Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Eftersom marknadsfasen och volymbalansen är positiv bör man ta position för uppgång i samband med positiva fortsättningsformationer och rekyler. Om det visar sig att 1700-nivån tas ut i samband med nästa uppgång ställs siktet in mot i första hand 2015 års högsta vid 1720. En första signal om att ett större säljtryck kan triggas får vi redan vid en dagsstängning under 1660 förutsatt att nivån inte omgående tas tillbaks. Än så länge är dock volymbalansen positiv men en första varningssignal får vi om det visar sig att tremånaderssnittet punkteras. Huvudspåret tills motsatsen bevisas är dock att vi kommer att bjudas på nya högre högsta efter rekyler, åtminstone så länge de inte leder till nya lägre signifikanta lägsta. Det kommer bli spännande att se om placerarkollektivet blir känsligare för negativa nyheter nu när vi går in i en historiskt sämre period.”
Den pågående rekylen fortsatte pressa OMXS30 den gångna veckan och avslutades med ett test av 1600-nivån, som än så länge håller. Totalt backade OMXS30 med 4,1 procent den gångna veckan vilket innebär att det var den största enskilda veckonedgången sedan veckan innan jul. Årets uppgång skrivs nu till 13,8 procent.
Veckan har präglats av tullkriget mellan USA och Kina men vad det kommer att leda till är nog oklart fortfarande. Donald Trump twittrade i fredags att det inte är någon brådska att nå ett handelssamtal med Kina men påstod samtidigt att samtalen länderna emellan fortsätter i en vänskaplig anda.
Ingen sektor stängde den gångna veckan på plus men minst nedgång såg vi hos telekombolagen. Sämst gick basråvaror, detaljhandel och teknik.
När börsen stigit mycket en tid och sedan rekylerar kraftigt, som jag anser vara fallet sedan det misslyckade utbrottet av höstens toppar, har det i de flesta fall lett till en period med slagig handel och konsolideringar.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som neutral. Trendfasindikatorn noteras inför dagen till +0,1 vilket säger oss att vi företrädesvis ska vara kortsiktiga och beredda på tvära kast.
Volymen har, bortsett från i tisdags, legat under det dagliga snittet den senaste veckan vilket jag uppfattar som positivt.
På ovansidan möter närmast 1622 följt av 1634 och 1656.
På nedsidan hittar vi närmast 1593 följt av följt av 1556 och 1545.
På lång sikt är jag svagt positiv och tror på någon månads sikt på nya högre högsta.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral och vill se om 50-dagars medelvärde tas ut och hålls de närmaste dagarna.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag svagt negativ tills jag ser att köpanrna vågar sig tillbaks.
Historiskt har OMXS30 utvecklats positivt den närmaste femdagarsperioden vid 20 av de 32 senaste åren. Snittutvecklingen den kommande veckan har varit +0,33 procent.
Sammanfattning: Den gångna veckan har rekylen fått indexet att punktera både de korta- och medellånga medelvärdena samt golvet i den stigande kanalen. Om vi bjuds på en lägre topp än 1700 i samband med nästa uppswing ökar risken för en ny lägre lågpunkt och ett tilltagande säljtryck. Efter kraftiga uppgångar som i hittills i år, som följs av en tydlig rekyl som de senaste veckorna, har den kommande tiden i de flesta fall präglats av slagig handel och tvära kast. Edgen för en uppstuds när indexet fallit ner mot en stödnivå (1600) och cykelindikatorn vänder upp från en extremt låg nivå har dock i de flesta fall varit en bra edge för uppgång på någon veckas sikt. Om det visar sig att veckan inleds med att 1593 punkteras är det en indikation på att säljtrycket inte är klart.
Motstånd: 1615 / 1634 / 1648 / 1656 / 1700
Stöd: 1593 / 1582 / 1556 / 1545 / 1537
Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 12.