Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Vi kan lägga ett år med en tvåsiffrig nedgång bakom oss och nu blir det intressant att se om köparna kommer tillbaks under 2019, som varit fallit vid de flesta liknande tillfällen. Är ZIRP-bubblan på väg att spricka eller är det vi ser nu ett ypperligt köptillfälle? Så länge vi inte ser att signifikanta toppar tas ut och vi bjuds på högre följande bottnar anser jag risken är större för att uppstudsar kommer utvecklas till tjurfällor och följas av ytterligare tilltagande säljtryck. En första positiv pusselbit kommer jag tolka en passering av 1550 som därefter följs av en ny högre signifikant lågpunkt.”
Den förkortade första handelsveckan på året avslutades positivt, som de flesta övriga index. Hittills har OMXS30 stigit med 1,9 procent i år.
Både i månads- och veckografen noteras OMXS30 med positiva reversalstaplar som inletts från kraftigt översålda nivåer.
Optimism spreds på världens börser under fredagen efter att flera positiva pusselbitar fallit på plats. En urstark amerikansk jobbrapport triggade igång ett rally på börserna i Europa och USA. Som grädde på moset lovade Federal Reserve genom Fed-chefen Jerome Powell att lyssna noga på marknadens budskap framöver och ta detta i beaktande vid policybesluten framöver.
I Stockholm tog råvarubolagen och industribolagen tag i takpinnen och steg kraftigt. Basmetallpriser som koppar och zink steg liksom oljepriset i spåren av minskad oro för den globala tillväxten.
Bland OMXS30-bolagen rekylerade gruvbolaget Boliden med över 6 procent. Boliden hade ett motigt 2018 efter att handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerade.
Även stålproducenten SSAB placerade sig högt bland vinnarna med en uppgång på 5,0 procent.
Bland industribolagen sågs kraftiga uppgångar för Atlas Copco och Sandvik som steg med 6,1 respektive 5,6 procent.
Ett stigande oljepris där Brent steg med närmare 3 procent till 57 dollar per fat, fick fart på de oljerelaterade aktierna. Lundin Petroleum steg med 5,3 procent.
I slutet av föregående vecka skrev jag att det kortsiktigt lågvolatila läget troligen leder till ett tydligt utbrott, antingen uppåt eller nedåt (se de gröna och röda pilarna). Jag påpekade att nivån och den positiva divergens talade för att en uppstuds låg bland korten. Nu vet vi att det blev uppåt och den som agerade enligt den offensiva strategin fick ett bra entrépris.
En uppstuds är alltså inledd och nu blir det spännande att se om de stundande motstånden där jag först vill se 1500-nivån tas ut och taket i den fallande trendkanalen. På sikt behöver naturligtvis även primärtrenden och årsmedelvärdet passeras för att förutsättningarna ska bli bättre för en fortsatt långsiktig uppgång.
Så länge indexet präglas av nya lägre signifikanta toppar och bottnar talar dock mer för att uppstudsar blir relativt kortvariga och när de följs av negativa candlesticksformationer får vi bra lägen att gå kort.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde tolkar jag för tillfället som negativ då medelvärdet sedan en månad tillbaks vridit av söderut och indexet noteras under detsamma. Trendfasindikatorn noteras för tillfället till -1,0 vilket säger oss att vi företrädesvis ska handla med trendföljande strategier för nedgång men vara beredda på tvära kast mellan hopp och förtvivlan.
Volymen har den senaste tiden legat under snittet. Volymbalansen noteras fortfarande under både bekräftelsenivån från slutet av oktober och det fallande tremånaderssnittet.
Det har sedan slutet av augusti varit dålig bredd (få aktier som lyfter uppgångsdagarna). Den gångna veckan var det dock 66 procent av de 284 aktier jag bevakar som steg.
På ovansidan möter först nivån vid 1450 följt av 1497.
På nedsidan hittar vi närmast 1420 följt av 1390 och 1378.
På lång sikt är jag fortsatt negativ och vill se att köparna kommer tillbaks med tilltagande volym och återtar både MA-200 och årsmedelvärdet för att jag ska bli något mer positiv till indexet. Risken är dock fortsatt stor för skvalpiga rörelser och tjurfällor.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag negativ och vill se att indexet åter etablerar sig över 50-dagars medelvärde utan att följas av en ny lägre lågpunkt än fredagens lägsta.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag inställd på mer nedgång men självklart kommer inte det att ske utan kraftiga uppstudsar och falska utbrott, precis som det brukar vara under bearmarknader.
Sammanfattning: Fredagens utbrott och kraftfulla opening marubozu tog indexet upp till golvet på den tidigare tradingrangen vid 1435. Så länge vi inte bjuds på någon negativ candlesticksformation kan vi hänga på uppåt men vara beredda på tvära kast när någon av de närmaste motstånden närmar sig. En första positiv lite mer signifikant passering är taket i den kortsiktigt fallande kanalen kring 1485 men en ny lägre topp än denna nivå och därefter tilltagande säljtryck kommer visa på att köparna inte är tillräckligt sugna på risk – än.
Motstånd: 1450 / 1465 / 1508 / 1550
Stöd: 1420 / 1408 / 1378 / 1338 / 1296
Cykelindikatorn noteras inför dagen stigande kring 57 efter att i den positiva minidivergensen direkt efter jul.