BNP Paribas

Vinnarbyrån

Inför vecka 23

OMXS30: Bearish harami cross efter nytt kursrekord

Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Trenden pekar upp, volymbalansen är positivt och isen tjock. Även om det visar sig att expansionen från den nuvarande tradingrangen sker söderut är det gott om stöd på nedsidan och skulle rekylen ta ner indexet till området vid 2100 skulle jag bli förvånad om inte köparna får indexet att vända upp kring nivån ifall de inte lyckats med det tidigare. Vi ska inte bli förvånade om det blir en tid med fortsatt tvära kast och slagig handel där dragningen är svagt söderut men allt ner ser ut som att OMXS30 laddar upp för nästa uppgångsfas. En första signal om att ett omtag kan bli djupare än väntat får vi om 2188 punkteras utan att snabbt återtas.”

Även om den fallande motståndslinjen, som förbinder topparna sedan den senaste ATH-noteringen i mitten av april, togs ut i början av veckan har det varit en uppgång som präglats av små fjuttiga candlar. Helst vill man se tydliga gröna candlar som stänger högt under tilltagande volym efter utbrott, men att inte nivån punkterats är än då mer positivt än negativt. Den gångna veckan avslutades i fredags med en ny ATH-notering knappt två punkter högre än den tidigare i mitten av april. Totalt steg OMXS30 med 0,7 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 21,2 procent. Varje veckocandle de senaste fem veckorna har stängt i den övre delen vilket är positivt tillsammans med volymbalansen och den tjocka isen.

Efter den tidigare rekordnoteringen den 19 april har OMXS30 fångats i en konsolidering, som jag fortfarande anser vara i spel. I min värld överväger de positiva pusselbitarna än så länge och det talar för att vi kommer att bjudas på en expansion norrut.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras nu mellan 2 och 7 vilket innebär att vi rekommenderas att köpa fortsättningsformationer i samband med rekyler.

Volymen har den gångna veckan noterats under det dagliga snittet men volymbalansen är fortsatt positiv.

SMACD bröt förra fredagen upp i en köpsignal och nu ser divergensen mot signallinjen ut att stötta ett allt positivare utseende, som dock ännu inte syns så tydligt i prisgrafen.

Antal aktier på large cap som befinner sig över MA-200 uppgår till 90 procent vilket är en tjock is i min värld.

På ovansidan möter närmast motstånd vid 2285-2287 följt av området kring 2300.

På nedsidan hittar vi först 2256 följt av 2248 och standard line vid 2232.

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt positiv.

Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 11 av de 34 senaste åren (32%). Snittutvecklingen den kommande femdagarsperioden har varit -0,9 procent. Indexet har stigit den kommande veckan vid 2 av de senaste 10 åren och har efter den kommande femdagarsperioden noterats i snitt 1,7 procent lägre.

Sammanfattning: Den gångna veckan avslutades med en doji kring den tidigare ATH-nivån som bildar taket i den tradingrange som sedan ett par månader fångar OMXS30. Risken är alltså stor för att det behövs något eller några omtag till innan ett positivt trendben som får indexet att dra vidare upp mot nya rekord inleds. Det är gott om stöd på nedsidan och även om 2188 punkteras utan att snabbt tas tillbaks skulle jag bli förvånad om inte någon av stödet på nedsidan, över MA-200, står pall och lockar tillbaka köparna. Följer indexet den historiska utvecklingen är det goda chanser för att nästa positiva trendben inleds kring eller strax efter midsommar.

Motstånd: 2285-2287 / 2300 / 2313 / 2322
Stöd: 2256 / 2248 / 2232 / 2225

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 82-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 53%.

SP500: Utmanar åter ATH-noteringen

Teknisk analys SP500: För en vecka sedan skrev jag: ”Efter en stark öppning av den gångna veckan har indexet fortsatt att mjuka upp området kring 4200. Med den positiva volymbalansen, bredden och köpare som kommer tillbaks och suger upp säljtryck så fort det blir rea, kommer jag fortsätta se positivt på indexet. Så länge detta utseende inte förändras är det goda förutsättningar att fortsättningsformationer i samband med rekyler är värda att haka på. På lite sikt tolkar jag det som att siktet är inställt upp mot 4400-nivån men det saknas inte utmaningar på vägen, nu närmast ATH-noteringen kring 4238. Om däremot 4050 punkteras utan att snabbt återtas ställs siktet in mot 4000-nivån till att börja med och därefter 3800. Mitt huvudspår är att indexet kommer att fortsätta hitta köpare i samband med rekyler och kravla sig vidare upp mot 4400-nivån.”

Den gångna veckan inleddes skvalpigt runt 4200-nivån men i torsdags föll indexet ner till MA-20 som bjöd upp till dans. Efter svaga jobbsiffror i fredags dämpades inflationsoron något och veckan steg till slut med 0,6 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 12,6 procent. Det var den femte veckan i rad där veckocandlen stängde i den övre delen. Jag tolkar utfrån detta, den positiva volymbalansen och 91 procent av aktier som ingår i SP500 över MA-200 som att indexet är mycket bullish.

