Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Trenden pekar upp, volymbalansen är positivt och isen tjock. Även om det visar sig att expansionen från den nuvarande tradingrangen sker söderut är det gott om stöd på nedsidan och skulle rekylen ta ner indexet till området vid 2100 skulle jag bli förvånad om inte köparna får indexet att vända upp kring nivån ifall de inte lyckats med det tidigare. Vi ska inte bli förvånade om det blir en tid med fortsatt tvära kast och slagig handel där dragningen är svagt söderut men allt ner ser ut som att OMXS30 laddar upp för nästa uppgångsfas. En första signal om att ett omtag kan bli djupare än väntat får vi om 2188 punkteras utan att snabbt återtas.”
Även om den fallande motståndslinjen, som förbinder topparna sedan den senaste ATH-noteringen i mitten av april, togs ut i början av veckan har det varit en uppgång som präglats av små fjuttiga candlar. Helst vill man se tydliga gröna candlar som stänger högt under tilltagande volym efter utbrott, men att inte nivån punkterats är än då mer positivt än negativt. Den gångna veckan avslutades i fredags med en ny ATH-notering knappt två punkter högre än den tidigare i mitten av april. Totalt steg OMXS30 med 0,7 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 21,2 procent. Varje veckocandle de senaste fem veckorna har stängt i den övre delen vilket är positivt tillsammans med volymbalansen och den tjocka isen.
Efter den tidigare rekordnoteringen den 19 april har OMXS30 fångats i en konsolidering, som jag fortfarande anser vara i spel. I min värld överväger de positiva pusselbitarna än så länge och det talar för att vi kommer att bjudas på en expansion norrut.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras nu mellan 2 och 7 vilket innebär att vi rekommenderas att köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler.
Volymen har den gångna veckan noterats under det dagliga snittet men volymbalansen är fortsatt positiv.
SMACD bröt förra fredagen upp i en köpsignal och nu ser divergensen mot signallinjen ut att stötta ett allt positivare utseende, som dock ännu inte syns så tydligt i prisgrafen.
Antal aktier på large cap som befinner sig över MA-200 uppgår till 90 procent vilket är en tjock is i min värld.
På ovansidan möter närmast motstånd vid 2285-2287 följt av området kring 2300.
På nedsidan hittar vi först 2256 följt av 2248 och standard line vid 2232.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 11 av de 34 senaste åren (32%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,9 procent. Indexet har stigit den kommande veckan vid 2 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 1,7 procent lägre.
Sammanfattning: Den gångna veckan avslutades med en doji kring den tidigare ATH-nivån som bildar taket i den tradingrange som sedan ett par månader fångar OMXS30. Risken är alltså stor för att det behövs något eller några omtag till innan ett positivt trendben som får indexet att dra vidare upp mot nya rekord inleds. Det är gott om stöd på nedsidan och även om 2188 punkteras utan att snabbt tas tillbaks skulle jag bli förvånad om inte någon av stödet på nedsidan, över MA-200, står pall och lockar tillbaka köparna. Följer indexet den historiska utvecklingen är det goda chanser för att nästa positiva trendben inleds kring eller strax efter midsommar.
Motstånd: 2285-2287 / 2300 / 2313 / 2322
Stöd: 2256 / 2248 / 2232 / 2225
– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 82-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 53%.