Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge inte varken EMA-8 eller MA-20 tas ut och hålls talar mer för att uppstudsar är lägen att gå kort.”
Det svenska storbolagsindexet inledde som väntat föregående vecka uppåt men trots tre försök blev det inte en enda dag som stängde ovanför EMA-8. I torsdags punkterades åter 1324-nivån och veckan stängde precis under den viktiga vattendelaren. Totalt sett blev det ändå en förväntad uppgång med 1,1 procent den gångna veckan vilket innebär att årets nedgång nu reducerats till 8,6 procent.
I veckografen utvecklades återigen en shooting starliknande veckocandle vilket var den fjärde veckan i rad där stägningen skedde i den nedre delen. Vi har nu på mindre än två veckor haft ett falskt utbrott nedåt och ett uppåt.
Volymen har under hela veckan noterats under det dagliga snittet men det har varit tydligt att volymen varit högre de dagar indexet fallit jämfört med uppgångsdagarna.
Riktningen och läget på 200-dagars medelvärde och även årsmedelvärdet som jag använder för att peka ut den långa trenden pekar nedåt. Trendfasindikatorn noteras kring -1,6 på en tiograding oscillerande skala vilket innebär att vi alltmer ska se uppstudsar som lägen att ta position för nya nedgångar.
Totalt steg bara 49 procent av de 284 aktier jag dagligen bevakar den gångna veckan trots att indexet totalt sett steg. Bästa sektor blev defensiva telekom och sämst gick oljebolagen.
MACD lämnade den 29 april en säljsignal strax ovanför nollinjen som nu har punkterats. Momentumet för nedgång är dock inte så starkt men om det blir en negativ trampolin under nollan som vi senast såg i slutet av augusti är förutsättningarna på plats för en ny kraftig nedgångsfas. Så länge inte tidigare toppar tas ut och hålls talar mer för fortsatt ned- än uppgång.
Cykelindikatorn noteras nu kring 50 i ”ingemansland” säger oss att läget är svårbedömt.
Historiskt har den kommande femdagarsperioden inneburit nedgångar i nästan 60 procent av åren.
På ovansidan möter nu först 1324 följt av 1342 och därefter 1360-1370.
På nedsidan bevakar jag först 1300-nivån men framförallt är det 1247 som tilldrar sig mitt största intresse på medellång sikt.
På lång sikt talar fortfarande mer för att nedgången kommer att fortsätta framåt våren men utseendet är för tillfället svårbedömt. Viktigaste motståndsnivån som behöver tas ut och hållas för att jag ska bli mer positiv är 1550. Om däremot 1247 skulle punkteras får vi en ny förstärkt signal för nedgång.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag neutral och vill helst se att någon av de tidigare topparna tas ut innan jag ens funderar på någon mer varaktig uppgång. Perioden från maj-oktober är normalt den sämre delen av året och så länge vi inte ser något annat än lägre toppar och bottnar är det enklast att följa driften, som för tillfället är nedåt.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag inställd på fortsatt nedgång så länge kursen noteras under de korta medelvärdena och dessa inte återtas och hålls mer än någon dag. Om det visar sig att 1342 som markerades i tisdags blir en ny lägre topp är det ett tecken på att köparna är svagare än jag tidiagare trott.
Sammanfattning: Toppen i förra veckan vid 1342 blev betydligt lägre än vad jag trott och det tolkar jag som att köparnas självförtroende är stukat. Om inte 1342 tas ut och hålls mer än någon dag kommer vi med stor sannolikhet att besöka 1250-nivån inom kort.
Motstånd: 1324 / 1339 / 1342 / 1356 / 1362 / 1383
Stöd: 1304 / 1300 / 1296 / 1276 / 1256 / 1247
Du kan handla OMXS30 med följande minisar från BNP Paribas:
Uppgång: MINILONG OMX BP16 med en häv kring 3,2 och en stop loss på 918.
Nedgång: MINISHRT OMX BNP164 med en häv kring 5,0 och en stop loss på 1549.