På sikt är det än så länge mer som talar för att siktet är inställt upp mot 4400-nivån än att 4000-nivån kommer punkteras utan att snabbt återtas.

Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde pekar tydligt uppåt. Den 27 juli skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet sedan dess lyfts av ett äkta gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras nu mellan 2 och 7 vilket innebär att vi kan handla indexet med fortsättningsformationer i samband med rekyler.

Volymen igår var något högre än i onsdags och noterades 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har åter vänt upp och är positiv.

Bredden (isens tjocklek definierat av andelen aktier som ingår i SP500 som noteras över MA-200) noteras kring 91. Jag tolkar isen som tjock.

VIX (den förväntade vollan) har pendlat mellan 16 och 19 den gångna veckan för att i fredags stänga strax över 16 vilket var lägre än både den kortsiktiga sentimentsnivån som EMA-8 markerar och MA-20.

Bredden mellan bollingerbanden noteras inför dagen strax under 4 vilket är lågt men högre än majlägsta.

På ovansidan möter närmast zonen vid den senaste rekordnoteringen för en månad sedan vid 4238 följt av 4248 och 4256.

På nedsidan möter närmast området kring 4200 följt av 4272-4168 och standard line vid 4147.

I den positiva vågskålen:
– Indexet noteras över de senaste signifikanta lågpunkterna
– Noteras över årsmedelvärdet och MA-200
– Passerade den 4/11 upp genom molnet som är intakt
– Senaste ATH vid 4238 den 7/5
– Återtagit 4100-nivån två gånger senaste veckorna

I den negativa vågskålen:
– På längre sikt överköpt, överälskat och övervärderat
– Säsongsmässigt skvalpig period

På lång sikt är jag positiv.

På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.

På kort sikt (dagar till veckor) är jag neutral till svagt positiv.

Sammanfattning: Så länge indexet är fångat i den rådande tradingrangen ska vi vara beredda på tvära kast och slagig handel. Jag tolkar fortfarande både volymbalansen och SMACD som positiva vilket tillsammans med att mer än 90 procent av aktierna som ingår i S&P 500 noteras över MA-200 som att isen är tjock. Även om det kan behövas något eller några omtag innan köparna är beredda att driva upp priset till nya ATH-nivåer talar mer för det än motsatsen. För den som inte vill chansa är det alltså bara att sitta på händer för att se åt vilket håll expansionen sker. Skulle priset punktera tradingrangen är det gott om stöd vid både 4000- och zonen vid 3800. Mitt huvudspår är att indexet kommer att fortsätta hitta köpare i samband med rekyler och omtag som tillsammans med utbrott är köpvärda.

Motstånd: 4238 / 4248 / 4256
Stöd: 4200 / 4272-4168 / 4148-4146

– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 53+.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag till 56%.

DAX: Ny rekordnotering avslutar handelsveckan

Teknisk analys DAX: För en vecka sedan skrev jag: ”Den positiva volymbalansen talar för att vi kommer att bjudas på ett utbrott upp och förbi den senaste ATH-noteringen. Mitt huvudspår är att DAX kommer att bryta sig loss från den nuvarande rangen och därefter dra vidare norrut mot i första hand 16000-nivån.”

Efter att veckan inletts med att testa av den korta sentimentsnivån som EMA-8 markerar följdes det av fyra uppgångsdagar. Både i tisdags och fredags markerades nya rekordnoteringar och veckan avslutades med den högsta stängningen någonsin. Totalt steg DAX med 1,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 14,4 procent. Varje veckocandle av de senaste fem har stängt i den övre delen, vilket i min värld är positivt.

Lagging line körde in i priset för fyra veckor sedan men ser bröt den gångna veckan åter ut upp i fri luft, vilket är en positiv signal.

Den långa trenden som jag definierar bland annat genom lutningen på MA-200 pekar upp och trendfasindikatorn noteras inför veckostarten i ett läge som innebär att trenden är värd att följa med fortsättningsformationer i samband med rekyler.

SMACD lämnade för tre veckor sedan en köpsignal som för lite mer än en vecka sedan följdes av en positiv trampolin som talar för en nytt positivt trendben.

Volymbalansen är fortsatt positiv och stigande.

Sammanfattning: DAX håller sig innanför den rådande regressionskanalen och när priset faller ner mot den nedre begränsningen kommer köparna tillbaks och tar fart i nya positiva trendben. Siktet är som jag sagt ett tag i första hand inställt upp mot 16000-nivån och även om vi bjuds på ett och annat djupare omtag tolkar jag utseendet som positivt så länge inte signifikanta bottnar punkteras och följs av lägre pivottoppar. Mitt huvudspår är att DAX fortsätter uppåt och att rekyler är köpvärda vid positiva fortsättningsformationer.

Motstånd: 15730 / 15770 / 15830 / 15865
Stöd: 15610 / 15570 / 15510 / 15475

– Cykelindikatorn noteras inför veckostarten kring 84+.
– Next day forecast indikerar att det är 50 procents chans till en uppgång under måndagen.

