Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om edgen för uppgång på en månads sikt och längre är god eller snarare mycket god är det nu överhängande risk för en rekyl ner mot 1620/1600-nivån som förutom att vara den senaste utbrottsnivån även är den nivå där MA-20 troligtvis kommer att möta upp. Att navigera för något annat än uppgång vid en lika stark trend är i de flesta fall kostsamt.”
Den gångna veckan inleddes med en uppgång men avslutades med små kursstaplar som tyder på viss osäkerhet. Totalt steg föregående vecka med 0,3 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 8,5 procent.
I månadsgrafen noteras maj månad än så länge som den elfte raka månadscandlen i rad som ser ut att stänga högre än föregående månad. Om det blir fallet blir det första gången under alla som jag har statistik att tillgå. Veckostapeln utvecklades till en dojiliknande kursstapel med en viss osäkerhet vilket även syns i dagschartet där fredagen blev en harami/inside day-stapel. Efter detta lågvolatila mikroperspektiv är nu chansen åter stor för en prisexpansion. Det vi däremot inte vet är om expansionen kommer att ske norrut eller om det blir vinsthemtagningar som leder till en, tycker jag, hälsosam rekyl.
Trendstyrkan (ADX) var den gångna veckan upp och noterades över 60 och det vet vi att det i de flesta fall leder till en topp i prisgrafen. Jag kommer att följa ADX noggrannt den närmaste tiden.
Volymen den senaste veckan var högre än föregående vecka och volymbalansen fortsätter att noteras stigande vilket är ett gott tecken.
Bredden har under snart två månader varit något jag varnat för. Endast 51 procent av de 284 aktier jag bevakar dagligen steg.
Bästa sektorer den gångna veckan blev oljebolag och defensiva hälsovård medna teknologi och verkstad gick sämst.
Primärtrenden lutar uppåt och kursen noteras ovanför både årsmedelvärdet och MA-200. Trendfasindikatorn skrivs för tillfället till +1,3 vilket säger oss att vi ska fokusera på trendföljande strategier där vi agerar på fortsättningsformationer i samband med rekyler och tydliga utbrott efter lågvollalägen.
På kort sikt är avståndet för stort ner till 20-dagars medelvärde och senast vi hade en lika spänd notering var i mitten av december och den uppgången har en del likheter med det vi ser nu.
MACD lämnade den 21 april en köpsignal men börjar nu visa tendenser till ett avtagande momentum som iofs har goda förutsättningar att bli en positiv trampolin istället för en säljsignal. Dagsmomentum lämnade dock en säljsignal från den stigande kilen när bekräftelsenivån punkterades i torsdags.
På ovansidan möter först 1658-1660 som vi får förflytta oss tillbaks till juli 2015 för att hitta senast.
På nedsidan möter först 1640 följt av 1632-1626 och naturligtvis 1600-nivån som jag helst inte vill se punkteras med kraft den närmaste tiden.
På lång sikt är jag positiv så länge vi inte får en månadsstängning under årsmedelvärdet, som noteras kring 1499 och framförallt att inte 1390-nivån ger vika för då är det säljarna som med stor sannolikhet tar över taktpinnen på längre sikt.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv så länge vi inte ser både stängningar under MA-50 och att medelvärdet vänder ner.
På kort sikt (dagar till veckor) är indexet överköpt och risken är stor för att en rekyl ner mot i första hand 20-dagars medelvärde närmar sig. Vid rekyler och positiva fortsättningsformation ska vi fortsatt vara köpare.
Sammanfattning: Även om OMXS30 är överköpt och spänningen ner mot de korta medelvärdena är lite väl spänt talar mer för att fortsättningen kommer att ske norrut efter en eventuell rekyl. Trenden är stark, kanske lite väl stark för tillfället, vilket gör det lite knepigt att jaga priset på nuvarande nivå. Mycket talar för att en kortare rekyl är i antågande men inga tecken finns på att indexet är på väg att toppa – än.
Motstånd: 1656-1658 / 1664 / 1678 / 1693
Stöd: 1640 / 1635 / 1620 / 1606