Teknisk analys OMXS30: För en vecka sedan skrev jag: ”Det är gott om varningssignaler men trots det noterar den svenska börsen en ny ATH-notering på året sista candle. Även om statistiken talar för att 2022 kommer att bli ett positivt år ska vi vara beredda på att resan kommer bli betydligt mer utmanande och volatil än 2021. På kort sikt är indexet överköpt och de små dojiliknande candlarna kring årshögsta varnar för att köparna kan behöva en paus/rekyl. En rekyl som elimineras av en positiv fortsättningsformation är värd att agera på. Om däremot molnet kring 2300 punkteras utan att snabbt återtas ökar risken för att vi sett en långsiktig topp. I den bästa av världar kommer köparna tillbaka innan fib 62% kring 2300 punkteras men även om nivån ger vika talar det mesta för att lågpunkten vid 2230 håller. Att gå kort nu lockar bara fakirtraders med ett utpräglat självskadebeteende.”
Årets första vecka inleddes med två nya ATH-noteringar innan en bearish doji star i tisdags blev startskottet för en den väntade rekylen. Resultatet för årets första handelsvecka blev en nedgång med 0,8 procent men när motpolen vid novemberhögsta testades i fredags avtog säljtrycket, men om det leder till en fortsättningsformation återstår att se. I veckografen utvecklades veckan till en bearish dark cloud cover.
Den långa trenden som jag definierar genom bland annat lutningen på 200-dagars medelvärde är stigande. Den 27 juli 2020 skar MA-50 upp genom MA-200 vilket innebär att indexet fortfarande lyfts av ett gyllene kors. Trendfasindikatorn noteras nu i zonen där vi rekommenderas trendföljande strategier.
Volymen den gångna veckan noterades bortsett från i fredags under snittet. Volymbalansen är fortfarande negativ.
SMACD bröt upp över nollan för två veckor sedan och är fortfarande positiv men visar tecken på att vrida ner från en hög nivå.
Antal aktier på OMXSPI som steg i onsdags uppgick till 47 procent. Just nu är det bara 53 procent av aktierna på large cap som noteras över MA-200. En nivå under 60 anser som bräcklig och under 50 som svag is.
Bredden mellan bollingerbanden noteras strax under 10 procent vilket är den högsta nivån sedan slutet av mars och noteringen är 34 procent över snittet för de senaste tre månaderna.
På ovansidan möter närmast 2404 följt av 2413 och 2444 samt 2467.
På nedsidan hittar vi först stöd kring 2396-2392 följt av 2369 och 2359.
På lång sikt är jag positiv.
På medellång sikt (veckor till månader) är jag positiv.
På kort sikt (dagar till veckor) är jag positiv.
Sammanfattning: När en doji star effektueras i ett överköpt ytterläge är risken stor för att en rekyl inleds och nu vet vi att så blev fallet. Frågan är nu vid vilken nivå köparna vågar sig tillbaka. En första indikation på att en ny positiv trend är på väg att inledas kommer en fortsättningsformation att vara. Om det däremot visar sig att en ny lägre lågpunkt effektueras, vilket med nuvarande utseende innebär att lågpunkten som inledde julrallyt vid 2258 punkteras. I den bästa av världar kommer köparna tillbaka kring någon av de blå stödlinjerna men även om rekylen behöver ner ytterligare anser jag indexet köpvärt. Nu avvaktar vi en stängning över föregående dags högsta, i den övre tredjedelen av candlen, så att vi kan kliva in i det som troligen blir nästa trendben norrut.
Motstånd: 2404 / 2413 / 2444 / 2467
Stöd: 2396-2392 / 2369 / 2359
– Cykelindikatorn noteras inför dagen kring 50-.
– Next Day Forecast indikerar chansen för uppgång idag ligger på 52%.