Skanska B: Laddar upp för utbrott

Teknisk analys Skanska B: Det skulle ta 8 dagar efter föregående analys innan Skanska bröt upp över 233 kronor men som jag skrev då kunde 240 kronor bli ett tufft motstånd och så har det varit sedan dess. Sedan utbrottet upp genom standard line i början på mars har nivån lockat tillbaks köparna vid rekyler. Den senaste tiden har avståndet mellan standard line och motståndet vid 240 kronor krympt alltmer. Undertonen är positiv med stigande volymbalans mot en horisontell motståndsnivå. Förutsättningarna är goda för att expansionen kommer att ske norrut men det är flera pusselbitar som indikerar att en eller ett par omtag kan behövas dessförinnan.

Den långa trenden som jag bla MA-200 för att peka ut är sedan slutet av december stigande. Trendfasindikatorn noteras i ett läge som påtalar att både rekyler och utbrott kan vara intressanta att haka på.

Bredden mellan bollingerbanden noteras kring 3 procent vilket innebär att både utbrott och fortsättningsformationer i samband med rekyler är köpvärda.

SMACD noteras i den positiva delen och närmar sig en köpsignal, vilket i så fall blir den tredje för i år.

I den negativa vågskålen bjöds vi på en negativ minidivergens kring 240 kronor i fredags och dagen utvecklades till en doji vid ett motstånd.

Sammanfattning: Skanska noteras kring ett tufft motstånd vid 240 kronor, som även är den högsta noteringen någonsin. De signifikanta lågpunkterna noteras sedan slutet av oktober allt högre, vilket innebär att köparna står och väntar så fort det blir rea i aktien. Tekniskt ser det ut som en stigande triangel och utbrott sker i de flesta fall uppåt från denna typ av utseenden. En passering av 240 kronor som inte omgående punkteras ställer in siktet mot 256-260 kronor men redan vid 248-250 kronor kan det börja gå tungt. Ett utbrott som sker med tilltagande volym, en tydlig grön candle som stänger högt är värd att haka på. På kort sikt är det dock en överhängande risk för att Skanska behöver något omtag till för att få med sig tillräckligt momentum när 240 kronor ska passeras. Om det visar sig att 228,50 punkteras utan att snabbt återtas väntar vi på nästa spännande utseende.

Motstånd: 240,00 / 242,00 / 248,00 / 255,80
Stöd: 237,60 / 233,40 / 231,90 / 225,80

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 86-.

Africa Oil: Laddar upp för utbrott upp över marstoppen

Teknisk analys Africa Oil: Det blev en uppgång till 8,68 som nådde efter 5 handelsdagar men därefter har ett rundat omtag ner mot 8,07 fått aktien att ladda om. Sedan mitten av maj fångas bollingerbanden innanför keltnerbanden via en så kallad squeeze. Medelvärdena är sorterade för uppgång vilket den, sedan en vecka, positiva volymbalansen bekräftar.

Den långa trenden som jag använder bla lutningen på 200-dagars medelvärde för att peka ut är svagt uppåtriktad. Trendfasindikatorn noteras strax ovanför zonen för jämviktspendlande strategier och pekar svagt uppåt, precis som inför föregående analys som dock inte riktigt nådde upp till första delmålet, även om stoppen inte träffats.

Africa Oil har efter att ha punkterat cloud span b åter passerat upp över molnet och standard line. I torsdags passerade även lagging line upp över molnet.

Volymbalansen föll fram till slutet av maj men har åter hämtat sig och tog sig i fredags upp över tremånaderssnittet, vilket är ytterligare en positiv pusselbit.

I den negativa vågskålen har fem av de senaste sex dagarna stängt med en uppgång och varje av de senaste fyra dagarna. Jag hittar bara 12 liknande tillfällen historiskt i Africa Oil och vid 9 av dessa har aktien stått lägre en vecka senare. Historiskt har aktien haft en skvalpig, svagt negativ period fram till strax efter midsommar och därefter har vi bjudits på ungefär en månads uppgång. I fredags effektuerades dessutom en negativ minidivergens vid 8,50-nivån.

Sammanfattning: Efter att under mer än tre månader varit fångad i en range ser vi sedan slutet av mars positiva pusselbitar i form av högre bottnar. Det är troligen bara en tidsfråga innan aktien laddat upp så att det räcker för att bryta ut upp ur den squeeze som för tillfället får aktien att skvalpa upp och ner. Om aktien fortsätter att ta sats från cloud span är det mycket som talar för att vi kommer bjudas på en expansion norrut som har förutsättningar för att bli kraftfull. Punkteras däremot 7,75 utan att snabbt återtas fallerar det positiva utseendet. Hur man väljer att tajma entrén handlar om vilken risk man vill ta och om man är beredd att sitta med en initial förlust ska vägas mot risken att missa tåget om utbrottet sker norrut. Det kan i dessa lägen vara intressant att agera med en lottsedel (ex.vis en minifuture med relativt hög hävstång).

Motstånd: 8,56 / 8,67 / 8,75-8,85
Stöd: 8,40 / 8,35 / 8,26 / 8,20

Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 82-.