Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om OMXS30 är överköpt och spänningen ner mot de korta medelvärdena är lite väl spänt talar mer för att fortsättningen kommer att ske norrut efter den rekyl som kommer inom kort. Trenden är stark, kanske lite väl stark för tillfället, vilket gör det lite knepigt att jaga priset på nuvarande nivå. Mycket talar för att en kortare rekyl är i antågande men inga tecken finns på att indexet är på väg att toppa – än.”
Den gångna veckan inleddes uppåt men med avtagande volym och det var inte oväntat att en lokal topp var nära förestående. Onsdagen och torsdagen bjöd på kraftiga nedgångar men som jag skrev inför fredagen hade vi redan då en bra edge för uppgång på någon veckas sikt. Totalt backade OMXS30 med 1,0 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 7,4 procent.
I månadsgrafen noteras maj månad som en doji vilket kan vara ett tecken på tilltagande osäkerhet vilket inte skulle vara så märkligt efter tio månaders konstant uppgång. Föregående vecka utvecklades till en bearish engulfing men det ska påpekas att svansen på nedsidan indikerar att säljtrycket inte var så starkt i slutet av veckan. I dagschartet punkterades både EMA-8 och MA-20 men om dessa tas ut under inledningen av den kommande veckan tolkar jag det i den positiva vågskålen.
Volymen den gångna veckan var den högsta under de senaste fyra veckorna och torsdagen bjöds på den högsta volymen sedan den 25 april.
Bredden har under snart två månader varit något jag varnat för. Den gångna veckan var det bara 25 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar som steg men i fredags var det 61 procent av dessa som steg.
Bästa sektor och de enda tv som stängde på plus blev oljebolag och konsumenttjänster. Kraftbolag och verkstad tyngde mest.
Primärtrenden lutar uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,2 vilket säger oss att vi ska fokusera på trendföljande strategier där vi agerar på fortsättningsformationer i samband med rekyler och tydliga utbrott efter lågvollalägen.
MACD lämnade i onsdags en säljsignal som var den första sedan den 24 februari. Som ni vet och som jag garanterat påpekat tusen gånger i mina analyser ska vi INTE sälja i en upptrend bara för att MACD lämnar en säljsignal. Vi ska däremot vara mer försiktiga och ställa oss vid sidan till dess att oddsen talar för uppgång på kort sikt vilket inte är fallet just nu. Självklart kan vi inte säga om rekylen är klar men när vi får en köpsignal i MACD kan det vara ett bra läge att öka på positionerna för uppgång.
På ovansidan möter först 1634 följt zonen vid 1640-1642 men framförallt nivån kring 1654-1656.
På nedsidan möter först 1607-1600 följt av golvet i den stigande kanalen som vi hittar vid 1590.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1500 och framförallt att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som med stor sannolikhet tar över taktpinnen på längre sikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge vi inte ser både stängningar under MA-50 och att medelvärdet vänder ner.
På kort sikt (dagar till veckor) har jag under flera veckor varnat för att indexet varit överköpt och det ledde i veckan till en rekyl och nu blir det spännande att se om nästa våg uppåt redan inletts.
Sammanfattning: Det blir nu spännande att se om MA-20 återtas utan att snabbt punkteras igen. En ny lägre topp än 1657 indikerar ett något sämre kortsiktigt klimat. Den senaste candlesticksformationen är positiv och så länge den inte elimineras av en negativ omslagsformation och en ny lägre topp navigerar jag vidare norrut.
Motstånd: 1635 / 1640-1642 / 1654-1657
Stöd: 1620 / 1603-1600 / 1587 / 1578