättningsformation.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde har så smått börjat luta upp. Trendfasindikatorn noteras inför dagen kring +1,6 vilket innebär att vi ska köpa positiva fortsättningsformationer i samband med rekyler.

Volymen den gångna veckan har legat under snittet förutom i fredags då den skrevs till 7 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är positiv.

Isen har snabbt gått från tunn till tjock. Det är 93 procent av largecapaktierna som noteras över MA-20, 78 procent över MA-100 och 62 procent över MA-200.

På ovansidan möter närmast motstånd kring 1732 följt av 1761 samt zonen kring 1780-1800.

På nedsidan hittar vi närmast 1706-1700 följt av 1682 och 1667 samt 1650-nivån.

På lång sikt är jag neutral till svagt positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 15 av de 33 senaste åren (46%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,3 procent. Indexet har stigit 4 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 0,1 procent högre.

Sammanfattning: Den gångna veckan har tagit OMXS30 upp till taket i den stigande kanalen där även marshögsta möter upp. De korta momentumindikatorerna är hårt spända på ovansidan och det råder i flera fall en negativ divergens mot priset. Självklart kommer inte uppgången att fortsätta utan tydliga rekyler men det som är intressant är hur rekylerna kommer att se ut. Blir det en ny ABC-korrektion som vi såg i början av maj och därefter en nytt fint köpläge eller kommer viktiga sentimentsnivåer punkteras och locka till ett stort säljtryck? Även om mycket tyder på att en rekyl rycker närmare har vi inga signaler som tyder på att indexet toppat. Mitt huvudspår är att nästa rekyl kommer vara ett bra köpläge när en positiv candlesticksformation effektueras.

Motstånd: 1732 / 1761 / 1780-1800
Stöd: 1706-1700 / 1682 / 1667 / 1650

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 96.

SP500: Bryter upp i nytt relativt fritt område

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Maj månad stängde åter över årsmedelvärdet och SP500 noteras nu över 200-dagars medelvärde innanför begränsningarna för en stigande medellång trendkanal. Vi har inte sett ett lika positivt utseende sedan februari. Det råder en viss negativ divergens mot flera momentumindikatorer men än så länge präglas indexet av nya högre signifikanta lågpunkter och fram till att detta utseende hotas navigerar jag vidare norrut. På nedsidan vill jag helst inte se den senaste signifikanta lågpunkten kring 2800 punkteras utan att snabbt tas tillbaks, men fram till dess bör man vara positiv till det vi ser.”

Den gångna veckan inledde uppåt och efter en mindre paus kring aprilhögsta avslutades veckan till den högsta veckostängningen sedan den 21 februari. Uppgången för den gångna veckan blev 4,9 procent vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till -1,1 procent. Det är inte utan att det känns lite ”1987”.

I upptrender vill jag gärna se dagsmomentum (RSI-14) nå upp till och gärna över 70. Studerar vi toppen kring ATH i februari hade vi en varningssignal vilket gjorde indexet känsligare för negativa nyheter. I fredags stängde RSI-14 på 72. Det som då är intressant är nu priset reagerar när dagsmomentum åter faller ner under 70. Leder det till en kraftfull rörelse söderut kan det vara en varningssignal men om köparna kommer tillbaks innan indikatorn etablerat sig under 50 är det i de flesta fall hälsosamma uppladdningar.

Studerar vi bland annat jobbsiffran i fredags är det mycket som talar för att den tillsammans med börsens återhämtning indikerar att björnmarknaden vi sett kommer bli känd som en av de kortaste i historien.

Den långa trenden som jag använder lutningen på 200-dagars medelvärde för att peka ut har så smått börjat vrida upp. Trendfasindikatorn noteras inför veckostarten kring +1,3 vilket innebär att vi alltmer ska snegla åt trendföljande strategier och köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler.

Volymen den gångna veckan har ökat dag för dag och i fredags var den hela 32 procent över det det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen är stigande och positiv.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier över MA-200) noteras nu kring 60 procent.

VIX (den förväntade vollan) föll den gångna veckan med 11 procent och stängde vid 24,5 vilket var den lägsta veckostängningen sedan mitten av februari.

Bredden mellan bollingerbanden som den 23 mars noterades kring 43 drog under april och maj ihop sig till 6 men har de två senaste veckorna stigit till 13.

På ovansidan möter närmast 3200 följt av 3212 och gapet mellan 3260-3328.

På nedsidan möter närmast 3164 följt av 3129 och 3100-3090.

I den positiva vågskålen:
– Indexet noteras över molnet
– Noterar högre toppar som följs av högre lågpunkter
– Passerat både MA-200 och marshögsta

I den negativa vågskålen:
– Svag säsong
– Tecken på överköpt och negativa divergenser hos de korta momentumindikatorerna
– Börjar bli lite väl brant uppgång

På lång sikt är jag svagt positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.

Sammanfattning: Efter ännu en stark vecka utmanas nu 3200-nivån där dessutom en tidigare platt cloud span b möter upp. Risken är stor för en rekyl men samtidigt vet vi att en uppgång som sker med stor kraft kan pågå längre än vad som verkar logiskt. Det som nu tilldrar sig mitt största intresse är hur nästa rekyl, som är värd namnet, kommer att se ut. Om den respekterar tidigare stödnivåer och köparna åter kommer tillbaks med kraft är det ett tecken på att det underliggande sentimentet är fortsatt starkt. Om rekylen får säljtrycket att tillta, stöd punkteras som om de inte fanns och stora candlar blandas med gap som inte täpps till, då ökar risken för en jobbig rekyl eller eventuellt nedtrend. Mitt huvudspår är att nästa rekyl kommer vara ett bra köpläge när en positiv candlesticksformation effektueras.

Motstånd: 3200 / 3212 / 3260-3328
Stöd: 3164 / 3129 / 3100-3090

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 96.

DAX: Nu närmar sig 13000 och taket i den stigande kanalen

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Om däremot köparna kommer tillbaks och effektuerar positiva fortsättningsformationer högre än så anser jag de värda att haka på. Passeras 11815 ställs siktet in mot 200-dagars medelvärde som möter upp kring 12105.”

Den förkortade handelsveckan inleddes med ett positivt gap och en stängning vid 200-dagars medelvärde som togs ut redan dagen efter. Uppgången den senaste veckan var hela 10,9 procent vilket är den näst starkaste veckan i år. Nedgången sedan årsskiftet har därmed reducerats till -3 procent.

Sedan köpsignalen i SMACD i mitten på maj har det tyska storbolagsindexet stigit med hela 20 procent och de senaste motståndsnivåerna har passerats i det närmaste helt utan någon reaktion.

I positiva trender vill jag gärna se dagsmomentum ta sig upp över 70 och i samband med rekyler och konsolideringar vända upp innan 50-nivån punkteras. För första gången sedan i början av november tog sig RSI-14 upp över 70-nivån den gångna veckan, vilket är en positiv pusselbit för mig.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen på MA-200 pekar saknar riktning men trendfasindikatorn har nått upp till +1,5 vilket innebär att vi företrädesvis ska köpa rekyler i samband med fortsättningsformationer.

Sammanfattning: DAX-indexet har under lång tid laggat flera andra globala index men har den senaste tiden kört ikapp mycket av de andras försprång. Sedan cloud span b passerades har uppgång dock varit lite väl parabolisk för att vara hälsosam. Risken har ökat för att en kommande rekyl kan bli brant och förhållandevis djup. Det som nu tilldrar sig mitt största intresse är hur nästa rekyl, som är värd namnet, kommer att se ut. Om den respekterar tidigare stödnivåer och köparna åter kommer tillbaks med kraft är det ett tecken på att det underliggande sentimentet är fortsatt starkt. Om rekylen får säljtrycket att tillta, stöd punkteras som om de inte fanns och stora candlar blandas med gap som inte täpps till, då ökar risken för en jobbig rekyl eller att den övergår i en nedtrend. Mitt huvudspår är att nästa rekyl kommer vara ett bra köpläge när en positiv candlesticksformation effektueras.

Motstånd: 13000 / 13290 / 13340 / 13795
Stöd: 12705 / 12560 / 12325 / 12120

Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 95.

Lundin Energy: Bullish engulfing från 200-kronorsnivån

Teknisk analys Lundin Energy: Rekylen som var väntad efter föregående analys behövde ner kring 210 kronor för att hitta stöd. Därefter har vi sett priset åter bryta upp över molnet och nu utmanas 250-kronorsnivån. Siktet är inställt mot 300 kronor men det kan börja gå tungt redan vid 256,70 och 274 kronor.

Den långa trenden som jag använder bla lutningen på MA-200 för att definiera har de senaste månaderna lutat svagt nedåt men visar nu tecken på att plana ut. Trendfasindikatorn var i samband med marslägsta nere vid -10 och det vet vi att det brukar sällan vara speciellt länge innan en botten mejslas ut. Nu har trendfasindikatorn kommit upp på plus även om den indikerar att det kan bli en tid av slagiga rörelser.

Volymbalansen har stärkts i samband med den senaste veckans uppgång men behöver ta ut bekräftelsenivån från den 18 maj för att bli positiv.

SMACD har sedan början av maj indikerat konsolidering men vände i onsdags upp och efter lågvollalägen och köpsignaler ovanför nollan är det ytterligare en pusselbit som talar för att Lundin Energy kan stå inför en kraftfull prisexpansion.

Sammanfattning: SMACD indikerar nu att en prisindikation uppåt är trolig och om/när lagging line tar sig upp över 256,70 kommer primärtrenden att bli som en magnet. Förutsättningarna är goda för en uppgång mot 300-kronorsnivån men självklart kommer denna uppgång inte att ske utan rekyler. Om det istället visar sig att 220 kronor punkteras fallerar det positiva utseendet och det kan vara en god idé att använda sig av nödutgången.

Motstånd: 250,20 / 256,70 / 274,30 / 300,00
Stöd: 233,10 / 223,20 / 215,30 / 209,50

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 72.

Handelsbanken A: Bryter upp över molnet

Teknisk analys SHB A: Inte helt oväntat blev det slagigt efter föregående analys. Nivåerna som nämndes nåddes och de positiva scenarion som beskrevs uppfylldes. I slutet av april nåddes primärtrenden där även cloud span b mötte upp och det skulle krävas ytterligare ett omtag för att nivån skulle passeras. Föregående vecka avslutades med att både MA-200 och just cloud span b passerades.

Den långa trenden som jag definierar med hjälp av bla lutningen på MA-200 har varit nedåtriktad men ser nu ut att plana ut och så smått vrida upp. Trendfasindikatorn som var nere vid -3 i samband med lågpunkten i mitten på mars har tagit sig upp till +1,2 vilket innebär att vi alltmer ska agera på trendföljande strategier och köpa rekyler.

Volymbalansen har brutit upp över tremånaderssnittet och håller just nu på att utmana bekräftelsenivån från slutet av maj.

SMACD lämnade den 25 maj en köpsignal och det har stärkt sentimentet.

Sammanfattning: Även om de första utbrottet ofta blir falska när molnet passeras med ett utbrott av både priset och lagging line (den blå linjen) är siktet i första hand inställt mot 100-kronorsnivån och på lite sikt även 110 kronor. Om däremot 88 kronor punkteras använder vi oss med fördel av nödutgången.

Motstånd: 94,50 / 95,15 / 97,05 / 100,00
Stöd: 92,25 / 91,55 / 89,85 / 87,70

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 89.